ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Βουλευτής Ζακύνθου κ. Σταύρος Κοντονής παρέστη στην παρουσίαση των βιβλίων του Διονύση Ν. Μουσμούτη: «Το θέατρο στη Ζάκυνθο τον 19ο αιώνα» και «Παύλος Καρρέρ - Η σκοτεινή περίοδος», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πλέσσα».

Στο πρώτο βιβλίο, αναπτύσσεται η Ιστορία του θεάτρου της Ζακύνθου, με πολλές άγνωστες πληροφορίες για το θέατρο της Επτανήσου, σε ολόκληρη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, από το 1801 έως το 1900. Μέσα από άγνωστες πηγές, ο συγγραφέας ξετυλίγει εξαντλητικά τη θεατρική ζωή του Teatro dei Filopatrii, Teatro dei Parnassiani, του θεάτρου «Απόλλων» και του θεάτρου «Φώσκολος». Κάθε χρονιά παρουσιάζεται σχολαστικά, με αναλυτικά σχόλια για τις παραστάσεις των μελοδραμάτων. Εκτός του λυρικού θεάτρου παρουσιάζεται επίσης η παρουσία του θεάτρου πρόζας με αναλυτικές πληροφορίες για όλους τους θιάσους.

Το δεύτερο βιβλίο αναφέρεται στον Παύλο Καρρέρ (1829-1896), έναν από τους σημαντικότερους Επτανήσιους συνθέτες του 19ου αιώνα, που είναι ουσιαστικά ο πρώτος συνθέτης που συνέδεσε το όνομά του με τη συστηματική προσπάθεια δημιουργίας εθνικής όπερας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

Για τα βιβλία μίλησαν ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Νίκος Βατόπουλος, ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, ο ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ και ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής.

Φίλοι και συμπατριώτες, επίσημοι και απλός κόσμος, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη «Στοά του βιβλίου», στην Αθήνα. 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός