ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Οι εκδόσεις ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ» τη Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018 και ώρα 20:30 στον Άγιο Γεώργιο Φιλικών.
Ομιλητές θα είναι οι κ.Γιάννης Δεμέτης, Νίκος Κακολύρης, Διονύσης Βίτσος, Μπάμπης Πυλαρινός.
Ο Διονύσης Πυλαρινός υπήρξε μία προσωπικότητα που έχει αφήσει τη σφραγίδα της, στην ιατρική , στη πολιτική , στη πολιτιστική και στη κοινωνική ζωή του τόπου. Ήταν εκείνος ο επιστήμονας που δεν μπέρδεψε ποτέ, την προσφορά του στον άνθρωπο, μέσω της ιατρικής , με την πολιτική. Βοηθούσε όλους όσους τον είχαν ανάγκη, με αυταπάρνηση.Εξάλλου, αυτό τον έκανε ξεχωριστό, ως άνθρωπο και προσωπικότητα. Διακρινόταν όχι μόνο από την επιστημονική του κατάρτιση αλλά για το ήθος , την ευφυΐα του και την αγάπη του για τον πολιτισμό. Εργαζόταν πάντα, ακαταπόντητα και με πάθος, ενώ με την προσωπικότητα του και τον τρόπο ζωής του, όντας βαθιά φιλοσοφημένος, συνέβαλε στην ποιοτική αναβάθμιση της πολιτικής.
Ευγενικός, ταπεινός και πάντοτε διαθέσιμος για προσφορά, ανέτρεψε ότι παρωχημένο και ξεπερασμένο, συνόδευε τις πολιτικές αποφάσεις κάποιων, δίνοντας το δικό του στίγμα, στην πολιτική. Είναι βέβαιον ότι σήμερα, παρά ποτέ,  η Ζάκυνθος τον έχει ανάγκη.

Ο Διονύσης Βίτσος ( ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ») μιλάει στο IonianRadio.gr  και στον Δημήτρη Τετράδη για τον αείμνηστο Διονύση Πυλαρινό


Είναι υποχρέωση μου να μιλήσω για ένα τόσο σημαντικό άνθρωπο όπως ήταν ο Διονύσης Πυλαρινός.
Ήταν ένας άνθρωπος που συνεργάστηκα μαζί του αλλά όχι ως εκδότης. Επί δημαρχίας του, είχαμε κάνει το ελεύθερο πανεπιστήμιο του δήμου. Φέρναμε στη Ζάκυνθο μία προσωπικότητα  των γραμμάτων ή της επιστήμης που μιλούσε με το κοινό στο πνευματικό κέντρο. Είχε άλλη διάσταση αυτό γιατί εκείνη την εποχή η επικοινωνία ήταν δύσκολη και η επαφή με κάποιους που ήταν «μύθοι», και να τους έχεις στο πνευματικό κέντρο , (το οποίο τότε είχε άλλη μορφή και αίγλη και είχε και τον πολυέλαιο) ήταν κάτι το διαφορετικό.
Όλο αυτό γινόταν σε ένα πλαίσιο αφιλοκέρδειας. Εγώ τους έφερνα ως περιοδικό ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ. Ο κ.Πυλαρινός τους φιλοξενούσε ο ίδιος και πλήρωνε και το τραπέζι που τους έκανε για να μην επιβαρύνει το δήμο. Βλέπουμε τη διαφορετική αντίληψη που υπήρχε τότε , με την αντίληψη που υπάρχει σήμερα .
Ήταν ο γιατρός μας, μαζί με το Μοθωναίο βεβαίως, στην εποχή που η ιατρική δεν ήταν κοφτήριο αλλά λειτούργημα. Αν ο ασθενής μπορούσε να πληρώσει, πλήρωνε. Πολλές φορές ο γιατρός ήταν και ψυχολόγος, πήγαιναν οι ασθενείς για να πουν το πόνο τους.
Συμπληρώνονται 10 χρόνια από το θάνατο του. Είπα στο Μπάμπη το γιο του, ότι δεν υπάρχει κάτι από την ιστορία του. Είπαμε να γράψει την προσωπική του άποψη για το πατέρα του, μιλώντας και με τους στενούς φίλους του πατέρα του που διηγούνται μία επίπλαστη ιστορία με το γιατρό. Μέσα στο βιβλίο θα βρει κάποιος στοιχεία που θα αξιολογήσει και θα διασταυρώσει… έτσι γράφεται η ιστορία άλλωστε.
Καταγράφει μία νοοτροπία, μία άλλη εποχή μία άλλη Ζάκυνθο… Βλέπουμε τη διαφορά ηθών…
Γενικότερα ο γιατρός ασχολείτο όχι μόνο για να δίνει φάρμακα αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση της ζωής των ασθενών του.
Να καταθέσω εδώ ότι είχε αντίδραση από ζακυνθινούς που όλοι γνωρίζουμε και αυτά τα πράγματα δεν μπορούσε να τα κάνει εύκολα. Αυτό το ελεύθερο πανεπιστήμιο γινόταν με μεγάλη δυσκολία. Τον κυνηγούσαν και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι δικοί του από τη ΝΔ.
Για τη βιβλιοθήκη Νιάρχου στη Παναγούλα δούλεψε πολύ. Σήμερα «πλέει» στα νερά η βιβλιοθήκη.
Να μη ξεχάσουμε ότι η ανακαίνιση του μουσείου έγινε επί των ημερών του. Το Μουσείο έγινε σύγχρονο  τώρα και πάντα με δικές του ενέργειες. Βρήκε τρόπο να το κάνει. Του το χρωστάμε.
Το πνευματικό κέντρο ήταν ένας χώρος πολιτισμού. Ήταν ανάγκη να το μετατρέψουν τώρα σε βουλή των λόρδων;  Εκείνη την εποχή με το ελεύθερο πανεπιστήμιο που κράτησε 3 χρόνια, το κρατούσαν κλειδωμένο και άνοιγε όταν ερχόταν ο δήμαρχος. Οι καθαρίστριες δεν το καθάριζαν και πηγαίναμε εμείς… ευτελή πράγματα.
Στο εξωτερικό διέπρεψε ως  επιστήμονας!
Η παρουσίαση του βιβλίου ‘’ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ’’, θα γίνει τη Παρασκευή στις 8 το βράδυ, καλούμε όλους τους ζακυνθινούς να παρευρεθούν στον Αγιο Γεώργιο των Φιλικών.

 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός