ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Tο πρώτο Βενετσιάνικο δρώμενο στην νεότερη πολιτιστική ιστορία της Ζακύνθου, αυτό του «Βενετσιάνικου Γάμου στο Τζάντε» 16ος αι. του Αντώνη Μιλάνου, σε ένα σενάριο που προκαλεί τη φαντασία και μας μεταφέρει 500 χρόνια πίσω, πραγματοποιήθηκε και εφέτος 9 Μαρτίου με μεγάλη επιτυχία. Είναι πλέον θεσμός.
Αναγεννησιακοί ρυθμοί γέμισαν την ατμόσφαιρα. Οι συμμετέχοντες στάθηκαν αξιοπρεπώς ο καθ’ ένας στο ρόλο του. Επισκέπτες και ντόπιοι κατέκλυσαν την Αλ. Ρώμα και Πλ. Αγίου Μάρκου, για να το απολαύσουν ακόμη μία φορά.
Χαρά και ικανοποίηση διοργανωτών και συμμετεχόντων αφού εκτός του λαμπερού θεάματος που προσφέρει, στηρίζει αδιαμφισβήτητα και την οικονομία του νησιού μας, προβάλλοντάς το συγχρόνως πανελλαδικά και όχι μόνο.
Εισπράξαμε θαυμασμό και μοναδικές κριτικές των επισκεπτών μας, απ’ ευθείας αλλά και μέσω των υπευθύνων των Ξενοδοχείων όπου εφιλοξενούντο, όταν μας περιέγραψαν την ατμόσφαιρα που επικρατούσε κατά την επιστροφή τους.
Σε παρόμοια γεγονότα η μνήμη δεν πρέπει να μας εγκαταλείπει.
Επιβάλλεται να θυμόμαστε με σεβασμό συμπολίτες μας που στήριξαν και αναγνώρισαν την προσπάθεια, όπως ο αείμνηστος Νιόνιος Μελίτας, συγγραφέας, λάτρης της γραφίδας, μελετητής, ρέκτης της Ζακυνθινής παράδοσης, της Τέχνης, της Ιστορίας και του Πολιτισμού, όταν έγραφε στις 22 Ιανουαρίου 2009 στην Εφημ. ΕΡΜΗΣ επί λέξη:  
…… Για το «Γάμο», η παράδοση αναφέρεται σε κάποιους γάμους των χρόνων της Ενετοκρατίας με πολυάριθμο συμπεθερίο, επίσημες παράτες, πλούσιες δεξιώσεις, τρανταχτές προίκες (κασέλες τα τσεκίνια) και υπαίθρια φαγοπότια.
Εφ’ ω και ο Ρώμας στο «Σοπρακόμιτο» ετούτη τη φορά, μιλάει για τα αρραβωνιάσματα των θυγατέρων Νταβιτσέντζα, στον Άι Γιάννη τον Ξεφωτία (φαμελικό εκκλησάκι) με την ίδια ακριβώς σύνταξη. Επίσημη παναπεί κάθοδος από το αρχοντικό και περτσεσίο1 ίσαμε την Εκκλησία. Όπου προηγούντο οι κοπέλες με τις τουαλέτες τους (τα άμπιτα) μαστορεμένα για την περίπτωση από τη σόρα Κουντεπιέ που την καθεμιά συνοδεύεται από τον ανάλογο νταμερίνο2 ενώ ένα γύρω το πόπολο επευφημεί περιμένοντας εναγωνίως το φαγοπότι που θα ακολουθήσει μετά τα σπόντζα3. Επομένως κάπου εδώ θα στηρίχθηκε και ο Μιλάνος………
Και στις 7 Μαρτίου 2014 ξαναγράφει, χαρακτηρίζοντας το δρώμενό μας υψηλού επιπέδου:
…..της παράτας προηγούντο μουσικάντηδες, μαρκουλίνοι, βιολιά και πίφερα, αλλά και ταμπούρλα……παραπέμποντας στο «Σοπρακόμιτο» σελ. 238-239 σ’ ένα παρόμοιο γαμήλιο περτσεσίο……
Για μας ήταν και είναι τιμή και παρακαταθήκη οι αναφορές στο δρώμενό μας, ενός καταξιωμένου συμπολίτη μας και γι’ αυτό τις παραθέτουμε και δεν τον ξεχνάμε.
Ο «Βενετσιάνικος Γάμος» θα ταξιδέψει κι εφέτος στη Ρόδο, αφού προσκαλείται κάθε χρόνο στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ που διοργανώνεται στο νησί από σκηνοθέτες και φορείς, πλαισιώνοντας τα δρώμενά τους με τα αναγεννησιακά μας κοστούμια. Σ’ ένα νησί που διατηρεί ακόμη ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά της εποχής εκείνης και γνωρίζει πολύ καλά.
Η πρόσκληση αποτελεί μία ακόμη επιβράβευση κάνοντάς μας ιδιαίτερα υπερήφανους γι’ αυτό.
Κι εμείς το καλοκαίρι του 2019 θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε στιγμιότυπα από το «Γάμο» με ομοιώματα, ώστε να προκαλέσουμε και να προσκαλέσουμε τους επισκέπτες μας εξάπτοντας τη φαντασία τους να ζήσουν από κοντά το πραγματικό γεγονός το χειμώνα.
 
Και του χρόνου λοιπόν!
Αφού είναι ο ΜΟΝΟΣ Γάμος
Που άφοβα μπορούμε να το λέμε
 
Όλα αυτά όμως πέτυχαν γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί, πρωτίστως οι συμμετέχοντες αλλά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαχαιράδου «Η Αγία Μαύρα», η Φιλαρμονική της Δ.Εν. Αρτεμισίων, η Σχολή χορού Σόνιας Μηχανού, o κ. Γιάννης Τσιριγώτης (βενετσιάνικα έπιπλα), το ανθοπωλείο της Ντ. Ακτύπη, το Ζαχαροπλαστείο Βερύκιος, ο κ. Δ. Κλάδης (Ξιφίτας), η οικογ. Παν. Μαλαπέτσα, ο κ. Λάμπης Παπαδάτος, ο κ. Στ. Τσουκαλάς, ο κ. Μιχ. Σπίνος και ο κ. Νίκος Πομόνης, καθώς και τα τοπικά Μ.Μ.Ε., όπως και ο Δήμος Ζακύνθου και όλο το τεχνικό προσωπικό του, ο Αντ/χος κ. Γ. Κόκλας καθώς και η Διεύθυνση με όλο το προσωπικό της Τροχαίας Ζακύνθου για την εύρυθμη διεξαγωγή του δρώμενου.
 
Στ. Γασπαράτου-Μιλάνου

 

_____________________________________________________________

  • Πομπή     (2) Συνοδός καβαλιέρος     (3) Αρραβώνες

Μοναδικό στιγμιότυπο:
Όταν η ατμόσφαιρα γέμισε ροδοπέταλα και το ζεύγος ανταποδίδει.


 


   
Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός