Το βασικό ρόλο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου αλλά και το φαινόμενο

που έχει απασχολήσει την Επιστημονική Κοινότητα σχετικά με την αύξηση περιόδου ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας  ανέπτυξε στη συζήτηση που είχε με το δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη, ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ, Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης της Θάλασσας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Dr. Δρόσος Κουτσουμπας, φιλοξενούμενος στο IonianRadio.gr.

 

Ο Dr. Δρόσος Κουτσουμπας, ξεκινώντας τόνισε ότι « βασικός ρόλος του ΕΘΠΖ είναι να ανταποκρίνεται όσο καλύτερα σε αυτό που επιβάλλει η παρουσία του , δηλαδή στην προστασία των βιοτόπων και του φυσικού  περιβάλλοντος όπως ορίζει το Εθνικό Ευρωπαϊκό αλλά  και Παγκόσμιο θεσμικό  πλαίσιο αποδίδοντα παράλληλα στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα στη χώρα μας πάρα πολλούς πόρους»

Αναφερόμενος στο ΕΘΠΖ, ο Dr. Δρόσος Κουτσουμπας, επεσήμανε, ότι «μόλις ολοκληρώθηκε η περίοδος αναπαραγωγής της χελώνας που φέτος όχι μόνο έστρεψε τα βλέμματα των επιστημόνων αλλά παράλληλα και τους προβλημάτισε λόγω της ιδιαιτερότητας να διαρκέσει μέχρι τα  μέσα Οκτωβρίου.

«Ήταν μια περίοδος που είχαμε την ιδιαιτερότητα να διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Πήγε καλά και  είμαστε στον πάνω μέσο όρο, σε φωλιές εκκόλαψης».

Επίσης βρισκόμαστε σε κινητικότητα μιας σειράς διαφορετικών σημαντικών δράσεων (διαγωνισμοί και δράσεις για την περιβαλλοντική παρακολούθηση για θαλάσσια χελώνα, πανίδα για ιχθυοτοπους κλπ), υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός προκειμένου να ανανεώσουμε τα μέσα εξοπλισμού αλλά  και την απόκτηση ενός  νέου πλωτού σκάφους που θα βοηθήσει στην  ασφαλέστερη Θαλάσσια επιθεώρηση και στην μετακίνηση προς Στροφαδια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «μέχρι τέλος του έτους πολλά από τα χρηματοδοτούμενα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί», τονίζοντας ότι  «είμαστε ήδη στο 60% της απορροφητικότητας των κονδυλίων που θα τα βρίσκουν μπροστά τους και η τοπική κοινωνία και ο φορέας .

Στη συνέχεια ο Dr. Κουτσουμπας απάντησε σε μηνύματα ακροατών που αναφέρονται σε  διάνοιξη δρόμου στα όρια περιοχής που ελέγχονται από το ΕΘΠΖ.

Στο Βασιλικό υπήρξε διάνοιξη όχι ακριβώς δρόμου  αλλά χαντακιού. Πρόκειται για την παραλία ωοτοκίας. Δίπλα από την ράμπα που κατεβαίνει ο κάθε επισκέπτης  υπάρχει ένα «χαντάκι – δρόμος» όπου κατά περιόδους με τα νερά της βροχής δημιουργούνται νεροφαγώματα. Σε κάποια χρονικά διαστήματα σε  συνεργασία με το «ΣΚΟΠΟ» αλλά και τη Δημοτική Αρχή,  υπάρχει κάποια παρέμβαση εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης, ώστε να επιμεληθούμε των επιπτώσεων των φυσικών φαινομένων. Οι παρεμβάσεις γίνονται με ήπιο τρόπο και με γνώμονα, να προστατευτεί το γεωλογικό φαινόμενο , οι γλίνες , που λίγα μέρη στον κόσμο έχουν.  Επισημάνθηκε ότι σε κάποια δραστηριότητα, έγινε παρέμβαση βιαστική και με χρήση βαρέων τεχνικών μέσων που δεν συνίστανται σε αυτή την περίπτωση Εμείς το επισημάναμε ώστε να μην επαναληφθεί και το θέμα έχει λήξει πλέον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΘΠΖ.

ολοκληρώνοντας αναφέρθηκε στο «κέντρο ενημέρωσης που λειτούργησε φέτος κι  έχει αλλάξει την εικόνα δίνοντας άλλη μορφή στο Γέρακα ενώ δεν παρέλειψε «να εξάρει  το ρόλο και του συλλόγου των επαγγελματιών Βασιλικού που σε συνδυασμένες κίνησης με το φορέα φέρνουν ένα καλό αποτέλεσμα στο Βασιλικό», ελπίζοντας σύντομα κάτι ανάλογο να υπάρξει σε Καλαμάκι και Δάφνη .

Ολόκληρη την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στο IonianRadio.gr (18.11.2014)


Πατήστε εδώ για να δείτε όλη την συνέντευξη στο IONIAN RADΙΟ

 

 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός