ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Τις ενέργειες που κάνει ο Δήμος και ο ΦΟΔΣΑ τόσο για την ανακύκλωση των απορριμμάτων, όσο και για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης στην περιοχή του "Λίβα", ανέλυσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, στα στελέχη της Greenpeace και της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, κατά τη διάρκεια δεξίωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης πάνω στο πλοίο "Rainbow Warrior".
Ο κ. Κολοκοτσάς, παρουσία και επιχειρηματιών-ξενοδόχων της Ζακύνθου, δήλωσε πως ο σχεδιασμός του Δήμου για την οριστική επίλυση του προβλήματος με τα απορρίμματα θα προχωρήσει κανονικά, αφού το νησί θα καταστραφεί περιβαλλοντικά και οικονομικά εφόσον δεν συμβεί αυτό. Παράλληλα, κάλεσε όσους βάζουν εμπόδια να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις και να μην αναλώνονται μόνο σε μικροκομματικές κορώνες και αντιπολιτευτική τακτική.
Παρουσία του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκου Τσίπηρα, του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, Παναγιώτη Μυλωνά, του Αντιδημάρχου Αρκαδίων, Γιάννη Κόκλα, του Διευθυντή του ΦΟΔΣΑ, Θοδωρή Κάρδαρη, και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Τουρισμού, Αντώνη Νικολουδάκη, ο υπεύθυνος εκστρατείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Greenpeace, κ. Άλκης Καφετζής, ανέφερε πως η θάλασσα τόσο στην Ελλάδα, όσο όμως και στον υπόλοιπο κόσμο, έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χωματερή πλαστικών σκουπιδιών μιας χρήσης, όπως είναι οι σακούλες, τα ποτήρια, τα μπουκάλια, κ.α.
"Αν δεν αλλάξουμε όλοι μας νοοτροπία, από τα μικρά παιδιά μέχρι και τους μεγαλύτερους, ώστε να μειωθεί ριζικά το πλαστικό μιας χρήσης, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, αφού η θάλασσα θα καταστραφεί ολοσχερώς. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν πάρει την απόφαση να τοποθετήσουν πλωτά φράγματα σε πολυσύχναστες παραλίες, που θα συγκρατούν τα επιπλέοντα απορρίμματα" τόνισε ο κ. Καφετζής.
Χαιρετισμό απηύθηνε στους παρευρισκόμενους και ο καπετάνιος του πλοίου, ο οποίος ευχήθηκε η Ζάκυνθος να γίνει πρωτοπόρος στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί τα στελέχη της Greenpeace επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ (Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών), καθώς και τον ΧΥΤΑ στον Σκοπό. Επίσης, προέβησαν και στον καθαρισμό της παραλίας του Λαγανά, αλλά και εκείνης που βρίσκεται στην πλαζ του ΕΟΤ.


Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός