Ο καιρός στην Ζάκυνθο ΚΑΙΡΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Τετάρτη 24 Οκτώβριος 2018
Βιντεοθήκη
Ζωντανά

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Αθήνα 6 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΣ:

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΑΠΟΦΑΣΗ Ε.Γ ΟΕΝΓΕ ΣΤΙΣ 4/11/17

 

Την προηγούμενη Τετάρτη, 1/11/2017, μέλος της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ επισκέφτηκε το Νοσοκομείο της Ζακύνθου, μετά από πρόσκληση της ΕΝΙΖ. Αιτία, για πολλοστή φορά, η αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, καςΤσαρίδου. Εκεί, μαζί με αντιπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, της ΑΔΕΔΥ, της ΕΝΙΖ του Συλλόγου Εργαζομένων και του Επιστημονικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοικήτρια. Στη συνέχεια συμμετείχαμε στην προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση Ιατρών και Εργαζομένων.

Μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, ακολούθησε ένα όργιο παραπληροφόρησης από τη μεριά της Διοικήτριας, όπου, με δελτίο τύπου, "ενημερώνει" τους πολίτες για δήθεν «τραμπουκική επίσκεψη», «προπηλακισμούς», «απειλές» και «προσπάθεια να μην την αφήσουμε να καταθέσει στην Εισαγγελία», στα πλαίσια της διερεύνησης της μήνυσης που η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει καταθέσει, κατά παντός υπευθύνου, για το θέμα των κλειστών χειρουργείων.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι η Διοικήτρια του Νοσοκομείου ΨΕΥΔΕΤΑΙ. Ποτέ δεν απειλήθηκε, ποτέ δεν προπηλακίστηκε. Τουναντίον: απαιτήσαμε να παραδώσει, ως οφείλει, το πόρισμα της Επιτροπής Πέτρου, που συγκροτήθηκε από τον Υπ. Υγείας για να διερευνήσει τις αιτίες των συμβάντων στα Χειρουργεία, στα αιρετά μέλη του Δ.Σ. του Νοσοκομείου. Η Διοικήτρια, κόντρα στη σαφή νομοθεσία, αλλά και στην κοινή λογική, αρνήθηκε να παραδώσει το πόρισμα στους αιρετούς εκπροσώπους της Επιστημονικής Κοινότητας του Νοσοκομείου Ζακύνθου. Πληροφορούμαστε ότι, έως και σήμερα το Πόρισμα παραμένει στο συρτάρι της.

Καταγγέλλουμε τη συστηματική παραπληροφόρηση των πολιτών, την βάναυση συκοφάντηση των γιατρών, τον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία, που κυριαρχούν στη λειτουργία της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας, της 6ης ΥΠΕ, της Διοίκησης του Νοσοκομείου Ζακύνθου.Καταγγέλλουμε την απειλητική και απολύτως παραπλανητική δημόσια τοποθέτηση του Υπ. Δικαιοσύνης,ο οποίος προαναγγέλλει μηνύσεις συνδικαλιστών, βασιζόμενος σε μια σκοπίμως ψευδή "ενημέρωση".

Για την ΟΕΝΓΕ, αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα κλειστά χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου είναι οι Υπουργοί Υγείας, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου. Απαιτούμε να δοθεί άμεσα το Πόρισμα Πέτρου στα αιρετά μέλη του Δ.Σ του Νοσοκομείου.

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων

Δελτία Τύπου

02.11.2017

ΓΝ Ζακύνθου η Διοίκηση συνεχίζει να συκοφαντεί τους γιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείου

ΑΘΗΝΑ 2/11/2017
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 3791

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

 • Η Διοίκηση συνεχίζει να συκοφαντεί τους γιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείου
  • Έχουν το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» που διερεύνησε την κατάσταση των χειρουργείων όταν συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα (κατέληξε μια τραγική γυναίκα) και δεν το δίνουν στους φορείς και τη δημοσιότητα
  • Θέλουν να απομακρυνθούν τα τρία αναισθησιολογικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο χωρίς να ελεγχθούν
  • ΨΕΜΑΤΑ για δήθεν προπηλακισμό της Διοικήτριας

Χθες το πρωί 1/11/2017 με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και των επιστημονικών φορέων του Νοσοκομείου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, παρουσία του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και μελών της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και της ΟΕΝΓΕ.
Ζητήσαμε από την Διοίκηση και τους Ζακυνθινούς εκπροσώπους της κυβέρνησης που κρύβονται πίσω της να πάψουν επιτέλους να συκοφαντούν τους Γιατρούς και το Προσωπικό του Νοσοκομείου για πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν νοιάζονται από ότι φαίνεται για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του Νοσοκομείου, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις υπηρεσίες που παρέχει. Το μόνο που τους νοιάζει είναι το ξεκαθάρισμα των πολιτικών λογαριασμών.
Δεν έχουν το Θεό τους!!!
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστά τα χειρουργεία του Νοσοκομείου. Αντί να κοιτάξουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη για να δουν ποιος φταίει, ζητάνε από τους γιατρούς και το προσωπικό τα ρέστα. Η Επιστημονική κοινότητα του Νοσοκομείου έπραξε σύμφωνα με τις αποφάσεις των Επιτροπών που ορίστηκαν από τον Υπουργό Υγείας.
Αλήθεια με την Μηνυτήρια Αναφορά που επεβλήθη στους γιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείου που έπρατταν σύμφωνα με τις οδηγίες των Επιτροπών που όρισε ο Υπουργός, τι μήνυμα δίδεται στην κοινωνία της Ζακύνθου για την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών του Νοσοκομείου;
Είναι δυνατόν να αμφισβητείται η επιστημονική κατάρτιση Ιατρών Διευθυντών που επί σειρά ετών δίνουν τη ζωή τους για να εξυπηρετήσουν τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες; Θυμίζουμε ότι η διακοπή λειτουργίας των χειρουργείων έγινε με πρόταση των Επιτροπών που όρισε ο Υπουργός Υγείας έως ότου διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου της τραγικής γυναίκας, μετά από εγχείρηση ρουτίνας, από μετεγχειρητικές επιπλοκές και επίσης διερευνηθούν τα αίτια των μετεγχειρητικών επιπλοκών άλλων πέντε ασθενών.
Ζητήσαμε από τη Διοικήτρια να δοθεί το πόρισμα της επιτροπής “Πέτρου” που όρισε ο Υπουργός Υγείας. Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια της Διοικήτριας πολλές ημέρες και αρνείται να το κοινοποιήσει στα Επιστημονικά και Συνδικαλιστικά όργανα του Νοσοκομείου.
Αρνείται να το παραχωρήσει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρότι συζητήθηκε ως θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. 300 σελίδες είναι το εν λόγω πόρισμα και η Διοικήτρια δεσμεύτηκε μόνο ότι θα το διαβάσει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Πως να συγκρατήσουν 300 σελίδες με μία ανάγνωση; Γιατί τέτοια μυστικότητα για τη δημοσιοποίηση του πορίσματος; Έχουν κάτι να κρύψουν; Πρέπει το πόρισμα για λόγους ασφαλείας άμεσα να δοθεί στους Γιατρούς και το προσωπικό.
Για φανταστείτε να προτείνει το πόρισμα τη λήψη νέων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων και να μην το γνωρίζουν οι χειρουργοί γιατροί;
Δεν πρέπει να μάθουμε από τι πέθανε η άτυχη γυναίκα; Από τι συνέβησαν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές; Το πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στην δημοσιότητα. Να γνωρίζουν οι πολίτες της Ζακύνθου τι συνέβη εκείνο το χρονικό διάστημα με τα σόου Πολάκη και τα χειρουργεία – παρωδία που έγιναν με περιφερόμενους γιατρούς, ασθενείς και χειρουργικά υλικά. Αλήθεια γιατί δεν το δημοσιοποιούν;
Εκείνο το διάστημα δεν δίσταζαν να ρίχνουν λάσπη στους γιατρούς και το προσωπικό. Τώρα που έχουν το πόρισμα γιατί δεν το κάνουν φεϊγβολάν. Μήπως δεν τους βολεύει το περιεχόμενο;
Τρία αναισθησιολογικά μηχανήματα που λειτουργούσαν όταν συνέβησαν οι μετεγχειρητικές επιπλοκές με εντολή της Επιτροπής Πέτρου δεν χρησιμοποιούνται πια είναι εκτός λειτουργίας μέσα στο χώρο των χειρουργείων. Η Επιτροπή ζήτησε να γίνει έλεγχος προσομοίωσης στα Μηχανήματα. Έλεγχος που μπορούσε να φωτίσει τους λόγους των μετεγχειρητικών επιπλοκών και το θάνατο της γυναίκας. Δεν εστάλησαν ποτέ για έλεγχο από τη Διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα αντικαταστάθηκαν από άχρηστα αναισθησιολογικά μηχανήματα που ήρθαν από το Αίγιο που συνεχώς χαλάνε. Θέτουν σε κίνδυνο ασθενείς που κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις. Μέχρι τώρα οι επισκευές τους κόστισαν 16.000 ευρώ.
Ποιο είναι τώρα το απίθανο;
Τα Αναισθησιολογικά μηχανήματα που κρίθηκαν από την Επιτροπή «Πέτρου» ότι πρέπει έως ότου ελεγχθούν να είναι εκτός λειτουργίας και δεν ελέχθησαν ενδιαφέρθηκε να τα αποκτήσει το Αττικό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Δύο εμπλεκόμενα Νοσοκομεία στην υπόθεση, καθοδηγούμενα από τον Πολάκη. Να αποκτήσουν τα τρία αναισθησιολογικά μηχανήματα για χρήση παρ’ ότι δεν ελέχθησαν. Για χρήση ή εξαφάνιση;
Έχει ανάγκη το Αττικό Νοσοκομείο να χρησιμοποιήσει τα εν λόγω μη ελεγχόμενα αναισθησιολογικά μηχανήματα του Νοσοκομείου Ζακύνθου; Αφού τα αναισθησιολογικά μηχανήματα είναι ασφαλή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο, γιατί δεν τίθονται σε λειτουργία στο Νοσοκομείο Ζακύνθου που κάνει χειρουργεία με πανάρχαια.
Ζητήσαμε από την Διοικήτρια να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του Νοσοκομείου και το κύρος του προσωπικού που αποδεδειγμένα διαθέτει υψηλό επιστημονικό επίπεδο και δίνει τη ζωή του για το Νοσοκομείο. Να δώσει άμεσα το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» στους φορείς του Νοσοκομείου και στη δημοσιότητα.
Να μην απομακρυνθούν επ ουδενί τα τρία αναισθησιολογικά μηχανήματα, χωρίς να γίνει έλεγχος προσομοίωσης. Δεν θα επιτρέψουμε την συγκάλυψη. Η Διοικήτρια χωρίς να σημειωθεί καμία ένταση και φασαρία αποχώρησε για να καταθέσει όπως μας είπε στην Εισαγγελία. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα δώσει το πόρισμα της Επιτροπής «Πέτρου» στην σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.
Τα γεγονότα που ακολούθησαν μαρτυρούν την καθεστωτική αντίληψη που διακατέχει την κυβέρνηση. Ψέματα για δήθεν προπηλακισμούς της Διοικήτριας. Μέσω του τοπικού τύπου εκβιασμοί, συκοφαντίες κατά των φορέων των Νοσοκομείων, του Σωματείου, των Ιατρών.
Ψέματα... ψέματα... και συκοφαντίες.
Δηλώνουμε για άλλη μία φορά στην κυβέρνηση
ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ
Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας
Παρεμπιπτόντως για όσες αρλούμπες λένε.
Στη Ζάκυνθο δεν λειτουργεί κανένα ιδιωτικό χειρουργικό κέντρο.
Το Νοσοκομείο ή τίποτα για τους ασθενείς.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

 

                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

Στο νοσοκομείο  Ζακύνθου, που είναι το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Νησιού και μετά την 6μηνη ταλαιπωρία τόσο του προσωπικού, αλλά ακόμα χειρότερα, της  τοπικής κοινωνίας (από την αναστολή των χειρουργείων, με ό,τι αυτό σήμανε για την αξιοπιστία του νοσοκομείου), σήμερα η Διοίκηση δίνει συνέχεια στο κλίμα έντασης έως τρομοκράτησης των εργαζομένων, με αναθέρμανση του κύματος απειλών και διώξεων που φτάνουν μάλιστα σε επίπεδο μηνύσεων σε γιατρούς και μάλιστα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου!

Ο λόγος (όπως ισχυρίζεται η Διοίκηση) είναι «η πολύμηνη μη λειτουργία των χειρουργείων με ευθύνη κάποιων γιατρών», ενώ είναι γνωστό ότι από την 6μηνη μη λειτουργία των χειρουργείων, για τους μεν πρώτους  τέσσερεις μήνες η απόφαση ήταν καθαρά της Διοίκησης και για τους επόμενους δύο μήνες τα χειρουργεία γινόντουσαν, σε μικρότερη όμως κλίμακα και μόνον όσα μπορούσαν να γίνουν με ασφάλεια, δεδομένου ότι εκκρεμούσαν επισκευές των αναισθησιολογικών μηχανημάτων και του ακτινολογικού του χειρουργείου.

Επιπλέον είναι γνωστό ότι τα χειρουργεία ξεκίνησαν με τη γνωμοδότηση της Δεύτερης Επιτροπής (Κωστοπαναγιώτου), την οποία αποδέχτηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο (ΕΣ) στις 2/5/17, δηλαδή πριν (και όχι μετά) την «επιδρομή» Πολάκη.

Έτσι, δικαιώθηκε το ΕΣ που επίμονα ζητούσε γνωμοδότηση αρμόδιας  Επιτροπής σχετικά με την ασφάλεια του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού  του χειρουργείου και την οποία (γνωμοδότηση) για δύο μήνες αρνούνταν η διοίκηση να δώσει.

Ακόμα και το τελικό πόρισμα της κατ’ εξοχήν υπεύθυνης – εκ του υπουργείου – Επιτροπής Πέτρου, που εδόθη προ εβδομάδας, δεν καταλήγει στην αιτία και δεν αποδίδει προσωπικές ευθύνες για το/τα συμβάντα τον περασμένο Νοέμβρη.

Γιατί λοιπόν όλο αυτό το μένος κατά γιατρών, τη στιγμή μάλιστα, που και αυτοί δεν έκαναν τίποτε περισσότερο ή λιγότερο από αυτά που το Επιστημονικό Συμβούλιο γνωμοδοτούσε και τα συλλογικά όργανά τους αποφάσιζαν; Μάλιστα το γεγονός πως στους «κατηγορούμενους» συμπεριλαμβάνεται και ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών δείχνει καθαρά πρόθεση δίωξης ενάντια σε συνδικαλιστική δράση.

Μέχρι πού μπορεί  οδηγήσει η ανάγκη της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου για δημιουργία εντυπώσεων, σε αντιπερισπασμό του γεγονότος ότι α) κανένα συμπέρασμα δεν έχουμε για την αιτία του προβλήματος μέχρι τώρα και β) συνολικά απαξιώνεται το Νοσοκομείου Ζακύνθου κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης (είναι στο 60% των αναγκών) και της υποστελέχωσής του  (στο 50% του οργανισμού);

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει και προσυπογράφει τα αιτήματα των συλλογικών οργάνων του νοσοκομείου Ζακύνθου, καθώς θεωρεί πως, σε αντίθεση με την Κυβέρνηση, είναι αυτά που πραγματικά ανησυχούν για το μέλλον του μοναδικού δημόσιου νοσοκομείου της περιοχής:

 • Καμία   αναζωπύρωση νέου κύκλου αντιπαραθέσεων, διώξεων και τελικής περαιτέρω απαξίωσης του νοσοκομείου Ζακύνθου και των λειτουργών του
 • Καμία περαιτέρω απώλεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, απολύτως  απαραίτητου για το νοσοκομείο και την τοπική κοινωνία, όπως τα δύο αναισθησιολογικά μηχανήματα (ακόμα δεν επέστρεψε το γαστροσκόπιο που πριν δυο χρόνια   μεταφέρθηκε στο Ρίο, ενώ το καινούργιο ασθενοφόρο, που «δανείστηκε» το ΕΚΑΒ της Πάτρας, επέστρεψε μετά από 1 ½  χρόνο)
 • Καμία  περαιτέρω  απαξίωση του νοσοκομείου που καταρρέει κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής του
 • Άμεση γενναία έκτακτη χρηματοδότηση και μόνιμη αναμόρφωση του προϋπολογισμού που για το Νέο νοσοκομείο βρίσκεται στο 70% αυτού που ίσχυε   προ εξαετίας για το παλαιό και πολύ μικρότερο νοσοκομείο του νησιού
 • Καμία δίωξη σε γιατρούς και προσωπικό. Να αφήσουν επιτέλους τους  εξαθλιωμένους από τα μνημόνια εργαζόμενους (όσους έχουν απομείνει) να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, συμβάλλοντας  έτσι στην ανάκτηση  της χαμένης αξιοπιστίας και ασφάλειας του νοσοκομείου στο νησί, που είναι και η τελευταία ασπίδα  καταφυγής  των μη προνομιούχων  ασθενών στη Ζάκυνθο.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.