Ο καιρός στην Ζάκυνθο ΚΑΙΡΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Τετάρτη 24 Οκτώβριος 2018
Βιντεοθήκη
Ζωντανά
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενη για τις προωθούμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο που ρυθμίζει τον χρόνο εργασίας των γιατρών. Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, τα νοσοκομεία εξυπηρετούσαν  μόνον τα έκτακτα περιστατικά από το προσωπικό ασφαλείας.
Σύμφωνα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες, αλλά οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το 4μηνο. Επίσης, το νομοσχέδιο προωθεί τις ατομικές συμβάσεις (optout) για εθελοντική υπέρβαση των 48 ώρων, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «προπομπός της κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας».
Ακόμη, ο τεμαχισμός των εφημεριών σε βάρδιες «σημαίνει παράδοση-παραλαβή ασθενών που μπορεί να απαιτήσει και ώρες, ειδικά σε νοσοκομεία κορμού με μεγάλο αριθμό εισαγωγών. Το 12ωρο θα γίνει 14ωρο».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για κατάργηση της προσαυξημένης αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών αν και αντισταθμιστικά δίνεται 6% αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης της εφημερίας.
Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πάνος Παπανικολάου και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας, έκαναν λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα», που ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και κάθε κανονικότητα στο ωράριο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Όχι στο ελαστικό ωράριο. Όχι στην ελαστική ζωή».