ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Οι εκλογές των ιατρικών συλλόγων της χώρας, διενεργούνται σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται ως η πλέον δραματική για την υγεία, από όλες όσες έχουν βιώσει η Ελληνική κοινωνία και οι ιατροί από πολλά χρόνια.

Η τραγική αυτή διαπίστωση είναι απόρροια  των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών,  που αδυνατούν να δώσουν βιώσιμες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί δραματικά ο τρόπος άσκησης της ιατρικής, η ιατρική απασχόληση και η περίθαλψη των πολιτών σε όλα τα επίπεδα.

Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και τα ψέματα, η ανεπάρκεια, οι ερασιτεχνισμοί, οι ιδεοληψίες, οι εμμονές και  οι αυταρχικές συμπεριφορές από πλευράς Υπουργείου Υγείας και όλης της Διοικητικής ιεραρχίας του συστήματος έχουν σαν αποτέλεσμα:

 • Την κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και όλων των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,   λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης.
 • Τα εκατοντάδες κλειστά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), με αποτέλεσμα να μην παρέχεται  η απαραίτητη περίθαλψη στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.
 • Τις τεράστιες  ελλείψεις στο ΕΚΑΒ (προσωπικό και μέσα),  με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι πολίτες.
 • Την κατάργηση των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας (Ι.Κ.Α. – Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) , με απολύσεις του ιατρικού προσωπικού.
 • Τη θνησιγενή θέσπιση αποτυχημένων μοντέλων και εγκαταλελειμμένων συστημάτων υπηρεσιών υγείας (ΤΟΜΥ), τα οποία μεταξύ άλλων είναι   ολιγάριθμα, υποστελεχωμένα και ανεπαρκή.
 • Την παταγωδώς αποτυχημένη εφαρμογή του οικογενειακού ιατρού, με αποτέλεσμα οι εργασιακές σχέσεις των ιατρών να υφίστανται παράνομες μεταβολές με καταναγκαστική μεθόδευση,  προκειμένου  να καλύψουν κενά.
 • Την αυθαίρετη παρακράτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους    υπηρεσιών υγείας,   με αποτέλεσμα να οδηγούνται οι ιατροί  σε δικαστικές διεκδικήσεις.
 • Το «κούρεμα» των χρεών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους παρόχους υγείας, μέσω του rebate και του claw back και την μετακύλιση μεγάλου μέρους της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής δαπάνης στους ίδιους τους ασθενείς.
 • Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των συμβεβλημένων αυτοαπασχολούμενων ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, που εκκρεμούν εδώ και πάρα πολύ καιρό, προβλέπουν δραματικές μειώσεις αμοιβών και αυξημένες υποχρεώσεις,  με αποτέλεσμα η καθιέρωση συλλογικής σύμβασης εργασίας,  να καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη.
 • Την φυγή κατά την τελευταία τριετία 25.000 νέων ιατρών στο εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της υγείας στη χώρα μας.
 • Οι επικουρικοί ιατροί διατηρούνται σε μια ανάλγητη ομηρεία και απολύονται μόλις λήξει η σύμβασή τους,  με όλες τις συνέπειες για τους ίδιους και τις ανάγκες των νοσοκομείων.
 • Την μεγάλη μείωση μισθών, τις απλήρωτες εφημερίες και τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες εργασίας των νοσοκομειακών ιατρών καθώς και τον πρόσφατο εμπαιγμό τους με τα αναδρομικά των μισθών τους, παρότι έχουν δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
 • Οι υπερβολικές ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές να υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση των ιατρών και στην πράξη να απαγορεύουν την ελεύθερη άσκηση της ιατρικής.

Για όλα αυτά ο Ιατρικός Σύλλογος Ζακύνθου έχει αγωνιστεί ενεργά συμμετέχοντας και παρεμβαίνοντας δυναμικά, τόσο τοπικά όσο και κεντρικά, με συγκροτημένες προτάσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας,  με δικαστικές προσφυγές, με συμμετοχή σε πορείες, απεργίες  κ.λπ.  για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων και την υπεράσπιση  των καλώς εννοούμενων συμφερόντων των ιατρών μελών του  και της περίθαλψης των πολιτών.

Επίσης  για την επιστημονική εξέλιξη και προβολή των ιατρών μελών του έχει διοργανώσει ιατρικά συνέδρια, επιστημονικές ημερίδες και πρωτοβουλίες και παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικές τοπικές δομές (ΣΤΟΡΓΗ) και  δράσεις.

Υπερασπίστηκε με παρρησία και θάρρος την αξιοπρέπεια των ιατρών μελών του από τους τοπικούς και κεντρικούς μεγαλόσχημους συκοφάντες.

Ακόμα έλαβε μέρος και ανέπτυξε πρωτοβουλίες για σοβαρά τοπικά κοινωνικά θέματα που είχαν σχέση με τη δημόσια υγεία (προβλήματα του νοσοκομείου, απορρίμματα, απόβλητα και ρύπανση του περιβάλλοντος κ.λ.π.).                                                                                        Σε κάθε περίπτωση το έργο και η δράση του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου είναι αναγνωρισμένο και μετρήσιμο.

Για μερικούς από τους  λίγους αμφισβητίες και όψιμους ενδιαφερόμενους για τον Ιατρικό Σύλλογο  Ζακύνθου  και συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών», θα πρέπει να σημειώσουμε,  ότι τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια δεν έχουν παρουσιαστεί και δεν έχουν συμμετάσχει καθόλου σε καμία από  τις  Γενικές Συνελεύσεις, τις επιστημονικές, κοινωνικές και αγωνιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες  του συλλόγου,  ούτε σε τοπικό αλλά ούτε και σε κεντρικό επίπεδο, προφανώς για να μην δυσαρεστήσουν τους κυβερνώντες.        

Τελειώνοντας τους θέτουμε δημόσια το  ερώτημα:  τι έχουν κάνει οι ίδιοι ως άτομα και ως παράταξη για όλα αυτά τα καυτά προβλήματα των ιατρών και ποια είναι η συνεισφορά τους στην επίλυσή τους;

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός