Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Παρασκευή 19 Ιανουάριος 2018
Βιντεοθήκη
Ζωντανά
Μετά τις πλημμύρες Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016, όπου ο Δήμος συμμετείχε με όλα τα μηχανήματα, τα οχήματα και το προσωπικό του για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, στη συνέχεια κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που χρειάζονται και είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου.
Μέχρι σήμερα όμως, έχουν δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μόνο 150.000 ευρώ και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αποκατάστασης κατολισθήσεων στην περιοχή "Ξύγκια" της Τ.Κ. Άνω Βολιμών, στο δημοτικό δρόμο του Βασιλικού προς τη Δάφνη και στις Αλυκές, ενώ συνεχίζουμε τις οχλήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών για να μας διαθέσει τις υπόλοιπες απαιτούμενες πιστώσεις.
Για τη μίσθωση μηχανημάτων και την πληρωμή των αναδόχων εργοληπτών έχουν διατεθεί ήδη 90.000 ευρώ και περιμένουμε άλλες 157.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Στις τελευταίες πυρκαγιές του καλοκαιριού ο Δήμος συμμετείχε με όλα τα μηχανήματα, προσφέροντας μεγάλη βοήθεια στις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Για το ζήτημα της αποκατάστασης φθορών σε αγροτικούς και δασικούς δρόμους, δυστυχώς μέχρι σήμερα 18 Νοεμβρίου 2017 δεν μας έχει διατεθεί από την Περιφέρεια το μηχάνημα γκρέιτερ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από το Δήμο το 2015 και το 2016, κάνοντας πολλές εργασίες από το Βασιλικό μέχρι τη Βολίμα και σε όλο τον ορεινό όγκο για καθαρισμό δρόμων δασοπροστασίας.
Σήμερα ο Δήμος με ελάχιστους πόρους και με τα 4 μηχανήματα που διαθέτουμε, προβαίνουμε σε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες με επικεφαλής τους Προέδρους και τους Αντιδημάρχους.
Έχουμε παρέμβει σε διάφορες περιοχές, όπως είναι ο Άγιος Δημήτρης, το Σκουλικάδο, το Τραγάκι, το Γαϊτάνι, το Σαρακηνάδο, τους Άγιους Πάντες, ο Πλάνος, το Κάτω Γερακαρίο, το Ρόιδο και το Βανάτο.
Ελπίζοντας σε ένα καλό αποτέλεσμα αντιπλημμυρικής προστασίας με την εμπειρία και την καταγραφή των αναγκαιουσών παρεμβάσεων από τις τελευταίες πλημμύρες, ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε την ανταπόκριση από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών για να ολοκληρώσουμε τα έργα που απαιτούνται και να θωρακίσουμε αντιπλημμυρικά τη Ζάκυνθο, σε συνεργασία με τα έργα της Περιφέρειας.