ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Σε στροφή προς ένα ενεργειακό μέλλον μηδενικών εκπομπών και 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτρέπει   ο Θοδωρής Κολπονδίνος στην ομιλία του με θέμα

«ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ-ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ -

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ  Ή  ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ;»

Ο κ. Κολπονδίνος  δεν παρέλεψε στην ομιλία του στην ημερίδα "Αναπτυξιακές προοπτικές στο Νότιο Ιόνιο", να κάνει εκτενή αναφορά στις συνέπειες για τη τουριστική οικονομία,  και στους κινδύνους που εγκυμονούν για το περιβάλλον και τη φυσιογνωμία του νησιού από τις  εξορύξεις υδρογονανθράκων που προωθούνται στο Ιόνιο 

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις του κ. Κολπονδίνου βρήκαν ισχυρή απήχηση στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων (σύμφωνα με δηλώσεις τους στο IonianRadio.gr -ZantePress24- ), με τη Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ζακύνθου κ.Λίλυ Μπουζιάνου να δηλώνει ότι «ο κ.Κολπονδίνος με την τοποθέτηση του  εξέφρασε την άποψη των φορέων» και τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού κ.Αντ Νικολουδάκη, να συμφωνεί και να προτείνει «ένα τέλος αειφορικής ανάπτυξης»

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε ο Πρόεδρος του Ε.Θ.Π.Ζ Δρ. Δρόσος Κουτσουμπας (επισημάνσεις, διαπιστώσεις, προβληματισμοί και ανησυχίες ).

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είχε η τοποθέτηση του Καθηγητή κ. Δημήτρη Μαρίνου Κουρή,  ο οποίος σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια συνεντευξιαζόμενων για το θέμα αυτό στο ΙοnianRadio.gr, μιας και ο ίδιος δεν ήταν προσκεκλημένος στην ημερίδα , πρότεινε διαβούλευση και εστίασε το ενδιαφέρον του στην διακινδύνευση των εξορύξεων.

Aκολουθεί η τοποθέτηση του κ. Κολπονδίνου στην ημερίδα "Αναπτυξιακές προοπτικές στο Νότιο Ιόνιο"

  

 

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Συμμετοχή στο ΑΕΠ

 

20,5%

Συμμετοχή στην απασχόληση

25%

Συνολική Απασχόληση

1.000.000

Έσοδα

14,5 δισ €

Αφίξεις Αλλοδαπών

26 εκ επιβάτες εκτός κρουαζιέρας

Top 8 αεροδρόμια (σε αφίξεις αλλοδαπών)

Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδος, Θεσσαλονίκη,

Κέρκυρα, Χανιά, Κως, Ζάκυνθος

 

ΜΕΓΕΘΗ & ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΙΟΝΙΟ & ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 

15,5% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΉΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

 

*14,5% ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΉΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΙΟΝΙΟ

 

*10% ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ - ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ % ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

 

*ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΣΟΔΑ ΑΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ

 

 

*ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ % ΑΝΕΡΓΙΑΣ

 

 

781.000 ΕΠΙΒΑΤΕΣ  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

 

491.000 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΛΙΜΑΝΙ

 

 

1.272.000 ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

 

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ   %  ΑΝΑ  ΤΟΜΕΑ

ΤΟΜΕΙΣ

2005

2010

2015

ΙΟΝΙΟ

ΔΥΤ ΕΛΛ

ΙΟΝΙΟ

ΔΥΤ ΕΛΛ

ΙΟΝΙΟ

ΔΥΤ ΕΛΛ

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ

4,7%

10,9%

4,2%

10,9%

2,6%

11,1%

ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ

15,7%

25%

12,%

20%

8,4%

15,9%

ΤΡΙΤΟΓΕΝΗΣ

79,6%

64,1%

83%

69,1%

89%

73%

 

 

 

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

4,5%  ΕΤΗΣΙΩΣ

ΕΥΡΩΠΗ

8% ΕΤΗΣΙΩΣ

ΕΛΛΑΔΑ

8-10%  ΕΤΗΣΙΩΣ

ΙΟΝΙΟ

15%

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ & 7.000 ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

3,5% ΕΤΗΣΙΩΣ

 Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την σημασία της συμβολής του τουρισμού στην χώρα μας.  Ο τουρισμός έχει δείξει ότι όχι μόνο έχει αντέξει και αντέχει σε περιόδους βαριάς ύφεσης, αλλά έχει δείξει ότι μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση αλλά και στην ανάπτυξη, για οικονομική και κοινωνική ευημερία.

 

Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι η οικονομική δραστηριότητα και ευημερία στο νησί μας, στην Περιφέρεια μας, στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας στηρίζεται στον Τουρισμό, πάνω από 90% σήμερα.

 Δεν υπάρχει επίσης καμιά αμφισβήτηση πως το πολυτιμότερο κεφάλαιο της περιοχής μας είναι φυσιογνωμία της.  Η βαριά πολιτιστική κληρονομία, ο φυσικός της πλούτος και το περιβάλλον της, ο συνδυασμός αυτών αναδεικνύουν την περιοχή μας, την κάνουν ξεχωριστή, μοναδική σχεδόν, και θα πρέπει αλώβητα να αποτελούν την αδιαπραγμάτευτη βάση της σημερινής και μελλοντικής της εξέλιξης.  Αυτά εξάλλου διαμόρφωσαν με τους αιώνες και τους ανθρώπους της και τους έκαναν ξεχωριστούς. Αυτά όλα, τα χαρισμένα από τη φύση και τα αποκτημένα με μόχθο γενιών και γενιών είναι η κληρονομιά μας  που πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως μοναδική παρακαταθήκη. Και πάνω στην παρακαταθήκη αυτή να συνεχίσουμε χτίζοντας και το μέλλον μας.

 Διότι χωρίς περιβάλλον δεν υπάρχει ζωή, και επομένως δεν υπάρχει κοινωνία, οικονομία, δεν υπάρχει τουρισμός. Είναι επιβεβλημένο να προστατευσουμε το περιβάλλον για να υπάρξει ζωή, μέλλον.  Είναι απαρραίτητη η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής,  και ανάπτυξης, μιας αειφόρου ανάπτυξης.  Που σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να μειώνει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. 

 Και όταν έχει να κάνει με την ενέργεια, δεν σημαίνει τίπτα άλλο από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.         Είναι γνωστό σε όλους ότι η ενέργεια είναι εκτός απαραίτητη και καθοριστικός παράγοντας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης. Είναι γνωστά επίσης τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας, καθώς με την συνεχής αύξηση της ενεργειακής ζήτησης του, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της εξάντλησης των κοιτασμάτων των συμβατικών καυσίμων, επιβάλλεται η αναζήτηση άλλων πηγών ενέργειας, οι οποίες να είναι ανανεώσιμες -ανεξάντλητες. Τέτοιες πηγές  όπως είναι ο ήλιος, ο άνεμος, το νερό και η γεωθερμία, ανανεώνονται συνεχώς και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

 Οι επιστήμονες προειδοποιούν και προτρέπουν την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Τα οφέλη είναι σημαντικά όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για την εθνική οικονομία, αφού λιγότερο πετρέλαιο για ενεργειακούς σκοπούς σημαίνει εξοικονόμηση συναλλάγματος και απεξάρτηση των τιμών της ενέργειας από τις διεθνείς συγκυρίες. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν πλέον την μόνη ρεαλιστική λύση για το ενεργειακό και περιβαλλοντικό πρόβλημα του πλανήτη μας και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι μας.

 

 

Σήμερα το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια σημαντικότατη πρόκληση.  Την προοπτική να μετατραπεί σε πετρελαιοπαραγωγό περιοχή. Πράγμα που ασφαλώς και θα επηρεάσει δραματικά τη φυσιογνωμία της. Κάποιοι θα πουν προς το καλύτερο, άλλοι θα εκτιμήσουν προς το χειρότερο.

 

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα προτείνεται την ίδια στιγμή που η επιστήμη προειδοποιεί την όσο το δυνατόν ταχύτερη απεξάρτησή μας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.   Εδώ λοιπόν, στην περιοχή μας προτείνεται ακριβώς τώρα η εξόρυξη αυτού από το οποίο όλη η ανθρωπότητα προσπαθεί να απεξαρτηθεί.  

 

Το πρώτο που πρέπει να αναρωτηθούμε λοιπόν είναι αν κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί εκσυγχρονισμός ή αναχρονισμός. Μπορεί να θεωρηθεί  εξωστρέφεια ή οπισθοδρόμηση? ανάπτυξη ή καταστροφή??? 

 

Και το δεύτερο που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι, αν η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα θα συμβάλλει και θα εκτοξεύσει την ανάπτυξή της ή μήπως θα αποτελέσει πλήγμα στις ήδη υπάρχουσες, που δεν είναι λίγες ούτε ασήμαντες, αναπτυξιακές της προοπτικές.???

 

Οι πρώτοι, όσοι δηλαδή προωθούν και υποστηρίζουν την υλοποίηση των εξορύξεων υδρογονανθράκων υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες, και ότι θα τηρηθούν όλοι οι απαιτούμενοι περιβαλλοντικοί όροι και κανόνες, όπως ορίζονται από την νομοθεσία και την επιστήμη.   Πως όμως θα συμβεί αυτό όταν

  • η μελέτη είναι copy paste, αντιγραφή με αυτήν της Κύπρου???
  • Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψιν της τις ιδιαιτερότητες της περιοχή μας και δεν προβλέπει παρατηρητήριο ???

 

Οι δεύτεροι επισημαίνουν τις πολλές και σημαντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που θα προκαλέσει μια τέτοιας φύσης και στροφής στις αναπτυξιακές  και παραγωγικές  προτεραιότητες της περιοχής μας.

 

Ποια είναι τα οφέλη από την εξόρυξη υδρογονανθράκων ???

Ποια είναι τα οφέλη από μια πιθανή μόλυνση περιβάλλοντος, ή την πιθανή ενεργοποίηση του σεισμογενούς ρήγματος ???

Ποια είναι τα οφέλη από μια καταστροφή της περιοχή μας???

 

 

 

Τα όποια οφέλη, τα οποία είναι λιγοστά σε σχέση με αυτά που προσφέρει η περιοχή μας, αλλά και με αυτά που μπορεί να προσφέρει βάση των αναπτυξιακών προοπτικών, σε ποιούς θα πάνε???

Σε ελάχιστους....οι οποίοι δεν είναι Επτανήσιοι, ούτε Αχαιοί, ούτε Αιτολοακάρνες, ούτε Ηλείοι....

Και οι περισσότεροι, ? Η Κοινωνία μας? Τι θα ωφεληθεί ???  Θα σας πω....

Θα φορτωθούμε εμείς, με όλες τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια μετάλλαξη της περιοχή μας, του τόπου μας.

 

Όλοι οι εμπλεκόμενοι αυτού του δήθεν αναπτυξιακού έργου, εταιρείες, υπουργεία, κτλ, που μας βεβαιώνουν για «την απαρέγκλιτη τήρηση των εθνικών και διεθνών κανονισμών» είναι ακριβώς εκείνοι που παρέλειψαν με απαράδεκτο τρόπο κάτι πολύ βασικό , που οι εθνικοί και διεθνείς κανονισμοί επιβάλλουν σε τέτοιες περιπτώσεις: την εκτενή και σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτούς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία που έπρεπε να είχε προηγηθεί σε πολύ προηγούμενο στάδιο, όταν δεν είχε ακόμα ληφθεί καμία οριστική απόφαση και όταν όλα τα ενδεχόμενα ήταν ακόμα ανοικτά.   Η γνώμη της τοπικής κοινωνίας θα έπρεπε να είναι βαρύνουσα στη λήψη της όποιας απόφασης. Και έτσι, χωρίς καμία πληροφόρηση, βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο έναρξης της υλοποίησης της πρώτης φάσης του Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης.

 

Ακόμα και οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις θα προκαλέσουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον περιβάλλον......Και όσοι έχουν λόγους να ανησυχούν σοβαρά δεν νομίζω ότι αρκούν οι προσευχές.

 

Επιπτώσεις

  • Ενεργοποίηση σεισμογενούς ρήγματος,
  • Επιπτώσεις στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες και την ναυτιλία,
  • Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα,
  • Μόλυνση θαλάσσιων περιοχών και παραλιών,
  • Επιπτώσεις στα σπάνια προστατευόμενα θαλάσσια θηλαστικά,

Οικολογική καταστροφή

Οικονομική καταστροφή

Κοινωνική καταστροφή

 

Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συντάσσονται από γραφεία που έχουν ως εντολέα και αμείβονται από τις ανάδοχες εταιρείες έχουν ένα σκοπό: να εμφανίσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον όσο το δυνατό ηπιότερες, να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο, καμουφλάροντας μέσα στις ατελείωτες και επαναλαμβανόμενες λεπτομέρειες την ουσία που μπορεί να εκθέτει τις εταιρείες. Χρειαζόμαστε όμως την κοινή λογική για να αντιληφθούμε τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες  τέτοιων ‘’αναπτυξιακών’’ έργων πολύ μεγάλης κλίμακας.

 

 Ακόμα και η πλήρης συμμόρφωση και τήρηση των περιβαλλοντικών όρων  βάση κανονισμών και νομοθεσίας, μπορεί να καθησυχάζει κάποιους, όμως στην πράξη η παγκόσμια εμπειρία και η ιστορία, από ανάλογες περιπτώσεις έχει αποδείξει ότι αυτά δεν επαρκούν καθόλου για να ξορκίσουν το κακό που μπορεί να καιροφυλακτεί σε κάθε βήμα αυτής της περίπλοκης επιχείρησης που σχεδιάζεται στον τόπο μας.

 

Και όταν λέμε σε κάθε βήμα, εννοούμε ότι πέρα από το ενδεχόμενο ατυχημάτων και την αναπόφευκτη συνεχή επιβάρυνση του περιβάλλοντος στα πεδία των γεωτρήσεων, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, από την διακίνηση καυσίμων, την διοχέτευση των παραγόμενων υδρογονανθράκων σε λιμάνι(ια) φόρτωσης.  Επομένως αλλάζει γενικότερα η φυσιογνωμία της περιοχής μας, θα αλλάξει η ζωή μας. Και τι έπεται μετά ??? Μήπως έρχεται και αδειοδότηση εργοστασίου διύλισης κάπου στην ευρύτερη περιοχή???

 

Υπάρχει και το εξής ερώτημα, από πολλούς. 

Το πετρέλαιο θα σώσει την  Ελλάδα?   ΟΧΙ...Το αντίθετο μάλιστα.    Παρά τα φουσκωμένα  έσοδα που λέγεται ότι θα έχει η χώρα μας, η αλήθεια είναι διαφορετική.  

 

Τα μόνα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ έως τώρα κάνουν λόγο για 300 εκατ. βαρέλια σε τρεις περιοχές της Δ. Ελλάδας, τα οποία – αν όντως είναι εφικτή η εκμετάλλευσή τους – θα αποδίδουν στο Ελληνικό δημόσιο έως 300 εκ. € το χρόνο για 25 - 30 χρόνια. Τόσα χρήματα ίσως να αποφέρει στην περιοχή μόνο η τοπική αλιεία. Όσο για τον τουρισμό στην Ελλάδα, αποφέρει ξένο συνάλλαγμα στην ελληνική οικονομία και  15 δις € κάθε χρόνο, ενώ απασχολεί 1.000.000 εργαζομένους.

 

Ένα επιχείρημα υπέρ του αναπτυξιακής αυτής διαδικασίας είναι οι προβλέψεις για δημιουργία θέσεων εργασίας (800 άμεσων και έμμεσων) και για την ενίσχυση της εθνικής και της τοπικής οικονομίας.  Η περιοχή μας έχει τα μικρότερα % ανεργίας σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς επίσης έχει αυξανόμενη ζήτηση για προσωπικό εργασίας κάθε χρόνο, και αποροφούμε πολλάπλάσιο αριθμό εργαζομένων.

 

Ακόμα κι αν υλοποιούνταν αντιποδοτικά έργα, (πχ προβλήτα, μαρίνα, κτλ,) θα πρέπει να αποφασίσουμε αν όλα  όσα μας τάζουν ή θα μας τάξουν, αν αντισταθμίζουν τις αναπόφευκτες αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την υλοποίηση των εξορύξεων. 

 Διότι πρόκειται για περιβαλλοντική και οικονομική παράνοια. Σε μία χώρα που στηρίζεται οικονομικά στον τουρισμό της (25% του ΑΕΠ ), η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του εθνικού της πλούτου θα έπρεπε να είναι το ύψιστο εθνικό συμφέρον.

 Και πόσο μάλλον σε μια περιοχή που στηρίζεται οικονομικά στον τουρισμό πάνω από 90%.    Η περιοχή περιλαμβάνει τρία εθνικά πάρκα (Θαλάσσιο Εθνικό Πάρκο Ζακύνθου, Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλλιάς και Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού), πολυάριθμες και μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις, μικρομεσσαίες επιχειρήσεις, τη σημαντικότερη περιοχή υδατοκαλλιεργειών στη χώρα και, κυρίως, η περιοχή μας  χαρακτηρίζεται από τους σεισμολόγους η πιο ενεργά σεισμογενής περιοχή της Ευρώπης. 

 Και σας ερωτώ:

Μπορούμε να φανταστούμε ένα μεγάλο πετρελαϊκό ατύχημα στις ακτές της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, της Κυπαρισσίας ή της Κρήτης;

Μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς από μία διαρροή πετρελαίου στο Ιόνιο ή το Κρητικό πέλαγος και τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αυτή η διαρροή θα έχει;

Είναι η πολιτική ηγεσία διατεθειμένη να θυσιάσει το μέλλον των επόμενων γενιών στον βωμό μίας ακόρεστης δίψας για ένα καύσιμο του παρελθόντος;

Ο κίνδυνος σοβαρής οικολογικής καταστροφής που περιμένει να συμβεί με ανυπολόγιστες συνέπειες στα παραπάνω, θέτει αυτό το αναπτυξιακό εγχείρημα ως ανεύθυνο εγχείρημα.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των πετρελαϊκών κολοσσών του πλανήτη, κάθε χρόνο προκαλούνται εκατοντάδες ατυχήματα σε πλατφόρμες εξόρυξης, αγωγούς ή πλοία που ευθύνονται για διαρροές χιλιάδων τόνων πετρελαίου.

Οι ίδιες εταιρίες έχουν αρνητικό ιστορικό, καθώς οι αποζημιώσεις που εκδικάζονται - πολλές φορές μετά από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες - είναι σημαντικά χαμηλότερες από την πραγματική ζημιά που έχει υποστεί το περιβάλλον, η οικονομία και οι τοπικές κοινωνίες.

 

Η προοπτική κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας της περιοχής έχει καθοριστεί από δεκαετίες βάσει των φυσικών και πολιτισμικών της χαρακτηριστικών, της γεωγραφίας,  του κλίματος και του φυσικού και πολιτισμικού της πλούτου: μεγάλη  τουριστική δραστηριότητα, γεωργία, υπηρεσίες, μεταποίηση.

 

Αν τυχόν υπάρξουν στο μέλλον εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, όλα όσα μας έρχονται αμέσως στο νου στο άκουσμα της ονομασίας αυτού του τόπου θα αλλάξουν ριζικά. Θα είναι λίγο πιο σκούρα και μουντά, καλυμμένα από ένα λεπτό ή παχύτερο πετρελαϊκό επίχρισμα. Και κάποια αναγνωρίσιμα και εμβληματικά σύμβολα μας όπως ο Άγιος  Διονύσιος, ο Σολωμός, το ναυάγιο, η χελώνα, η θάλασσα, οι παραλίες, το λάδι, η σταφίδα, το κρασί, το ντόπιο τυρί, οι καντάδες, η φιλοξενία….. κ.λπ.,  να χάσουν την αίγλη τους και να θαμπώσουν κάπως -και αυτό δεν θα είναι από τον ήλιο, τον καύσωνα, το κύμα ή την υγρασία.

 

Η χώρα μας δεν θα ωφεληθεί από έναν ενεργειακό πόρο χωρίς μέλλον, αλλά από τη στροφή σε ένα ενεργειακό μέλλον μηδενικών εκπομπών και 100%  ΑΠΕ.

Η χώρα δεν θα ωφεληθεί από μια καταστροφή που θα οφείλεται στην εξόρυξη, αλλά θα ωφεληθεί πολλαπλάσια από την μη καταστροφή της.

 

Και βέβαια δεν τίθεται θέμα  ανταποδοτικών έργων, για να προχωρήσουν οι εξορύξεις, αλλά σας προτρέπω να κάνετε πραγματικά και ουσιαστικά αναπτυξιακά μέτρα. Σας προτρέπω να υλοποιήσετε

  • την κατασκευή προβλήτας και μαρίνας στο νησί μας, ( Κε Κουρουμπλή),
  • την κατασκευή υδάτινου ενυδρείου για τη προστασία σπάνιου θαλάσσιου πλούτου (ζώων, φυτών, κτλ),(Κε Βερροιόπουλε- Κε Σταθάκη).

Αυτά είναι τα αναπτυξιακά έργα που θέλουμε για τον τόπο μας Κε Κοντονή, αυτό είναι εξωστρέφεια.  Για να μπορεί η (Κα Κουντουρά) να πανηγυρίζει νέα ρεκόρ και νέες επιδόσεις στον τουρισμό, Κε Τζιάλλα.

 

Η χώρα μας έχει ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει για να ξεφύγει από την κρίση. Σε μία χώρα που εξαρτάται από την καλή κατάσταση των θαλασσών, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον ελληνικό τουρισμό. Σε μία χώρα που διψά για ασφαλή και φθηνή ενέργεια, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εξοικονόμηση ενέργειας και την εκμετάλλευση των ανεξάντλητων και καθαρών πηγών. Η οριστική απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή σε καθαρές και ασφαλείς λύσεις τις επόμενες δεκαετίες είναι μονόδρομος.    Η αειφόρος ανάπτυξη είναι μονόδρομος.

 

Αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση,  για να προστατεύσουμε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, που αιώνες τώρα μαε συντηρεί και μας προσφέρει ανιδιοτελώς.   Πρέπει να τον αγαπήσουμε.  Είναι πολύ λιγότερο απ’ όσο μας έχει αγαπήσει αυτός.

 

Πρόληψη δεν είναι η αποφυγή ενός πολύ πιθανού αρνητικού ατυχήματος. Αυτό είναι κοινή λογική.

Πρόληψη είναι η αποφυγή ενός εγχειρήματος ώστε να αποκλείεται να συμβεί ένα ατύχημα. 

                                                                           Θοδωρής Κολπονδίνος 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός