ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

«Αυτός ο απαράδεκτος λόγος και οι απαράδεκτες προτροπές που πρώτη φορά ακούγονται, προς Έλληνες αξιωματικούς να υποπέσουν στο αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να καταλάβει επιτέλους κάθε Έλληνας πολίτης την πολιτική αφετηρία και κατεύθυνση της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Όταν ακούγονται αυτά τα πράγματα από του Βήματος της Βουλής, κανείς δεν μπορεί να κάνει τον παραπλανημένο και, μάλιστα, όταν είναι νωπές ακόμα οι μνήμες της δικτατορίας, οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, το έγκλημα της Κύπρου», τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ.
Απευθυνόμενος στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρόσθεσε: «Έχετε ευθύνες για αυτό που συνέβη σήμερα. Η ρητορική της ακροδεξιάς και όλα αυτά που ακούγονται είναι φθηνή πατριδοκαπηλία, που ταυτίζεται απολύτως με τη νεοναζιστική ρητορεία. Έχετε τεράστιες ευθύνες που νομιμοποιείτε από την πίσω πόρτα αυτή την ιδεολογία και αυτά τα πρόσωπα», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του χθες στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Ζακύνθου είπε:
«Παρατηρώ από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μια ρητορεία πίεσης προς το Κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Καλούν τους ΑΝΕΛ σε όλους τους τόνους να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας με το σκεπτικό, ότι αφού είναι κατά της συμφωνίας, θα πρέπει να κόψουν τον δρόμο προς τις Πρέσπες και να πέσει η Κυβέρνηση. Εάν αυτό είναι η κατ’ αρχήν προσέγγιση, θα πρέπει τότε εσείς οι ίδιοι να καλέσετε το Ποτάμι, το οποίο είναι υπέρ της συμφωνίας, να καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας. Εσείς, όμως, πατάτε σε δύο βάρκες. Καλείτε τους ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας επειδή είναι κατά της συμφωνίας και συγχρόνως το Ποτάμι να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, το οποίο είναι υπέρ της συμφωνίας, αλλά κάνει κριτική στην Κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική. Η υποκρισία περισσεύει».
Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ότι η συζήτηση για τη συμφωνία για την ονομασία των Σκοπίων είναι ιστορικής σημασίας, διότι κλείνει επιτέλους μία εκκρεμότητα είκοσι πέντε ετών. Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «παράδοσης» των ονόματος της Μακεδονίας στη γειτονική χώρα, υπογράμμισε ότι η ίδια η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που συμφώνησε τη σύνθετη ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει δεκτή από τον ΟΗΕ η συγκεκριμένη Δημοκρατία με το Συνταγματικό της όνομα. «Σήμερα έρχεστε και λέτε να μην περιλαμβάνεται το Μακεδονία στην ονομασία, παραβλέποντας ότι αυτή η Δημοκρατία όχι μόνο λειτουργεί στα πλαίσια του ΟΗΕ με σύνθετη ονομασία, αλλά λειτουργεί στον διεθνή χώρο με βάση το Συνταγματικό της όνομα. Εκατόν πενήντα χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωρίσει αυτήν τη Δημοκρατία με το Συνταγματικό όνομά της, Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επικαλέστηκε μάλιστα συνέντευξη που είχε δώσει το 1994 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στον δημοσιογράφο Πάνο Παναγιωτόπουλο, στην οποία είχε πει: «Είναι απαράδεκτη υποκρισία, εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει σε αυτό το κράτος το όνομα Μακεδονία και να μην δεχόμαστε σύνθετο όνομα».
Όπως είπε ο κ. Κοντονής, διαπιστώνονται αντιστοιχίες ανάμεσα στα επιχειρήματα της Δεξιάς και των πατριδοκάπηλων στην Ελλάδα -ότι δηλαδή πρόκειται για μια «προδοτική συμφωνία», και ότι εκχωρούμε τα πάντα στους Σκοπιανούς- με όσα υποστηρίζουν οι εθνικιστικοί κύκλοι στα Σκόπια που δηλώνουν ότι η Κυβέρνησή τους εκχωρεί τα πάντα στην Ελλάδα. «Απόλυτη ταύτιση απόψεων. Δεν σας προβληματίζει ότι ο κ. Γκρουέφσκι χθες ανέφερε ότι η συμφωνία που δέχθηκε η Κυβέρνηση της πατρίδας του είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που απέρριψε ο ίδιος το 2009», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, διατύπωσε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ενώ η προοδευτική Ευρώπη, το κόμμα της Αριστεράς, οι σοσιαλιστές, χαιρέτισαν αυτήν τη Συμφωνία, η εγχώρια Κεντροαριστερά βάλλει κατά της Συμφωνίας και χαρακτήρισε την κα. Γεννηματά ως το «μαύρο πρόβατο» της σοσιαλιστικής ευρωομάδας, όχι μόνο για τα οικονομικά θέματα και για την πορεία της Κυβέρνησης, αλλά και για σοβαρά ζητήματα, όπως αυτό που σήμερα λύνεται μετά από είκοσι πέντε χρόνια.
Καταλήγοντας ο κ. Κοντονής τόνισε: «Αύριο η Νέα Δημοκρατία στην ουσία υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του κόμματός της. Μετά την ψηφοφορία μπορείτε να αποχωρήσετε και να μετονομάσετε το κόμμα σας σε Πολιτική Άνοιξη και να κάνετε τον κ. Σαμαρά επίτιμο πρόεδρο. Θα είναι μια λογική κατάληξη της κατηφόρας που ακολουθεί το κόμμα σας, σ’ αυτή την ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορεία, σ’ αυτό τον κατήφορο που δεν έχει τέλος. Να ξέρετε, όμως, ότι η μετατροπή σας σε Πολιτική Άνοιξη δεν έχει μόνο σημειολογική σημασία, θα έχει και πολιτική. Διότι μετά τη μετατροπή σας σε Πολιτική Άνοιξη, θα ακολουθήσει και η πολιτική σας καταβαράθρωση. Γιατί σας θυμίζω ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί για μερικά χρόνια να εμφανιζόταν ως εκείνος ο οποίος εισέπραττε μια λαϊκή δυσαρέσκεια, στο τέλος όμως καταβαραθρώθηκε εξαιτίας αυτών των λόγων του και της πολιτικής του. O ελληνικός λαός μπορεί κάποια στιγμή να αγανακτεί με ορισμένα πράγματα, αλλά στο τέλος κρίνει συνολικά. Και όπως τον κ. Σαμαρά τον οδήγησε στην πολιτική ανωνυμία από την οποία τον ανασύρατε εσείς, έτσι θα στείλει κι εσάς στην πολιτική ανωνυμία».
 
Το βίντεο της ομιλίας του κ. Κοντονή στη Βουλή:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός