ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Νέα κυβέρνηση, παλιά αντιδραστική πολιτική!

Χωρίς «περίοδο χάριτος» –όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης– είναι η κυβέρνησή του όσον αφορά τις δεσμεύσεις της στα ξένα και ντόπια αφεντικά. Πράγματι, από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας της η κυβέρνηση της ΝΔ:

-      Αναγνώρισε ως «νόμιμο πρόεδρο» της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, για να μπει ανοιχτά στους υποστηρικτές του εξελισσόμενου αμερικάνικου πραξικοπήματος-επέμβασης ενάντια στο λαό της πολύπαθης χώρας. Πρόκειται για μια σαφή κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ για να δείξει ότι θα ευθυγραμμιστεί με όλες τις απαιτήσεις των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Κίνηση που απέσπασε ήδη τα δημόσια συγχαρητήρια του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Πενς.

-      Εφάρμοσε και έδειξε στην πράξη το πώς εννοεί το «νόμος και τάξη» ενάντια στην όποια κινητοποίηση: εξαπέλυσε τα ΜΑΤ, που έσπασαν κεφάλια, στη διαμαρτυρία στο Κουκάκι ενάντια στην εκτίναξη των τιμών των ενοικίων λόγω της προώθησης –και χάριν των τουριστικών συμφερόντων- της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα ακίνητα.

-      Ανακοίνωσε την προετοιμασία για άμεση ψήφιση νόμου κατάργησης του Ασύλου! Μάλιστα, η πρώτη επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού ήταν στο υπουργείο Παιδείας, για να τονίσει τη στήριξή του σε αυτήν την επιλογή που προωθεί –με προδιαγραφές πολιτικού οδοστρωτήρα ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες–  η νέα και πολυδιαφημιζόμενη από τα κέντρα υπουργός του, Κεραμέως.

-      Στο ίδιο πλαίσιο και αξιοποιώντας τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που έκανε στην εκπνοή της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μεθοδεύεται –μετά την αποφυλάκιση Σαραλιώτη– και η θεαματική μείωση της ισόβιας ποινής του Κορκονέα,  του πρωτεργάτη της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου. Πάνω απ’ όλα, η «ασφάλεια», δηλαδή η πλήρης κάλυψη αλλά και η αποχαλίνωση των κατασταλτικών-δολοφονικών μηχανισμών του κράτους ενάντια στο λαό και στη νεολαία.

-      Έσπευσε να υπενθυμίσει τον ρατσιστικό, αντιμεταναστευτικό της χαρακτήρα, καταργώντας εγκύκλιο για την πιο εύκολη απόδοση ΑΜΚΑ σε υπηκόους τρίτων χωρών.

Συνολικά, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι αποκαλυπτική της πολιτικής που έρχεται να προωθήσει και να επιβάλει. Δίπλα στα παραδοσιακά αντιλαϊκά-αντεργατικά στελέχη της παρατάχθηκαν βραβευμένοι του FBI και εκλεκτοί των Αμερικάνων, πρώην στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων με άμεσες εμπλοκές στα υπό εκποίηση «φιλέτα» του δημόσιου πλούτου, αλλά και ο πρώην γραμματέας του ΣΕΒ! Η κυβέρνηση «όλων των Ελλήνων», όπως θέλει να παρουσιάζεται, είναι ταξικά προσανατολισμένη, βαθιά αντιλαϊκή και αντεργατική.

«Επενδύσεις» στις απαιτήσεις των αμερικάνων και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, «ανάπτυξη» των αρπακτικών διαθέσεων του μεγάλου ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, «ασφάλεια» στην υπηρέτηση αυτών των συμφερόντων με άγριο χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών: αυτή  είναι η πολιτική της νέας κυβέρνησης.

Αυτή η πολιτική δεν πρόκειται βέβαια να αντιμετωπιστεί από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε μακρόχρονες εξετάσεις ως κυβέρνηση υπηρετώντας την ίδια πολιτική, και τώρα –σε όλους τους τόνους– εξαγγέλλει μια «υπεύθυνη, θεσμική και συναινετική» αντιπολιτευτική θητεία.

Αυτή η πολιτική δεν μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί από ένα «κίνημα» που θα λειτουργεί ως πολιτικός βραχίονας του ΣΥΡΙΖΑ και θα διαμαρτύρεται στο όνομα της αντιπολίτευσης και με προοπτική μια νέα κυβερνητική εναλλαγή. Είναι πολύ πρόσφατα τα παθήματα του λαού, για να γυρίσουμε ξανά στις ίδιες απάτες και αυταπάτες.

Αυτή η πολιτική απαιτεί μαζικές αντιστάσεις και αγώνες των εργατών, του λαού , της νεολαίας. Αντιστάσεις και αγώνες υπεράσπισης και διεκδίκησης των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αντιστάσεις και αγώνες ενάντια στις πολιτικές της εκμετάλλευσης, της εξαθλίωσης, ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση, τον πόλεμο, το φασισμό και τη φασιστικοποίηση.

Αντιστάσεις και αγώνες που η προοπτική τους βρίσκεται στην πάλη για τη συνένωση και τη μετεξέλιξη τους σε ένα πλατύ Μέτωπο Αντίστασης και Διεκδίκησης, που θα ενισχύει την πολιτική κατεύθυνση της συνολική αναμέτρησης με το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Κατεύθυνσηπολύ αναγκαία για τη ζωή  του λαού και της νεολαίας, ώστε η πλατιά λαϊκή αντίθεση και η οργή –που σύντομα θα συσσωρευτούν– να μην ξοδευτούν σε αδιέξοδες και ηττημένες επιλογές.   

 

 

 
 
 
Ζάκυνθος Καιρός