Ο καιρός στην Ζάκυνθο ΚΑΙΡΟΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Τετάρτη 24 Οκτώβριος 2018
Βιντεοθήκη
Ζωντανά


Φώτης Κόττης  (Επιμελητήριο- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ)


"Ζούμε σε δύσκολη εποχή και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται κόπος και χρόνος να κτιστεί ένας τόπος και να ξεφύγουμε από αντιπαλότητες χωρίς νόημα. Είμαστε ένα νησί με ανάπτυξη αλλά και έντονα προβλήματα. Μιλάω με ανθρώπους στο δρόμο αλλά όχι ικανοποιημένους. Είμαι ξένος από τη πολιτική. Ουσιαστική ανάγκη που βλέπω είναι να ενεργοποιήσουμε κάποιους ανθρώπους ικανούς. Είναι πάρα πολλοί αυτοί.
Προσπάθεια μας είναι να βρούμε ένα νέο αφήγημα στο νησί, να δούμε που συμφωνούμε και να πάμε παρακάτω. Πρέπει να δούμε τις ανάγκες σαν νησί.
Το επιμελητήριο είναι θεσμός 20 χρόνων στο νησί. Στα τελευταία χρόνια έχουμε συνδιοικήσεις συνδυασμών. Το πώς λειτούργησαν ας το κρίνει ο κόσμος. Όταν μένουμε σε μία διαδικασία και από την αρχή μπαίνουμε σε αντιπαλότητα δε μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Δε κάνει καλό στο επιμελητήριο. Έχει πρόβλημα το επιμελητήριο στον επιχειρηματία να πειστεί αν είναι κάτι σοβαρό. Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει πρόεδρος πρέπει να αντιλαμβάνεται τι είναι επιμελητήριο. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να δούμε τα θετικά που μπορούμε να κάνουμε.
Εγώ είμαι ένα απλό μέλος του ΔΣ. Όμως αντιλαμβάνομαι ότι όταν μπαίνω σε ένα χώρο πρέπει να βοηθήσω με όποιες δυνάμεις έχω. Όταν υπάρχει στείρα αντιπαλότητα δεν έχουμε αποτέλεσμα. Όταν ακούγονται πράγματα από ανθρώπους που δεν ψηφίζουν και έχουμε αντιπαλότητα πως θα μιλήσουμε γι ανάπτυξη. Λέγονται πράγματα που αν αρχίσουμε να απαντάμε χωρίς να αξιολογήσουμε έχουμε χάσει τη μπάλα.
Δε μπορώ να αποδεχτώ ότι θα μπορούν οι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του κ. Στουφή με όλη αυτή τη πώρωση και τη ρητορική να κάτσουμε σε ένα τραπέζι να διεκδικήσουμε πόρους , να πάμε το νησί μπροστά.
Δε μπορώ να αποδεχτώ ότι ο οποιοσδήποτε δε ξέρει το γενικό κλίμα στο νησί μας.
Το να χαρακτηρίζουμε ανθρώπους και να λέμε οι άνθρωποι του τάδε δεν έχει κανένα νόημα. Κάποια πράγματα για να λέγονται αντιλαμβανόμαστε τι νόημα έχουν. Υπάρχει αναξιοπιστία ενός φορέα που πρέπει να παράγει έργο και που αύριο μεθαύριο θα είναι μονόδρομος το να παράγει έργο ο φορέας.
Στο επιμελητήριο ότι ψηφίζεται , ψηφίζεται από ένα ολόκληρο σώμα. Το να μπαίνουμε στη διαδικασία να ρητορεύουμε σε ένα φορέα εκτός του σώματος τότε ναι γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Για μένα χαίρομαι που λένε για τα ταξίδια. Δεν έχουν τι άλλο να πούνε. Εγώ πιστεύω ότι το επιμελητήριο δεν έκανε την εξωστρέφεια που έπρεπε. Έπρεπε να βρίσκεται στις εκθέσεις , να υποστηρίζει τον επιχειρηματία να μπορεί να πουλήσει το προϊόν του. Και στο τουρισμό έχει λόγο το επιμελητήριο. Έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα. Τραγικά αυτά που ακούγονται από το κ.Στουφή. Aύριο θα πρέπει να βρίσκεται να διεκδικεί να είμαστε δρόμος που τώρα χαράζεται. Για ένα ταξίδι 6ήμερο που βρέθηκα σαν τεχνοκράτης να εκπροσωπήσω το νησί μου , με πιάνει κρύος ιδρώτας να το συζητάνε.
Υπάρχουν πολλά επίπεδα στην εξωστρέφεια. Πρόγραμμα προώθησης για κρασί , προώθησης για λάδι, προώθησης επιχειρήσεων από 250 χιλιάδες είναι μερικά από τα αποτελέσματα για το νησί. Ήμουν υποχρεωμένος να προσφέρω τη τεχνογνωσία μου σε αυτό που μου ζήτησε η διοίκηση.
Είμαστε μια ομάδα, ουσιαστικά υπήρξε μία συζήτηση και των δύο ονομάτων. Ο κ.Τσίπηρας είναι και στο Δήμο και έχει να αντιμετωπίσει το σοβαρό θέμα των απορριμμάτων. Κρίθηκε από την ομάδα ότι δε μπορούσε αυτή τη στιγμή να ηγηθεί και καλύτερα ήταν να ηγηθώ εγώ. Λειτουργούμε σαν ομάδα.
Η διοίκηση του κ.Γαργαλέα ήταν συνδιοίκηση Γαργαλέα-Στασινόπουλου.
Η ΑΝΕΤΕΖ βρίσκεται σε εκκαθάριση και το μόνο πρόβλημα που είχε ήταν με ένα άτομο προσωπικό τη κ.Κόκα. τα τελευταία χρόνια δεν έχει διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ.
Η ΣΑΖ έπρεπε να υποστηριχτεί και όχι να χαθεί. Κατά καιρούς προσπάθησα να βοηθήσω, δε θελα όμως να πω περισσότερα. Ήταν εργαλείο του Δήμου . Δημιούργησα πολλά προβλήματα ειδικά όταν δε λειτουργούσε αναπτυξιακά .
Το Δίκτυο Συνεργασίας ήταν ανάγκη της κοινωνίας να συνεργαστεί. Χρειάζονται δομές .
Είναι και το θέμα να επιλέγουν άνθρωποι που ενώνουν αλλιώς έχουμε πρόβλημα. Δεν αρκεί σπουδές και τεχνογνωσία. Ο κόσμος μπορεί να κρίνει".

 Παύλος Κολοκοτσάς  (Δήμαρχος Ζακύνθου)
 
Φωτογραφία του Δημήτρης Τετράδης.

Τα απορρίμματα ύμνοι η ζωή των παιδιών μας. Έχω μία απογοήτευση. Να κάνω πόλεμο με τους συμπολίτες μου ότι δε πρέπει να πετάνε τα σκουπίδια στην είσοδο των σχολείων; Μα τα παιδάκια μας δε παράγουν σκουπίδια. Ανακύκλωση κάνουν.
Είχαμε τη μεγάλη περιπέτεια με τα σκουπίδια εξάμηνο στους δρόμους. Προχθές μετακίνησα 2 κάδους από το 2ο σχολείο και έβαλαν φωτιά. Ντροπή.
Για το 2018 έχουμε προγραμματίσει και υπογειοποίηση των κάδων. Στο ΛΙΒΑ είχαμε μία καταγγελία, ενεργούμε σύμφωνα με το Νόμο, ο εργολάβος έχασε 3 αυτοκίνητα από πιστολιές. Αυτοί που κάνουν καταγγελίες χωρίς περιεχόμενο καταστρέφουν τη Ζάκυνθο.
Οι εργασίες στο ΛΙΒΑ δε σταμάτησαν ποτέ. Συνεχίζονται. Η πολεοδομία βρήκε όλα εντάξει σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν συνταχθεί. Το Εφετείο Πατρών απεφάνθη , προχώρησε στη παραχώρηση του χώρου και πλέον το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι ξεκάθαρο.
Άλλο το δασικό και άλλο το ιδιοκτησιακό. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει.
Πάω να ολοκληρώσω πρώτος στην Ελλάδα, πρώτος στην Ευρώπη που πάω να ολοκληρώσω τη διαχείριση των απορριμμάτων. Να σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Θα γίνει αποκατάσταση του ΣΚΟΠΟΥ μέσα στο 2018 -2019. Σήμερα θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στο έργο της διαχείρισης.
Ας έρθει να κάνει ανάκληση ο κ.Σκαλτσογιάννης του πρωτοκόλλου και να είναι υπόλογος στο ζακυνθινό λαό. Θα χάσουμε τα 19 εκατομμύρια για να έχουμε τα σκουπίδια στους δρόμους;
Αύριο 12 το μεσημέρι στο πνευματικό κέντρο με πρακτικά και μαγνητοφώνηση θα γίνει υπηρεσιακή συνάντηση για τη παραλαβή των μηχανημάτων και εγκατάσταση τους. τώρα αν κάτι λείπει θα πρέπει να δεσμευτούν οι προμηθευτές ότι σύντομα θα το φέρουν.
Δεν με έχει ενοχλήσει εμένα ο κ. Σκαλτσογιάννης, παρακολουθεί το έργο , δεν έχει διαπιστώσει παρατυπίες.
Εμένα με ενδιαφέρει σαν δήμαρχος να λύσω τις 7 πληγές του Φαραώ.
Με το ΧΥΤΑ να πω ότι είναι κλειστός. Με τα ασφαλιστικά πιστεύω ότι με κοινωνική συναίνεση θα πάρουμε αναβολή γιατί είναι και φίλοι και γνωστοί. Τους είπα ότι σε λίγο θα είναι περήφανοι για το χώρο και θα είναι περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής. Το δημιούργησαν κάποιοι πάρκο ντροπής και μου άφησαν και χρέος.
Ο κ.Τσάκος μου έδωσε παραίτηση, αλλά υπάρχει ασυμβίβαστο με την εργασία του και ζημιώνεται.
Οι εκλογές στο Καταστάρι θα οριστούν από την Περιφέρεια.
Στο κ.Σκιαδόπουλο έχω πει ότι είμαι μέλος του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ είμαι φίλος, και κάποια μέρα θα βρεθώ στο Καταστάρι και θα ενημερώσω.


Δημήτρης Σκαλτσογιάννης, Δασάρχης Ζακύνθου 
 Βρισκόμαστε σε νεκρό σημείο. Το παραχώρησε η δασική υπηρεσία το Μάιο. Με τα έργα που γίνονται στο ΛΙΒΑ πρέπει να γίνεται παράλληλα και αναδάσωση. Το πρωτόκολλο εγκατάστασης έχει σαφέστατους όρους που τους υπέγραψαν. Είναι και η μελέτη του δρόμου που κι εκεί δεν έκαναν τίποτα. Τα συμβόλαια που κατέθεσαν στην επιτροπή απαλλοτρίωσης κοινώς μπάζουν, δεν είναι σωστά γιατί ο κ.Βούτος που τα έκανε δεν είχε προηγούμενα συμβόλαια. Αύριο το πρωί εγώ σας κάνω συμβόλαιο και σας πουλάω τη Πλατεία Σολωμού…. Σαν δασική υπηρεσία δεν υπάρχει ιδιωτική δασική έκταση. Ο κ.Τσίπηρας είπε πολλά για το άτομο μου….
Αυτά που σας λέω είναι πραγματικότητα. Το συμβόλαιο λέει ότι το κατέχει ο κ.Βούτος το χώρο από τη γυναίκα του που έχει χρησικτησία. Αυτό δεν ισχύει. Ο κ.Κολοκοτσάς έχει ανάλογο παράδειγμα δικό ου με ανάλογη περίπτωση που είχε συμβόλαια από το 1873. Γίνεται ένας πόλεμος για μένα. Ο κ.Παράσχης ρώτησε4 το κ. Τσίπηρα ο οποίος του απάντησε ότι παίζω πολιτικά παιχνίδια. Εκτιμώ το κ.Κολοκοτσά. Να ξέρει ότι ελεγχόμαστε και επαπειλούμαστε από το Νόμο 4280/14. Αυτό είπα και στο κ.Τσίπηρα. ήθελαν όμως να είμαι υποχείριο τους. πέρασαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ.Τσίπηρας ήθελε να με έχει υποχείριο. Εγώ σε κανέναν δεν κάνω εκτός από το νόμο. Το ίδιο μου έκαναν και το 2000 και με έδιωξαν. Ήρθε ο κ.Παναγιωτόπουλος και άλλα 15 άτομα και με πίεζαν για ανάθεση για το δρόμο… εγώ δεν υπέκυψα.
Μου έφεραν μελέτη αναδάσωσης και κάθισα και τους την έφτιαξα και αντί να με ευγνωμονούν με κατακρίνουν.
Υπέγραψαν πρωτόκολλο εγκατάστασης , δε μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Έχει μερικούς όρους. Ξεκινάει 1η Νοεμβρίου . τους προειδοποιώ …κάτι πρέπει να κάνουν.
Το ιδιοκτησιακό στη Ζάκυνθο είναι πιο εύκολο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα συμβόλαια αυτά πρέπει να αναγνωριστούν.
Αύριο στέλνω έκθεση στην αποκεντρωμένη και στο γραμματέα δασών. Θα πω τι συμβαίνει και να μου δώσουν εντολές.
Ο δρόμος μετά από συνεχείς αυτοψίες που κάνουμε θα σταλεί έκθεση. Πρέπει να γίνει από γ΄κατηγορίας σε α’.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο Ionianradio.gr (6/11/2017)