ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Στο IonianRadio.gr 

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Διονύση-Ντένη Μαλαπέτσα, «Ποίηση σε ασπρόμαυρο φόντο» στην εκπομπή φιλοξενήθηκαν ο ίδιος ο συγγραφέας και η κ.Αναστασία Γιακουμέλου, ζωγράφος , συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, όπου μαζί με τη κ. Μαρία Ρουκανά-Αμπελά (φιλόλογο, συγγραφέα και Πρόεδρο της ΧΕΝ Ζακύνθου, τον κ.Γιάννη Κοπανά (Δρ.Φυσικής, τ. Δ/ντή Β΄/θμιας Εκπαίδευσης και τον κ. Αντώνη Ανδρεώλα (Καθηγητή Αγγλικής Φιλολογίας, Συγγραφέας) θα παρουσιάσουν το βιβλίο την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ , στο Πνευματικό Κέντρο.

Τη παρουσίαση θα πλαισιώσει με τραγούδια , η Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου, Μειντάνης Κ-Καραμπιμπέρης Θ.

 
Ντένης Μαλαπέτσας: Η ασπρόμαυρη φωτογραφία δε θέλει επεξεργασία. Πρέπει να είναι όταν την τραβάς , αυτό που περιμένεις
Έχω ολοκληρώσει άλλο ένα μυθιστόρημα. Ποτέ δε μου αρέσει να περνάω στο κόσμο αρνητικές σκέψεις. Η τέχνη δε παίρνει κριτική. Όταν βλέπω πίνακες ζωγραφικές και γενικά ότι έχει να κάνει με την τέχνη δε μου αρέσει να βλέπω αρνητικά. Ο κόσμος πρέπει να βαδίζει σε μία εξέλιξη θετική και να αφήνει πίσω το γκρίζο. Φανταστείτε στα σχολεία να μάθαιναν τη λέξη αγάπη σαν εγκεφαλική έννοια. Αν υπήρχε αυτό πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος. Όλα αυτά γίνονται για τα παιδιά. Μόνο μέσα από τα παιδιά μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.
Μου αρέσει να εξελίσσω τη σκέψη μου και να κάνω πράγματα ωφέλιμα για τη κοινωνία. Επειδή ασχολούμαι και με τα κοινά θεωρώ χρέος αυτή την αντίληψη που έχω για τη κοινωνία πρέπει αυτός που ασχολείται με τη πολιτική να μαθαίνει κι άλλα πράγματα. Εγώ για παράδειγμα έμαθα για τα αγροτικά. Σκέφτομαι πάντα προς το θετικό και θέλω να αφήνω θετικά αποτυπώματα. Τα βλέπω με άλλη προσέγγιση.
Θεωρώ παράλογο να μιλάμε για εξελιγμένο πολιτισμό και να φτάνουμε όπου…. Ποτέ δε μπόρεσα να το καταλάβω. Είναι τρελό να φτιάχνεις όπλα και άνθρωποι να μην έχουν να φάνε.
Δε ξέρω αν ισχύει ο νόμος της έλξης αλλά είναι γεγονός ότι αν θες να πονάς , θα πονάς. Βέβαια πρέπει να μάθεις πολύ τον εαυτό σου για να συμβεί αυτό και μόνο με πνευματική καλλιέργεια. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να φτιάξει μία δομή στη σκέψη του και να μην επηρεάζεται.
Όλα αυτά δεν είναι προσωπικά βιώματα αλλά από φίλους.
 
Δε θα πλατειάσω αλλά για μένα θα πω ότι μέσα από το πολιτικό χώρο που υπάρχω προσπαθώ να βάλω κάποιο λιθαράκι να αλλάξουν πράγματα
Τα ποιήματα είναι γραμμένα από το 2000 έως το 2017 και αν κάποιος με ρώταγε στις 6/12/2016 αν θα έβγαζα τέτοιο βιβλίο θα του έλεγα ότι ήταν τρελός.
Πάντα ήθελα να γράψω στιχάκια σε φωτογραφίες. Ο σπόρος δε καρποφόρησε. Είχα ολοκληρώσει ένα βιβλίο και έλειπε το τελικό οκ. Δε ξέρω πως δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο και είπα δε φτιάχνουμε ένα ποιητικό βιβλίο; Έτσι γεννήθηκε αυτό το βιβλίο…. από το πουθενά. Ο περισσότερος κόσμος διαβάζει μυθιστορήματα ρομαντικά και περισσότερο διαβάζονται από τις γυναίκες. Γράφω βιβλία μυστηρίου με δράση με τεχνολογία . βιβλία που απευθύνονται σε ένα κοινό γύρω στο 15%
Υπάρχει μία αληθοφάνεια αλλά κάποια στοιχεία είναι αληθινά.
Είμαι τυχερός γιατί βρέθηκα με ανθρώπους που έκαναν και έρευνες αλλά και γνώριζαν πολλά. Έτσι παίρνω πολλά στοιχεία και τα οποία βάζω στα βιβλία μου.
Αν κάποιος ασχοληθεί με τη τέχνη για να βγάλει χρήματα θα απογοητευθεί. Βέβαια αυτό υπάρχει στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό είναι τελείως διαφορετικά. Εκεί θα μπορούσα να βγάλω μετά και από έρευνα μου βιβλίο 500 σελίδων. Πάντως ο κόπος δεν πληρώνεται εκτός και αν δώσεις χιλιάδες.
Το να γράψεις ένα ποίημα δε μου είναι δύσκολο. Ένα μυθιστόρημα όμως είναι δύσκολο. Αυτό γιατί το παρατάς λόγω άλλων υποχρεώσεων. Είναι διπλή η δουλειά αν το έχω παρατήσει για λίγο διάστημα.
Την ποίηση μου θα την χαρακτήριζα ελεύθερη , στα καινούργια ποιήματα φτιάχνω ιστορίες και δίνω λεπτομέρειες του χώρου που είναι οι πρωταγωνιστές.
Με θεωρούν εσωστρεφή. Δεν είμαι έτσι. Το ίδιο το χρησιμοποιώ και στη πολιτική.
Άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τα κόμματα, μου έχουν πει ότι όπου και να πάω θα με στηρίξουν. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη τιμή.
Πρέπει να έχεις αντιπρόταση αλλιώς δε μπορείς να μιλάς για πολιτική. Είναι το Α και το Ω στη πολιτική.

Υπάρχει πολύ εκμετάλλευση , φεύγουν να δουλέψουν εκτός Ελλάδας και επιστρέφουν .

Να πούμε ότι την Κυριακή στις 19:30 θα  γίνει η παρουσίαση που θα πλαισιωθεί από τη Ορχήστρα Νέων Ζακύνθου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο πνευματικό κέντρο. Την παρουσίαση θα κάνει η κα Μαρία Ρουκανά Αμπέλα, ο κ.Αντώνης Ανδρεώλας , η  Αναστασία Γιακουμέλου και ο κ.Γιάννης  Κοπανάς

 
 
Αναστασία Γιακουμέλου:
Το βιβλίο «Ποίηση σε ασπρόμαυρο φόντο» είναι σε ασπρόμαυρο γιατί δίνει μία άλλη διάσταση στη φωτογραφία και στο σκίτσο. Δίνει ένα άλλο αέρα. Μπαίνει ο αναγνώστης σε μεγαλύτερο συναισθηματισμό. Βλέπει αλλιώς τα πράγματα. Τα ποιήματα δεν έχουν καμία σχέση με το χρώμα. Θεωρήσαμε απλά ότι οι μαυρόασπρες φωνογραφίες θα δώσουν μία άλλη αίσθηση και είναι αυθεντικές.
Η τέχνη βοηθάει και όσοι ασχολούνται ξεχνιούνται. Είσαι και σε μία χορωδία, αγαπάω το πολιτισμό, μου αρέσει και βλέπω ότι έρχονται άνθρωποι για να ξεχαστούν. Προσπαθούν να βρουν μία λύση.
Πιστεύω ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τη τέχνη, είναι λίγοι αυτοί που ασχολούνται. Ο πολιτισμός μας πάει να καταστραφεί. Δε ζεις από τη τέχνη και ασχολούνται για το χόμπι τους.
Κάποιοι τη τέχνη τη βλέπουν ως σημείο πώλησης και κάποιοι τη βλέπουν διαφορετικά.

Τα πολιτικά είναι ένας κύκλος. Δεν κλείνει και όποιος και να μας κυβερνήσει δεν αλλάζει κάτι. Οι νέοι απογοητεύονται και φεύγουν στο εξωτερικό.

Τα νέα παιδιά ενδιαφέρονται  να φύγουν στο εξωτερικό όμως υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να συνεισφέρουν στην οικογένεια τους. Αφήνουν το μέλλον τους και σκέφτονται πώς να βοηθήσουν την οικογένεια τους. Τα ευκατάστατα παιδιά φεύγουν όμως.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο Ionianradio.gr (06/12/2017)

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός