ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 
«Διαρκές έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος ….»
«Πέραν της δυσοσμίας, οι κάτοικοι ,ανησυχούν πολύ περισσότερο, για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία…»

Αφόρητη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του ποταμίου του Αγίου Χαραλάμπη , τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των οποίων είναι παραπλεύρως του ποταμού. Να σημειώσουμε ότι, στην περιοχή βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του ΟΔΑΖ , στις οποίες φιλοξενούνται ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.
Όπως, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής στη ZantePress24 και IonianRadio.gr,μονιμα διαπιστώνουν, αλλά, περισσότερο έντονα τις τελευταίες μέρες  , στο ποτάμι  να  … «τρέχουν» δύσοσμα υγρά, λύματα.
Όπως, μάλιστα παραδέχτηκε, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, κ. Άκης Κοντονής «υπήρχε μία αστοχία … μίας μονάδας στο βιολογικό από 2 αντλίες που είχαν ξεχάσει εργαζόμενοι να κλείσουν με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήξουν στο ποτάμι».
Το γεγονός προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, κ. Λευτέρη Νιοτόπουλου,  ο οποίος ,άμεσα βρέθηκε στην περιοχή συνοδεία υπαλλήλων του ΚΕΠΕ και της  Δ/νσης  Υγείας, προκειμένου να προχωρήσουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους , με στόχο τον καταλογισμό ευθυνών στους  εμπλεκόμενους φορείς.  Για το λόγο αυτό μάλιστα, επισκέφθηκε  σήμερα το πρωί (07/06/2018) την Εισαγγελική Αρχή, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί  και  δεύτερη επίσκεψη στην Εισαγγελία για την προσκόμιση  επιπλέων στοιχείων που αποδεικνύουν την σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση .
Πάντως,  κάτοικοι και όχι μόνο της περιοχής,  ζήτησαν μέσω του IonianRadio.gr, να μεταφερθεί στον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλο, το μήνυμα ότι,  πέραν της δυσοσμίας, ανησυχούν πολύ περισσότερο, και για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Ακης Κοντονής (Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΖ)ΛΥΜΑΤΑ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ
Προχθές που συνέβη το περιστατικό με τα λύματα , υπήρχε μία αστοχία μίας μονάδας στο βιολογικό από 2 αντλίες που είχαν ξεχάσει εργαζόμενοι να κλείσουν. Πρέπει μέρα νύχτα να είναι κάποιος να ελέγχει. Ήταν καθαρά λάθος και σε καμία περίπτωση δεν έγινε επίτηδες, γνωρίζω τα παιδιά εδώ και 20 χρόνια. Οπωσδήποτε τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας δεν θα είναι καλά. Κάναμε έκτακτο συμβούλιο σήμερα, υπάρχει ανάγκη για επιστημονικό προσωπικό. Κάναμε μία κρούση σε δύο τρεις εταιρείες για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε το καλοκαίρι. Πρέπει όμως η λειτουργία να είναι σωστή όλο το χρόνο. Τη συγκεκριμένη στιγμή που έφυγαν τα λήμματα δεν ήταν καθαρό νερό αλλά υπήρχαν και άλλα στοιχεία μέσα.
Ο βιολογικός αυτή τη στιγμή είναι τεχνολογίας του 1980. Είναι γερασμένος. Με τροποποιήσεις και παρεμβάσεις η λειτουργία του φτάνει κάτι παραπάνω από 10.000 κυβικά ημερησίως. Από εκεί και μετά η κατάσταση του είναι κορεσμένη. Όλα τα εξαρτήματα του , μηχανήματα , αντλίες , έχουν ορισμένο χρόνο λειτουργίας και τα ήδη υπάρχοντα είναι πολύ παλιά. Για να δουλέψει αυτό το σύστημα χρειάζεται επιστημονική και τεχνική υποστήριξη όπως και χρήματα.
Αύριο πάλι θα κουβεντιάσουμε γιατί πρέπει να βρεθεί εξειδικευμένος επιστήμονας για τη λειτουργία του.
Το αντικείμενο είναι εξειδικευμένο. Υπάρχουν και μηχανικοί που μπορούν να βοηθήσουν όμως δεν είναι ειδικευμένοι στο αντικείμενο. 
Το 2015 που ήμουν πρόεδρος αποτάθηκα στο κ.Ζαρκάδη , του κάναμε σύμβαση ενός έτους και δουλεύαμε μια χαρά. 
Η συνεδρίαση της ΔΕΥΑΖ βάζει αποφάσεις που όμως δεν είναι τεχνικές για το τι χρειάζεται. Βγάζουμε τι άτομα χρειαζόμαστε. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό στο βιολογικό έχει μία γνώση του αντικειμένου.
Ο συγκεκριμένος βιολογικός χρειάζεται αναβάθμιση και επίσης αναγκαία είναι η επέκταση του, για την οποία έχουμε κάνει ήδη μελέτη αφού έχουμε πάρει και 2 οικόπεδα δίπλα. Πρέπει όμως να μπούμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να γίνει αυτό.
Σήμερα πήγαν από την περιφέρεια και έκαναν έλεγχους αλλά δεν γνωρίζω ότι ο κ.Νιοτόπουλος θα πήγαινε στην εισαγγελία.
Οποιοσδήποτε μπορεί να πάει να πάρει δείγμα από την έξοδο και οποιαδήποτε στιγμή.
Από εδώ και πέρα θα ακουστούν πολλές κορώνες, αλλά τη στιγμή που βλέπουν τον κίνδυνο χάνονται…. Χρειάζεται συνεργασία…
Εγώ είπα που είναι το κενό και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Από τη στιγμή που έφυγε ο κ.Χρυσικόπουλος υπάρχει κενό.
Το ποτάμι εκ των πραγμάτων θα καθαρίσει

ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ
Η πόλη όποιος λέει ότι έχει παράπονο με το νερό , θα έχει πρόβλημα με το ρολόι του.
Το Τσιλιβί έχει κάποιο πρόβλημα λόγω της αύξησης αλλά όχι σοβαρό
Στο Βασιλικό και στο Αργάσι δίνουμε πολύ περισσότερο νερό από πέρυσι.

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟΥ
Έχουν πάρει την άδεια τομής για τα 600 μέτρα που είναι ελαττωματικό. Το έλεγαν από το 2015 ότι θα το φτιάξουν. Πιστεύω να το ξεκινήσουν.Ακης Ζήβας (Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου)
Όταν δεν υπάρχει νοικοκύρεμα και όταν δεν υπάρχει σέστο ζητάμε την αύξηση των τελών. Κάποιος για να δώσει τα επιπλέον πρέπει να έχει τουλάχιστον την καθαριότητα.
Αυτό που έχει γίνει στο Πλάνο είναι δραματικό. Θα έπρεπε τα ξενοδοχεία να είχαν δικό τους βιολογικό να επεξεργάζονταν τα λύματα τους.
Καλό θα ήταν μια και δεν έχει γίνει αυτό να μη δίνονται άλλες άδειες αν αυτό δεν εφαρμόζεται από τους επιχειρηματίες
ΓΕΦΥΡΑ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ
Τελειώσαμε σήμερα την τοποθέτηση της. Ελπίζω την άλλη εβδομάδα να δοθεί στη κυκλοφορία. Βέβαια δεν είμαι εγώ αυτό που θα κάνω τη κυκλοφοριακή μελέτη. Τώρα αρμόδιας είναι άλλες υπηρεσίες που πρέπει να τρέξουν, Εγώ είχα ευθύνη να έρθει και να τοποθετηθεί. Τώρα ευθύνη έχει η ΠΕΖ ο Δήμος και το Λιμεναρχείο μπορεί να βοηθήσει που έχει την αστυνόμευση της περιοχής.
Μίλησα με Δήμαρχο και Αντιπεριφερειαρχη είναι θετικοί και ο Λιμενάρχης βοηθάει με όλη τη δύναμη που μπορεί να έχει.
Ο επικεφαλής που είχε έρθει σκέφτηκε ότι θα πρέπει να βάλει όλο το βάρος στα μεσόβαθρα για να δουν τη συμπεριφορά. Δοκιμάστηκε μία εβδομάδα, και ολοκληρώθηκε η διαδικασία τοποθέτησης της.
ΛΥΜΑΤΑ
Καθημερινό το πρόβλημα , δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Ίσως να το πρόσεξαν πιο πολύ σήμερα.
Νόημα είχε και καλά έκαναν και έδωσαν έκταση για να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί το συμβάν. Εγώ πιστεύω ότι θα συνεχίσει να συμβαίνει από τη στιγμή που έχουμε υπερκορεσμό. Δεν λύνεται με ένα μαγικό ραβδί.
Θα πρέπει και οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με το τουρισμό, να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να βοηθήσουν

Δείτε την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (07/06/2018)

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός