ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Λευτέρης Νιοτόπουλος: «Παλιά είχαμε το Λίμπρο Ντόρο. Σήμερα υπάρχει ένα βρώμικο βιβλίο και έχει ονοματεπώνυμο… Όταν ακούω από ξενοδόχους ότι εμείς φτιάξαμε ένα δίκτυο που δεν είναι νόμιμο, εμείς θέλουν να τους φτιάξουμε και ανδριάντα; Έχουμε ξεπεράσει τα όρια»

Παναγιώτης Αβράμης: «Φταίνε λοιπόν οι ποσότητες στο Βιολογικό; Οι νέες επιχειρήσεις που προστέθηκαν; Ή φταίει κάτι άλλο;» - «Έχει στοχοποιηθεί η περιοχή του Πλάνου και το Τραγάκι. Επειδή ακούστηκε και αυτό θα πω ότι οι ποσότητες που αυξήθηκαν εκεί δεν έφεραν το πρόβλημα στο βιολογικό. Η συγκεκριμένη περιοχή δίνει επιπλέον 600 κυβικά την ημέρα. Η αύξηση όμως στο βιολογικό είναι στα 3500 κυβικά την ημέρα. Τα 2700 κυβικά των άλλων περιοχών δεν δημιούργησαν το πρόβλημα;;;»


Παναγιώτης Αβράμης (τ.Πρόεδρος ΔΕΥΑΖ & Δημοτικός Σύμβουλος «ΜΑΖΙ ΓΙ Α ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ»)

Φωτογραφία του χρήστη Ionianradio.

Παρακολούθησα τον πρόλογο σας. Τα ζητήματα που προαναφέρατε απασχολούν πραγματικά το νησί μας και είναι καυτά θέματα. Τα τελευταία 2 χρόνια είχαμε το πρόβλημα με τα απορρίμματα και τις τελευταίες 2 ημέρες συνέβη και αυτό με το βιολογικό.
Για να δούμε τι είναι αυτό που οδήγησε σε αυτό το πρόβλημα, και που τις τελευταίες ώρες έχει διορθωθεί, πρέπει να δούμε τεκμηριωμένα τι είναι . Δεν μπορούμε να στοχοποιούμε τα στελέχη της ΔΕΥΑΖ που έχουν δείξει υπευθυνότητα όλα αυτά τα χρόνια.
Θέλω να δω συνολικά μέσα από μια πραγματογνωμοσύνη που θα γίνει από ειδικό τα προβλήματα τα οποία και μας οδήγησαν σε αυτό το πρόβλημα. Δεν είμαι ειδικός, οφείλουμε να ακούσουμε τους ειδικούς να μάθουμε τι είναι αυτό που έφταιξε. Έτσι θα το προλάβουμε να μην ξαναγίνει. Το τι φταίει πρέπει να δοθεί επίσημα και τεκμηριωμένα και όποιος χρειάζεται με ειλικρίνεια να συνδράμει. Δεν σημαίνει ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα και είμαστε κατοχυρωμένοι ότι δεν θα συμβεί κάτι άλλο αύριο.
Εγώ έχω τρεις διαφορετικές εκθέσεις το 2011, 2012, 2014 που δεν διαπιστώνεται τίποτα από το ΚΕΠΕ, όσο αφορά τη λειτουργία του βιολογικού και τις οσμές, αλλά ότι ήταν σε πολύ καλά επίπεδα λειτουργίας. Χωρίς να θέλω να χαϊδεύω αυτιά, θέλω καλύτερη συνεργασία για το καλό του νησιού μας. Το φαινόμενο αυτό στις επόμενες ημέρες εξαλείφεται. 
Έχω προσωπική εκτίμηση. Από τα στοιχεία που μου δόθηκαν, η ποσότητα που καλείται να επεξεργαστεί ο βιολογικός ήταν ίδια με του Αυγούστου 2017 αλλά τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά. Ήταν κάτω από τα όρια το 2017 και σήμερα είχαμε αυτό το φαινόμενο. Φταίνε λοιπόν οι ποσότητες; Οι νέες επιχειρήσεις που προστέθηκαν; Ή φταίει κάτι άλλο;
Είμαι σίγουρος ότι η δομή που οργανώσαμε και πήραμε απόφαση για πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη, μιας και είχαμε την ατυχία να αποχωρήσει ο κ.Χρυσικόπουλος εκτός Ζακύνθου. Ταυτόχρονα οργανώθηκε η δομή λειτουργίας των υπαλλήλων.
Τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά τις επόμενες ημέρες. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε… πρέπει να δούμε τι έφταιξε… η εισήγηση του ειδικού επιστήμονα θα είναι για εμάς Ευαγγέλιο και ότι έφταιξε θα διορθωθεί και ότι χρειαστεί θα αλλάξει άρδην.
Πρέπει να αφήσουμε, εμείς το κάνουμε πράξη ως παράταξη, να αφήσουμε έξω από όποια συμφέροντα, τη λειτουργία της ΔΕΥΑΖ. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι αφήνοντας έξω τα συμφέροντα …
Στο επόμενο διάστημα έχοντας στα χέρια μου και την πραγματογνωμοσύνη θα μπορώ να πω πολύ περισσότερα. Η οργανωτική δομή όμως που οργανώσαμε θεωρώ άμεσα θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
Έχει στοχοποιηθεί η περιοχή του Πλάνου και το Τραγάκι. Επειδή ακούστηκε και αυτό θα πω ότι οι ποσότητες που αυξήθηκαν εκεί δεν έφεραν το πρόβλημα στο βιολογικό. Η συγκεκριμένη περιοχή δίνει επιπλέον 600 κυβικά την ημέρα. Η αύξηση όμως στο βιολογικό είναι στα 3500 κυβικά την ημέρα. Τα 2700 κυβικά των άλλων περιοχών δεν δημιούργησαν το πρόβλημα;;;

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
Όταν δεν υπάρχει ανταπόδοση και δεν υπάρχει τεκμηρίωση τι αύξηση τελών πάει να κάνει; Ανταποδοτικότητα από το δήμο στο πολίτη το 2016 και το 2017 ποια είναι;;; αν δεν μπορεί να αποδείξει ανταποδοτικότητα οφείλει να επιστρέψει χρήματα. Το έκανε το 2016 και το 2017 που δεν μαζεύτηκαν τα σκουπίδια. 
Είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχει καμία τύχη η απόφαση τους για αύξηση. Δυστυχώς όμως η Ζάκυνθος κινδυνεύει από την ανικανότητα τους.

Λευτέρης Νιοτόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου)

Φωτογραφία του χρήστη Ionianradio.

Δεν είναι υποχρεωμένος ένας απλός πολίτης να διαβάσει το Καλλικράτη και δεν γνωρίζει η κοινωνία ποιος έχει ευθύνη σε καθετί. Ακόμη και για τα απορρίμματα χρεώνομαι και εγώ …

Δε θέλω να μπω σε κατανομή ευθυνών. Οι συμπολίτες μας έχουν το δικαίωμα να αγωνιούν. Εκείνο που δε δέχομαι είναι από τους υπεύθυνους φορείς  να κουκουλώνουν τις ευθύνες τους , να τις ομογενοποιούν και όταν συμβεί το πρόβλημα να αναζητούν ένα φάντασμα…

Είναι μία ευκαιρία να κλείσει ένα παρελθόν, μετά από αυτό που συνέβη με τα λύματα. χρειάζεται σχεδιασμός και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν μόνιμες εξελίξεις. Μέσα στη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων της ΔΕΥΑΖ δεν συμπεριλαμβάνονται καθόλου το αποχετευτικό του Πλάνου. Όμως εκδίδονται άδειες…

Και χθες έγινε αυτοψία και δειγματοληψία και σήμερα το ΚΕΠΕ ήταν στο βιολογικό , θα αποτυπώσουν τη πραγματικότητα σε όλο το δίκτυο, θα κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις

Τον απλό συμπολίτη μας τον ενδιαφέρει να μη ξαναδεί αυτό που είδε στο ποτάμι χθες. Αυτή η περιβόητη ανάπτυξη στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Αν καταρρεύσουν θα καταρρεύσει και η οικονομική ανάπτυξη.

Έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε όλο μας το βάρος στις υποδομές.

Η εισαγγελική αρχή , όπως προβλέπεται, πρώτα θα πάρει το πόρισμα και μετά αυτό θα διαβιβαστεί σε εμένα.

Όπως κάναμε και σε άλλες περιπτώσεις , δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας σε κανέναν. Η ΔΕΥΑΖ πρέπει να διαχειριστεί αυτή τη φάση του προβλήματος και να παρουσιάσει και το επόμενο πρόγραμμα που θα δώσει την οριστική λύση του προβλήματος.

Του χρόνου θα έχουμε πάνω από 30-40 μονάδες … Τι θα γίνει;

Αν δεν σχεδιαστεί από σήμερα η επέκταση και η αναβάθμιση του βιολογικού τότε η επόμενη έκρηξη είναι αναμενόμενη.

Σαν ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει … δεν είναι επικοινωνιακοί οι έλεγχοι… γίνονται για να προστατέψουν το περιβάλλον και την υγεία Οι χειρότερες λύσεις δίνονται υπό την απειλή όπλου στο κρόταφο.

Παλιά είχαμε το Λίμπρο Ντόρο. Σήμερα υπάρχει ένα βρώμικο βιβλίο και έχει ονοματεπώνυμο… Όταν ακούω από ξενοδόχους ότι εμείς  φτιάξαμε ένα δίκτυο που δεν είναι νόμιμο, εμείς θέλουν να τους φτιάξουμε και ανδριάντα; Έχουμε ξεπεράσει τα όρια. Αυτός ο αγωγός δεν έχει τίποτα. Απλά υπάρχει η απειλή θα καταστραφεί η οικονομική ανάπτυξη του νησιού. Όσοι επιβάλλουν και συντηρούν ένα θολό τοπίο σημαίνει ότι κάτι γίνεται και κάποιους συμφέρει.

Το Λίμπρο Ντόρο είχε τα ονόματα επιφανών ζακυνθίων είχαν όμως και τους σέμπρους τους…

Το χωροταξικό εδώ είναι λυμένο όσο αφορά το ΛΙΒΑ. Ένα εκατομμύριο δώσαμε στο δήμο για οδικό δίκτυο…

Ο καθένας λοιπόν να αναλάβει να παίξει το ρόλο του και να μη περιμένει τα απόβλητα να βγουν στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα.

Ο κόσμος περιμένει από κάπου μία λύση και για αυτό ζητάω μία συγνώμη για την ένταση. Της κοινωνίας της χρωστάμε, δεν μας χρωστάει. Δεν υπάρχει περίπτωση πισωγυρίσματος για κανένα πρόσωπο και για κανένα φορέα. Θα παίξουμε το ρόλο μας όπως πρέπει

Όταν άκουσα προχθές ότι έχουμε εισπραξιμότητα 4% σημαίνει ότι κάποιοι δεν πληρώνουν.

Θα βοηθήσουμε σε ότι επίπεδο μας ζητηθεί για το βιολογικό, πρέπει όμως να υπάρξει σχέδιο άμεση δράσης , δεσμεύσεις και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για το άμεσο πρόβλημα και για την οριστική λύση.

Πιθανότατα να ζητήσουμε και τη συνδρομή ελεγκτικών μηχανισμών εκτός νησιού . πρέπει οι ξενοδόχοι να μπουν σε λογική σωστής διαχείρισης. Βεβαίως και η ΔΕΥΑΖ πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο και διαχείρισης και ελέγχου. Εδώ ακούγονται διάφορα όπως ότι δεν είναι όλες οι κλίνες δηλωμένες.

Βεβαίως ι και η εμπλοκή του επιμελητηρίου είναι απαραίτητη.. όμως μην μπαίνουμε σε συναντήσεις φωτοβολίδα.

Στη συνάντηση που έγινε με τους φορείς μετά από κάλεσμα του Επιμελητηρίου, είπα ότι χειροκροτώ το ενδιαφέρον. Βεβαίως είπα να συμπορευτούμε αλλά αυτό το είπα στην έννοια του ενδιαφέροντος.

Μία παράκληση από τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν τηλέφωνα για άμεση παρέμβαση αν δουν κάτι , κάπου να τρέχουν λύματα.

Δεν είναι ρουφιανιά να καταγγελθεί κάποιος που ρυπαίνει το περιβάλλον…

Η  μυοκτονία έχει ξεκινήσει… όμως ένα τρωκτικό θα πάει να φάει το φάρμακο όταν δίπλα του υπάρχει σουπερμαρκετ

Στον  Πλάνο είναι ένας αγωγός φάντασμα … πρέπει να γραφτεί στα παγκόσμια χρονικά…

Και όσο για το Λίμπρο Ντόρο είχε λίγα ονόματα, έτσι  και το βρώμικο βιβλίο έχει λίγα…. Πρέπει λοιπόν αυτοί που δεν είναι μέσα σε αυτό  να αντιδράσουν… είναι κοινωνική ευθύνη….

 

Δείτε την εκπομπή στις ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ στο Ionianradio.gr (08/06/2018)

 

 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός