ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις έκανε ο βουλευτής Ζακύνθου Δ. Ακτύπης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου υγείας: «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις»

Αφού χαιρέτισε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που έρχεται να δώσει λύσεις σε χρόνιες παθογένειες, έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις.

Αρχικά τόνισε την ανάγκη να απεμπλακούν οι ιατροί εφημερίας από τη διαδικασία οργάνωσης και ολοκλήρωσης της διακομιδής  και να αφοσιώνονται στα ιατρικά τους καθήκοντα. Ο ρόλος τους στη σχετική διαδικασία να εξαντλείται στην αναφορά στο ΕΚΑΒ για την ανάγκη διακομιδής και στη συνέχεια αυτό να φέρει εις πέρας τη διαδικασία χωρίς άλλη όχληση του ιατρού εφημερίας. Και αυτό γιατί με την υπάρχουσα έλλειψη συντονισμού παρατηρείται οι ιατροί να απασχολούνται περισσότερο κατά τον εργασιακό τους χρόνο με τη διακομιδή, παρά με το λειτούργημά τους, σε μια περίοδο αυξημένων αναγκών και λόγω της υποστελέχωσης.

Την ανάγκη άμεσης και καθημερινής ενημέρωσης του συστήματος του ΕΚΑΒ, σχετικά με τη διαθεσιμότητα των κλινών των ΜΕΘ ανά την επικράτεια, υπογράμμισε στη συνέχεια ο βουλευτής ως απαραίτητης προϋπόθεσης, αφενός να μην ταλαιπωρούνται περαιτέρω οι ιατροί των εφημεριών με την εξεύρεση αυτών και αφετέρου να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τους ασθενείς. Με την αυτοματοποίηση της διαδικασίας, γρήγορα και εύκολα γίνεται εξεύρεση διαθέσιμης κλίνης.

Στη συνέχεια πρότεινε και την ένταξη και συμμετοχή των ιδιωτικών μονάδων υγείας στη διακομιδή, με τα δικά τους ασθενοφόρα, ώστε να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα αυτών και παράλληλα η ταχύτητα διεκπεραίωσης των διακομιδών, δεδομένου ότι δε θα υφίσταται αναμονή.

Τέλος επισήμανε ως κυρίαρχη απαίτηση για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με ανθρώπινο δυναμικό, η έλλειψη του οποίου είναι ιδιαίτερα εμφανής στη νησιωτική Ελλάδα

Το οπτικοακουστικό υλικό της τοποθέτησης του βουλευτή μπορείτε να το παρακολουθήσετε στην ακόλουθη υπερσύνδεση:

https://www.facebook.com/100003478469247/videos/pcb.2298849076907685/2298847916907801/?type=3&theater