• «Σήμερα πήγα στο Μαραθωνήσι, κολύμπησα στα λύματα που είχαν αφήσει τα σκάφη πριν πάω εγώ. Καταγγέλλω το γεγονός τώρα εδώ»
  • «Έχουν περάσει 20 χρόνια και αντισταθμιστικά δεν έχουμε δει. Έχουμε απλώς, το οικοσύστημα να υποβαθμίζεται συνέχεια»
  • «Που είναι το Ε.Θ.Π.Ζ, να ενημερώνει τη τοπική κοινωνία, για θέματα περιβαλλοντικά»
  • «Το ότι έχει αποτύχει ο φορέας, δεν είναι μόνο επειδή εκ των έσω έχει χάσει το προσανατολισμό του. Καλές οι έρευνες, πρέπει να γίνονται. Όμως δεν είναι το κύριο μέλημα ενός φορέα»
  • «Έχει αποτύχει ο φορέας λοιπόν. Ούτε τη φύλαξη δεν κάνει σωστά»
  • « στη κίνηση ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ»

Άντα Βλαχούτσικου (Πρώην σύμβουλος Ε.Θ.Π.Ζ, Βιολόγος- Περιβαλλοντολόγος)

 

Ήμουν από τους ανθρώπους που παλέψαμε να δημιουργηθεί το ΕΘΠΖ. Παλέψαμε διάφοροι και πολλοί ζακυνθινοί και καταφέραμε πραγματικά, το 1999 να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα και να δημιουργηθεί το Ε.Θ.Π.Ζ. Ήμουν ένας από τους δύο συμβούλους του πρώτου προέδρου του κ. Παντή.
Οι φορείς διαχείρισης στήθηκαν, αλλά ποτέ δεν τους δόθηκε η δύναμη και η στήριξη για να τελέσουν το έργο τους. Σαφώς δεν ήθελα να φύγω από το ΕΠΘΖ. Όσο ήταν ο κ.Παντής ήμουν, όταν άλλαξε ο Πρόεδρος… «έφυγα». Βεβαίως δεν ήθελα να φύγω και θεωρώ ότι μια πείρα μακροχρόνια παίζει ρόλο.
Εμείς τότε, στήσαμε το Ε.Θ.Π.Ζ καταφέρνοντας του ντόπιους να πουν ΝΑΙ … Έχουν περάσει 20 χρόνια και αντισταθμιστικά δεν έχουμε δει. Έχουμε απλώς,  το οικοσύστημα να υποβαθμίζεται συνέχεια.
Το Ε.Θ.Π.Ζ διαχωρίζει το προϊόν από τους υπόλοιπους προορισμούς. Αυτά τα δύο έχει η Ζάκυνθος να δείξει, το Ναυάγιο και το Ε.Θ.Π.Ζ και πρέπει να δει πως θα διαφυλάξει αυτά τα δύο προϊόντα και για τις επόμενες γενιές.
Το 2014 έκανα αναφορά για τη κατάσταση του Ε.Θ.Π.Ζ. Τρόμαξα, γιατί έλειψα στο εξωτερικό, όταν επιστρέφοντας, είδα ότι χάνουμε τις παραλίες μας. Ήθελα να δείξω, ότι αν σκύψει κάποιος με προσοχή, πολλά θέματα θα μπορούσαν να λυθούν. Ένα πρόβλημα ‘ήταν τα σκυλιά και χάσαμε χιλιάδες χελωνάκια επειδή κάποιοι,  αφήνουν τα σκυλιά τους στη παραλία , και αυτά  πάνε και ανοίγουν τις φωλιές  στην εκκόλαψη.
Κάνοντας σωστή ενημέρωση, μαζεύοντας τα αδέσποτα το μεγάλο νούμερο μειώθηκε και φέτος μέχρι τώρα, δεν είχαμε καμία χαλασμένη φωλιά.
Που είναι το Ε.Θ.Π.Ζ, να ενημερώνει τη τοπική κοινωνία, για θέματα περιβαλλοντικά. Σπάνια βλέπουμε κάποιο δημοσίευμα. Εφόσον έχουμε ένα Ε.Θ.Π.Ζ έπρεπε να υπάρχει καθημερινά ενημέρωση στους πολίτες.
Υπάρχει πολύ νερό, γίνεται ασύδοτη κατανάλωση και κινδυνεύουμε, οι απόγονοι μας, να μην έχουν στο νησί να πιουν πόσιμο νερό.
Έχει κολλήσει το θέμα των αντισταθμιστικών. Το ότι έχει αποτύχει ο φορέας, δεν είναι μόνο επειδή εκ των έσω έχει χάσει το προσανατολισμό του. Καλές οι έρευνες, πρέπει να γίνονται. Όμως δεν είναι το  κύριο μέλημα ενός φορέα. Γιατί δεν έχει δοθεί η δύναμη στο φορέα να δίνει πρόστιμα; Είναι εισηγητικός φορέας και δεν είναι δυνατόν να κάνει καταγγελίες χωρίς να παίρνει απαντήσεις. Δεν έχει υπάρξει σωστή χρηματοδότηση επίσης, τα τελευταία χρόνια. Δεν μπόρεσε ποτέ να υπάρξει κονδύλι για τα αντισταθμιστικά. Η ιδέα μου είναι να επαναφέρω τις αρχικές ιδέες. Είπαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας «φόρος περιβάλλοντος», αν και σαν λέξη δεν μου αρέσει. Θα έπρεπε ο επισκέπτης να συνδράμει και αυτός για το περιβάλλον. Άρα, μία συνεισφορά 1 ευρώ από τον επισκέπτη, για να γίνεται σωστή φύλαξη και για να δίνονται αντισταθμιστικά.
Έχει αποτύχει ο φορέας λοιπόν. Ούτε τη φύλαξη δεν κάνει σωστά. Χρειάζονται 64 φύλακες, για τους μήνες ωοτοκίας και έχουμε 9, συν 2 επιτηρητές. Αυτό είναι εγκληματικό. Δεν φταίει ο φορέας, δεν έχει την οικονομική υποστήριξη . Όμως ο φορέας, έχει 31 υπαλλήλους. Γιατί μόνο οι 9 στην παραλία;;; Θα έπρεπε όλο το προσωπικό του φορέα  να είναι στη παραλία. Βέβαια, όχι τυχαία οδηγήθηκε σε αυτή την αδράνεια...
Πρέπει να αλλάξουμε όμως, να ξαναφέρουμε το φόρο περιβάλλοντος. Οι τοπικοί άρχοντες είναι καινούργιοι και μαζί με το Ε.Θ.Π.Ζ, ας φέρουν στην επιφάνεια το  «χελωνόσημο». Φόρος θα ήταν λάθος λέξη. Σε πάρα πολλές περιοχές, υπάρχει αυτή η εισφορά και μάλιστα ο επισκέπτης έχει την επιλογή να προσφέρει ή όχι.
Φορέας που θα μαζεύει αυτό το φόρο, εγώ προτείνω, όχι να είναι το κράτος, αλλά ο δήμος, έτσι ώστε πολύ γρήγορα , η εισφορά να μπορεί να μεταφράζεται σε αντισταθμιστικά, που θα ωφελεί και τους ντόπιους και το περιβάλλον.
Συγχαρητήρια στη κίνηση «ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ. Συμφωνώ με όλα αυτά, το ποτήρι ξεχείλισε και οι πολίτες κινητοποιήθηκαν για να λύσουμε το πρόβλημα. Τους εύχομαι να συνεχίσουν με αυτό το δυναμισμό γιατί δεν είναι δυνατόν να μην έχει υπάρξει μία υποδομή μέσα στο λιμάνι που να παίρνει τα απόβλητα.
Εγώ σαν περιβαλλοντολόγος, επισημαίνω ότι και φέτος και με δήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουμε 25 νεκρές χελώνες στη Ζάκυνθο από προπέλες σκαφών και τα τελευταία χρόνια αγγίζουμε τις 30. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να το λύσουμε αυτό. Είναι εύκολο. Καλύπτουμε τη προπέλα με ένα κάλυμμα αξίας 20 ευρώ και η ταχύτητα των σκαφών να είναι στους 6 κόμβους. Υπάρχουν κάποιες χελώνες στο κέντρο τραυματισμένες με πολύ μικρές όμως  πιθανότητες να επανέλθουν στο νερό.
Θεωρώ κρίμα όταν κινητοποιείται μία ομάδα τοπική, από ανθρώπους που θέλουν να λυθεί το θέμα , το ΕΘΠΖ να μην είναι μαζί , αλλά να βγαίνει με δηλώσεις, που αδυνατίζουν τη προσπάθεια. Έχουμε τη κινητοποίηση πολιτών για υπαρκτό θέμα και βγαίνει ο αντιπρόσωπος του ΕΘΠΖ και λέει ότι είναι πλαγκτόν, ενώ  έπρεπε να είναι δίπλα σε αυτούς τους πολίτες . Σήμερα που πήγα στο Μαραθωνήσι, κολύμπησα στα λύματα που είχαν αφήσει τα σκάφη πριν πάω εγώ. Καταγγέλλω  το γεγονός τώρα εδώ. Είναι πρόβλημα. Ο τουρίστας που θα βγει και θα πρέπει να καθαριστεί από  τα πετρέλαια που γέμισε,  αυτό θα του μείνει . Δεν θα του μείνει το φιόρο του λεβάντε.
Αυτή τη στιγμή, είμαστε το σκουπίδι του λεβάντε και πρέπει να αναδείξουμε πάλι, το φιόρο του λεβάντε.


 Αντώνης Κασσιμάτης (Δημοτικός Σύμβουλος «ΖΑΚΥΝΘΟΣ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ & Μέλος  ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου): απαντά  με στοιχεία που βλέπουν  για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, στις καταγγελίες του Νϊκου Τσουκαλά στο IonianRadio.gr


 

  • «Δεν είπε λέξη ο κ.Τσουκαλάς, αν υπάρχει δημοτική περιουσία. Κάτι που είπα εγώ και που είναι 8600 στρέμματα. Γιατί το αποσιωπά ο κ.Τσουκαλάς αυτό ; Δεν γνωρίζει ότι οι πρόεδροι από το 1982 έχουν εγγράφως καταθέσει άποψη προς την τότε νομαρχία για την έκταση των 6.000 στρεμμάτων που έχουν περιέλθει στο δήμο; Αν δεν τα γνωρίζει, τότε φοβάμαι, ότι αυτός που έχει άγνοια, δεν είμαι εγώ αλλά  αυτός. Αν από την άλλη τα γνωρίζει, τότε, εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα. Γνωρίζει την 24/2010 απόφαση του Γ.Γ. ΠΙΝ, περί κήρυξης αναδασωτέας έκτασης 19.700 στρεμμάτων στη περιοχή Μαριών; Μα μου ήταν ; δεν το άκουσε ποτέ; Και τον ρωτάω… Πως είναι δυνατόν αυτή η τεράστια αναδασωτέα έκταση, να μεταβιβάστηκε και από το 2010 δεν υπάρχει στο συμβόλαιο. Αν δεν γνωρίζει τότε είναι τουρίστας στη περιοχή . Αλλά εγώ νομίζω, ότι τα γνωρίζει.»
  • «Ποιος είναι αυτός που επιχειρεί να παραπληροφορήσει τη κοινή γνώμη; Γιατί αυτό είπε.. Θα μας κάνει και μαθήματα ηθικής μάλιστα… Μήπως την έχει λερωμένη τη φωλιά του, αυτός που αποσιωπά  στοιχεία τα οποία είναι κοινό μυστικό;»
Συγκεκριμένα ,

Πράγματι χρειάστηκε να παρέμβω μετά τα όσα δήλωσε ο κ.Τσουκαλάς. Με εξέπληξε η προσωπική επίθεση που μου έκανε, κάτι που δε μας έχει συνηθίσει. Ήθελα να είναι και ο ίδιος παρών, ώστε μέσα από ένα πολιτισμένο διάλογο να αλλάξουμε απόψεις… Θα βρεθεί σε μεγαλύτερη δυσκολία μετά τη σημερινή συνέντευξη μου…
Θα δώσω και επιπλέον στοιχεία, που θα τεκμηριώσουν αυτά που είπα . Ο κ.Τσουκαλάς απευθυνόμενος σε εμένα,  είπε ότι περίπου για το θέμα της αγοραπωλησίας, δεν δικαιούμαστε να μιλάμε και έκανε και φαιδρές τοποθετήσεις περί κομούνες κ.λ.π      Είπε ότι επικαλέστηκα ψεύδη και αποσιώπησα στοιχεία.
Ήδη ο αναπτυξιακός νόμος, βρίσκεται σε διαβούλευση και δε μπορεί κάποιος να υπερηφανεύεται  γι αυτόν , γιατί πρόκειται για οδοστρωτήρα των εργασιακών δικαιωμάτων, του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.
Δεν νομίζω ότι κανείς μπορεί να υπερηφανεύεται γι αυτό τον νόμο.
Ήμουν απόλυτα ακριβής σε αυτά που είπα. Δικαιώνομαι απολύτως στην εκτίμηση που έκανα… και όποιος θέλει μπορεί να ακούσει στο απόσπασμα
Είπε ο κ.Τσουκαλάς ότι εμείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούμαστε να μιλάμε για το συμβόλαιο γιατί το συνέταξαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ
Νομίζω τα γεγονότα διαψεύδουν το κ.Τσουκαλά. Καταρχήν το ξεπάγωμα της επένδυσης, ξεκίνησε με την αλλαγή της κυβέρνησης. Αυτό σηματοδοτεί ότι κατά την δική τους αντίληψη, η υπόθεση ήταν παγωμένη από το ΣΥΡΙΖΑ και μόλις άλλαξε η κυβέρνηση άρχισαν τα « σούρτα φέρτα».
Άρα;  ποιος είναι αυτός που δείχνει αδιαφορία στους νόμους και λέει θα κάνουμε ότι θέλουμε γιατί είναι επένδυση;
Αγνοεί ο κ.Τσουκαλάς ότι συνετάχθη το συμβόλαιο το Μάιο του 2014  με Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, επι της διακυβέρνησης τους ; και που όσοι σύμπραξαν  σε αυτή τη σύνταξη σήμερα διώκονται;
Είπε επίσης ο κ.Τσουκαλάς, ότι δεν γνωρίζει γι αυτές τις διώξεις. Θα τον πληροφορήσω λοιπόν, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δικογραφίες από εισαγγελία Αθηνών που  μετά από πρόταση του οικονομικού εισαγγελέα,  και δε νομίζω ότι μέσα υπάρχει κάποιο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, διώκονται. Γνωρίζει ο κ.Τσουκαλάς να υπάρχει κάποιο όνομα; Ανέφερε το δικηγόρο κ.Σαγιά. Δεν ήταν όμως ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαγιάς. Ήταν νομικός το πρώτο εξάμηνο στο ΣΥΡΙΖΑ και μετά απομακρύνθηκε .
Που τα είδε όλα αυτά τα παρασκηνιακά, που λέει ο κ. Τσουκαλάς;; και επειδή είπε, ότι δε μπορούμε εμείς  να μιλάμε, ξεχνώντας βέβαια ο ίδιος, τις δράσεις μας και τις παρεμβάσεις μας, δικαιείτε  να μιλάει σαν ΝΔ, τη στιγμή μάλιστα   που δεν έβγαλαν ούτε μία ανακοίνωση;
Το  Νοέμβριο του 2016 ,ο υπουργός οικονομικών , (φαντάζομαι να γνωρίζει ο κ.Τσουκαλάς ποιος ήταν), κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσήλθε με πρόσθετη παρέμβαση και ζήτησε ως η επίσημη κυβερνητική άποψη να ακυρωθεί το συμβόλαιο.
Άρα, η επίσημη  θέση του καθ ύλην αρμόδιου υπουργού, ήταν η ακύρωση του συμβολαίου. Άρα τι μας λέει ο κ.Τσουκαλάς ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες;
Σε κεντρικό επίπεδο, έχουμε τη παρέμβαση του κ.Γεωργιάδη, υπάρχει το ηχητικό που σας έφερα… Εμείς είναι που δεν δικαιούμαστε να μιλάμε;;;
Επειδή ο κ.Τσουκαλάς προσπάθησε και με πρόσβαλε προσωπικά, λέγοντας ότι πήρα 5%, μιλώντας για κουκιά στο χωριό του . η αλήθεια και οι τοποθετήσεις δεν κρίνονται από τους ψήφους. Προσπάθησε να με υποβαθμίσει και είπε ότι προσπαθώ να διχάσω. Μίλησε και ως κάτοικος της Αναφωνήτριας. Με εξέπληξε όμως ο τρόπος που  μου απευθύνθηκε.
Θέλω να τον ρωτήσω, αν γνωρίζει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που έχω μπροστά μου. Γνωρίζει κάποιες αποφάσεις , στο σύνολο 48, του τοπικού συμβουλίου Αναφωνήτριας; Μήπως γνωρίζει έγγραφο από 4/8/1982, που συνοδεύεται από πίνακα από τον τοπικό πρόεδρο Αναφωνήτριας,  που μιλάει για έκταση 6 χιλιάδων στρεμμάτων, βοσκότοπο,  τα οποία ενοικιαζόντουσαν σε ιδιώτες και που έχει και δρόμο που καταλήγει στο Πόρτο Βρώμη.
Δεν είπε λέξη ο κ.Τσουκαλάς, αν υπάρχει δημοτική περιουσία. Κάτι που είπα εγώ και που είναι 8600 στρέμματα. Γιατί το αποσιωπά ο κ.Τσουκαλάς αυτό ; Δεν γνωρίζει ότι οι πρόεδροι από το 1982 έχουν εγγράφως καταθέσει άποψη προς την τότε νομαρχία για την έκταση των 6.000 στρεμμάτων που έχουν περιέλθει στο δήμο; Αν δεν τα γνωρίζει,  τότε φοβάμαι, ότι αυτός που έχει άγνοια, δεν είμαι εγώ αλλά  αυτός. Αν από την άλλη τα γνωρίζει, τότε, εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα.Γνωρίζει την 24/2010 απόφαση του Γ.Γ. ΠΙΝ, περί κήρυξης αναδασωτέας έκτασης 19.700 στρεμμάτων στη περιοχή Μαριών; Μα μου ήταν ; δεν το άκουσε ποτέ; Και τον ρωτάω… Πως είναι δυνατόν αυτή η τεράστια αναδασωτέα έκταση, να μεταβιβάστηκε και από το 2010 δεν υπάρχει στο συμβόλαιο. Αν δεν γνωρίζει τότε είναι τουρίστας στη περιοχή . Αλλά εγώ νομίζω, ότι τα γνωρίζει.
Υπάρχουν αυτά σε έκθεση από  το τμήμα δημοτικής περιουσίας και δημοτικού κτηματολογίου του δήμου η οποία κατατέθηκε και συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα στοιχεία, αυτά που επίσημα έχουν έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, δεν τα ξέρει ο κ.Τσουκαλάς;;; Ποιος είναι αυτός που επιχειρεί να παραπληροφορήσει τη κοινή γνώμη; Γιατί αυτό είπε.. Θα μας κάνει και μαθήματα ηθικής μάλιστα… Μήπως την έχει λερωμένη τη φωλιά του,  αυτός που αποσιωπά  στοιχεία τα οποία είναι κοινό μυστικό;
Μη κοροϊδεύει ο κ. Τσουκαλάς  τους συγχωριανούς του και ας αφήσει τα επιχειρήματα με το 5%, γιατί η αλήθεια, δε μετριέται με ψήφους
Είπε επίσης , κάτι πραγματικά εκπληκτικό. Είπε, ότι μεταξύ των φεουδαρχών συμπεριλαμβάνεται και η  εκκλησία και η παλιά οικογένεια φλαμπουραρη. Στην Ιερά μονή Αναφωνήτριας μόναζε ο Άγιος Διονύσιος. Είναι δυνατόν να εξομοιώνει τον Άγιο Διονύσιο με τους φεουδάρχες; Και να λέει ότι η εκκλησία και οι φεουδάρχες ήταν το ίδιο πράγμα στη τοπική κοινωνία;
Δεν ξέρω ποιο είναι το όραμα του, αλλά αυτά που ακούστηκαν ήταν πρωτοφανή πράγματα, στη προσπάθεια του να εμφανίσει το άσπρο, μαύρο. Και ήρθε να μας πει κιόλας, ότι εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε;
Αυτά τα καταθέτω σε ένα διάλογο και μπορεί κάποιος να τα βρει. Εμείς δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση, από την αρπαγή, που έχει γίνει στη δημοτική περιουσία των 8600 στρεμμάτων.
Πράγματι πίσω από όλο αυτό το σχεδιασμό κρύβεται το γραφείο του κ.Γεωργιάδη και το είπα και στη προηγουμένη συνέντευξη μου.

 

 Συμβαίνει τώρα στο IonianRadio.gr: Τάσος Μαρίνος: "ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΑ ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ;"


Παρέμβαση Τάσου Μαρίνου (Δημοτικός Σύμβουλος) - Zητά να απαντήσει ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ζακύνθου κ. Διονύσης Καρδιανός Μπούκιος, στα όσα ο , εκπρόσωπος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Κασσιμάτης , καταγγέλλει στην εκπομπή «ΕΚΤΕΝΩΣ…» του IonianRadio.gr και αναρωτιέται, για ποιο λόγο ο κ.Καρδιανός, δεν έχει απαντήσει από την πρώτη μάλιστα συνέντευξη του κ. Κασσιμάτη, στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη, σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και την αγοραπωλησία στα ορεινά, «ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΑ Ο κ.Καρδιανός;»
Επίσης ζητά και την παρέμβαση του Βουλευτή Ζακυνθου κ. Διονύση Ακτύπη και αναρωτιέται για ποιο λόγο κρατά ο κ.Ακτύπης "σιγή ιχθύος" στα όσα ανακοινώνει μέσω του IonianRadio.gr και στην εκπομπή "ΕΚΤΕΝΩΣ" ο κ. Κασσιμάτης;

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή στο http://www.ionianradio.gr/index.php/last