ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ! Μαρτυρία από την πυρκαγιά στις Μαριές Ζακύνθου
«Ήταν καθαρά εμπρησμός», δηλώνει IonianRadio.gr!, ο υπάλληλος του δασαρχείου , που εντόπισε τη φωτιά πριν εξαπλωθεί – Άμεση η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Εκτελώντας περιπολία, υπάλληλοι του δασαρχείου εντόπισαν τη φωτιά στο αρχικό της στάδιο.
Ο Χρήστος Τσουκαλάς ( υπάλληλος δασαρχείου), μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή «Εκτενώς» και δηλώνει «Πρόκειται καθαρά για εμπρησμό και μάλιστα στοχευμένο. Ηταν δύο οι εστίες , σε απόσταση 200 μέτρων, η μία από την άλλη…»
Ακολουθούν οι δηλώσεις του  στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τετράδη΅: 

«Είχαμε περιπολία με το συνάδελφο μου το κ.Δραγώνα Γιάννη, όπως κάνουμε συνήθως κάθε απόγευμα.
Ανεβαίνοντας είδαμε λίγο καπνό, ήταν στο ξεκίνημα της . φτάσαμε κοντά είχε κάψει γύρω στα 5 τμ. Αν είχαμε νερό θα την προλαβαίναμε, αλλά οι περιπολίες γίνονται με ένα τζιπάκι της υπηρεσίας που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Προσπαθήσαμε με κλαδιά να την σβήσουμε, αλλά δεν ήταν εφικτό. Κατεβήκαμε προς Καταστάρι, ειδοποιήσαμε το διοικητής της πυροσβεστικής και ξαναγυρίσαμε και φυλάγαμε μην περάσει ανατολικά προς τα σκουπίδια στο ΛΙΒΑ και περιφρουρούσαμε μέχρι να έρθουν τα οχήματα της πυροσβεστικής.
Σαν δασική υπηρεσία δεν έχουμε όχημα που να έχει νερό. Είμαστε όλοι την ημέρα έξω για περιπολίες. Δεν είμαι αρμόδιος να ξέρω γιατί δεν έχουμε.
Εμείς προσπαθήσαμε μόνο με κλαδιά να την σβήσουμε αλλά δεν ήταν εφικτό. Ευτυχώς ήρθαν γρήγορα τα εναέρια μέσα και με στοχευμένες ρίψεις νερού  την έσβησαν.
Μας επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και σε εμάς αλλά και στο διοικητή της πυροσβεστικής , όπως καιι στη κ. Μουζάκη από τη ΠΕΖ, σμήνος από άγριες μέλισσες , που προφανώς ήταν σε κάποιο πεύκο και όταν πήγαμε κοντά αγρίεψαν. Αμέσως ήρθε η σύζυγος μου που είναι νοσηλεύτρια για να κάνουν όσοι ήταν αναγκαίο ένεση κορτιζόνης.
Προλάβαμε ένα πολύ μεγάλο κακό. Τα εναέρια μέσα έκαναν τη δουλειά αλλά ήμασταν και τυχεροί, γιατί στο σημείο είχε στροβιλισμό αέρα και γι αυτό δεν έφυγε η φωτιά με μεγάλη ταχύτητα.
Όταν ανεβαίναμε επάνω, νομίσαμε βλέποντας λίγο καπνό ,  ότι ήταν σκόνη  από καταστροφέα. Στην επιστροφή μας,  αφού κατεβήκαμε και ειδοποιήσαμε , γυρνώντας επάνω, είδαμε στα 200 μέτρα και δεύτερη εστία. Αυτό 100% σημαίνει καθαρότατα εμπρησμό και μάλιστα στοχευμένο. Μελετημένη η δουλειά αλλά τους τη χαλάσαμε γιατί βρεθήκαμε στο σημείο. Εμείς κάναμε με το συνάδελφο μου αυτό που πρέπει να κάνουμε.»photo:Ιωάννης Μπράτης

Μαρία Μουζάκη (υπ. του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΖ)

  «Προσπαθώ , να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μου, που έχει να κάνει όχι μόνο με το διοικητικό κομμάτι αλλά και με το κομμάτι της προστασίας της ανθρώπινης ζωής

Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω από την ανθρώπινη ζωή. Βεβαίως υπάρχουν οι περιουσίες, το περιβάλλον, που αν δεν το προσέξουμε… δεν θα έχουμε καλή ποιότητα ζωής. Πέρα από την εκπαίδευση που έχουμε  πάρει, για να διαχειριστούμε όλα αυτά, είναι και το ανθρώπινο στοιχείο και το πώς νιώθει κάποιος εσωτερικά.

Έχω ζήσει και τις φωτιές του 2017 όμως η φωτιά ΚΕΡΙ-ΑΓΑΛΑΣ- ΛΙΘΑΚΙΑ, δεν την έχω ξαναζήσει. Ήταν μία πολύ κακή φωτιά. Τα πάντα ήταν εναντίον μας , εναντίον των αεροπλάνων, εναντίον των επίγειων δυνάμεων, εναντίων υπηρεσιακών παραγόντων. Ήταν τέτοιες οι συνθήκες, που δεν τις θυμάμαι να υπήρχαν 4 χρόνια που είμαι στη πολιτική προστασία. Μόνο και μόνο ο αέρας που φύσαγε μέχρι το πρωί, ήταν ο πρώτος ανασταλτικός παράγοντας. Ήταν το κομμάτι της Ζακύνθου που δεν είχε ποτέ καεί. Δημιουργήθηκε αφόρητος καπνός, που μαζί με τον άνεμο, δημιουργούσαν πρόβλημα και στα αεροπλάνα που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν»

  • Σε ερώτηση αν υπάρχουν υπόνοιες ότι πρόκειται για εμπρησμό, απάντησε :

«Πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας . Όλοι οι υπόλοιποι ότι και να πούμε, αν δεν έχουμε την επιστημονική επάρκεια, θα είναι απλώς για θέματα εντυπωσιασμού. Δεν χρειάζονται τέτοιου είδους δηλώσεις.»

«Όσο αφορά τις Μαριές ειδοποιηθήκαμε για 2 φωτιές. Αμέσως επικοινώνησε ο κ.Ματθαιόπουλος και σηκώθηκαν 1 ερισκσον και 2 καναντερ.

Σε Κερί και Αγαλά  , είναι ακόμη εκεί πυροσβεστικές δυνάμεις και σβήνουν εστίες ενεργές.

Από τις Μαριές την  ώρα που κατέβηκα, γιατί έφυγα λίγο νωρίτερα λόγω του ατυχήματος με την επίθεση από μέλισσες, ήδη ήταν υπό έλεγχο η φωτιά.

  • Πέρα από όλα αυτά, υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες. Απρόσμενη επίθεση από... μέλισσες δέχτηκε το Συντονιστικό Όργανο. Τα τσιμπήματα που δέχτηκαν ήταν πάρα πολλά με αποτέλεσμα, όπως περιγράφει η κ. Μουζάκη : «Ήταν κάτι πραγματικά εφιαλτικό. Εμένα με έριξαν κάτω. Ο διοικητής είναι αλλεργικός και θα μπορούσε να είχε πεθάνει»

Συγκεκριμένα,

«Δεχθήκαμε επίθεση από μελίσσια, που είχε κάποιος φορτώσει στο όχημα του να τις μεταφέρει. Έχω 27 τσιμπήματα αυτή τη στιγμή. Ευτυχώς ο κ.Ακτύπης, ο βουλευτής, έστειλε ασθενοφόρα επάνω με κορτιζόνες. Εγώ με το κ.Πανόπουλο δεχθήκαμε το μεγάλο κύμα, αλλά τσίμπησαν και άλλους πυροσβέστες.

Ήταν κάτι πραγματικά εφιαλτικό. Εμένα με έριξαν κάτω. Ο διοικητής είναι αλλεργικός και θα μπορούσε να είχε πεθάνει.»

Έγκαιρη και αποτελεσματική ήταν η επέμβαση των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού για την κατάσβεση των μετώπων φωτιάς, υποστήριξε η κ Μουζάκη:

«Εάν δεν λειτουργούσαν έτσι όπως λειτούργησαν οι εμπλεκόμενες δυνάμεις , στην προχθεσινή πυρκαγιά, πιθανόν να είχαμε και θύματα. Και το λέω μετά βεβαιότητας… Ήταν πάρα πολύ δύσκολη και κακή η φωτιά , τα αεροπλάνα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω των αναταράξεων και  του καπνού»

  • Ουσιαστική συμμετοχή των εθελοντών και της αερολέσχης

Εκπληκτική δουλειά κάνουν και οι εθελοντικές ομάδες. Ξέρω ότι έχουν πολλά προβλήματα, ότι παλεύουν με τα «θηρία», βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή τους. Θέλω να πιστεύω όμως ότι τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Με το σύλλογο «ΠΕΥΚΟΣ» έχει γίνει σύμβαση να προμηθευτούν υλικά. Γίνεται καλή δουλειά και από την αερολέσχη.
Η Περιφέρεια δεν μπορεί από το νόμο να χρηματοδοτήσει. Μπορούμε μόνο να εκμεταλλευτούμε προγράμματα ,κάτι που κάναμε στο παρελθόν. Δεν μπορούν να βγουν χρήματα. Ο δήμος κάθε χρόνο όμως, επιχορηγείται για την αντιπυρική προστασία.»

 


photo:Ιωάννης Μπράτης

O Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Γιώργος Στασινόπουλος μιλά ξεκάθαρα για εμπρησμό στις Μαριές και δηλώνει «Ευτυχώς και σήμερα που τους προλάβαμε στο παραπέντε να κάνουν κακό στο νησί μας. Δε μπορεί να είναι τόσο τυχαία η φωτιά και μάλιστα στα δύο αυτά σημεία»
 
 «Επιστρέφω από Μαριές. Ήταν 2 μεγάλα μέτωπα. Κινήθηκε ο μηχανισμός σε χρόνο πραγματικά που αξίζει να επιβραβευτεί. Ο αρχηγός της πυροσβεστικής αμέσως  συντόνισε τη διαδικασία. Σηκώθηκαν αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ήταν επικίνδυνη η θέση που ξέσπασε η φωτιά. Λίγο ανάποδα να φύσαγε, δεν υπήρχε περίπτωση να γλυτώσουμε τη καταστροφή . Θα πήγαινε στο ΛΙΒΑ
Από προχθές οι εντολές ήταν σαφείς. Να περιφρουρούνται Μαριές και Εξωχώρα . Ευτυχώς προχθές δεν τα κατάφεραν και σήμερα τους προλάβαμε στο παραπέντε να κάνουν κακό στο νησί μας. Δε μπορεί να είναι τόσο τυχαία η φωτιά και μάλιστα στα δύο αυτά σημεία.
Το νησί πρέπει να περιφρουρηθεί. Δεν ξέρω αν είναι διεστραμμένα μυαλά ή τυχαία γεγονότα . Εμείς δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώρια να καταστραφεί το νησί μας.
Δυστυχώς όλες οι περιπτώσεις της φωτιάς πρέπει να ελεγχτούν από τις υπηρεσίες για να μπορέσουμε να τα σταματήσουμε αυτά τα φαινόμενα και να μη δώσουμε περιθώρια να ξανασυμβούν
Λειτούργησε άμεσα και προχθές ο κρατικός μηχανισμός. Είναι ακόμη εδώ, ο υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος. Χθες και σήμερα τα εναέρια μέσα ήταν πάνω από τη Ζάκυνθο. Όλη η ηγεσία της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας,  είχε σκύψει πάνω από το νησί μας
Η ζημιά είναι αναμφισβήτητα τεράστια , αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε και τραυματισμούς.
Σήμερα έγινε επίθεση στο συντονιστικό όργανο αλλά και σε κατοίκους από μέλισσες. Πέρασε ένα όχημα, σταμάτησε κάτι να ρωτήσει ο οδηγός  και οι μέλισσες που μετέφερε έφυγαν από το όχημα και  έκαναν επίθεση στη κυριολεξία
Στον Αγαλά και στο Κερί, υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία, που ακόμη καίγονται, όπως το ιστορικό δάσος που ποτεέ δεν είχε καεί. Υπάρχουν χονδροί κορμοί και θα αργήσουν να σβήσουν. Υπάρχουν όμως πυροσβεστικά που περιφρουρούν
Πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας, γιατί η σύμπνοια όλων και η συνεργασία, βοήθησαν στο θετικό αποτέλεσμα.»