ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Mε τα νούμερα ήδη να ...καλπάζουν στο οκτάμηνο του 2018, οπότε οι συνολικές αφίξεις ανήλθαν αισίως στα 27 εκατομμύρια τουρίστες, σημειώνοντας άνοδο κατά 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, τα βλέμματα των μεγάλων tour operators για το 2019 είναι ήδη στραμμένα στην Τουρκία, έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού με το επιπλέον «πλεονέκτημα» του οικονομικότερου τουριστικού πακέτου.

Τα νέα έρχονται από τη Γερμανία (τη βασικότερη και πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού και για την Ελλάδα με 2,1 εκατ. επισκέπτες από το σύνολο των 15 εκατ. επισκεπτών στο επτάμηνο του 2018 και εισπράξεις σχεδόν στο 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 8,2 δισ. ευρώ), στο πλαίσιο της συνάντησης 200 εκπροσώπων Γερμανών και Τούρκων τουριστικών φορέων και ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε προ ημέρων στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουρκία φαίνεται να έχει ισχυρή δυναμική και το 2019 στη γερμανική αγορά, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ξενοδοχείων θα είναι σαφώς πιο υψηλές σε σύγκριση με την φετινή χρονιά. Για το 2018, με βάση τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν από τους φορείς της τουριστικής αγοράς στη γείτονα , το σύνολο των επισκεπτών από τη Γερμανία μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 5 εκατομμύρια, χαμηλότερα μεν σε σύγκριση με το ρεκόρ των 5,6 εκατομμυρίων του 2015, ψηλότερα ωστόσο σε σχέση με τα 3,6 εκατ. του 2017.

Οι εκπρόσωποι μάλιστα των ξενοδόχων της Αττάλειας εξέφρασαν την εκτίμηση ότι «οι τουρίστες που στράφηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, όπως π.χ. η Ισπανία, επιστρέφουν στην Τουρκία που προσφέρει ποιοτικές all inclusive διακοπές», πέραν φυσικά των περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων (βλ. Ryanair) αλλά και των βελτιωμένων ξενοδοχειακών υποδομών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί και το γεγονός ότι οι μεγάλοι tour operators αλλά και ξένα ξενοδοχειακά brands είχαν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις ακτές της Τουρκίας και θα κοιτάξουν τώρα να καλύψουν το έδαφος από το «φρένο» της διετίας 2016- 2017 λόγω των θεμάτων ασφαλείας που αντιμετώπισε η γείτονα.

Σε μία πρόωρη εκτίμηση για το 2019, οι Γερμανοί tour operators εκφράζουν την εκτίμηση ότι το ρεκόρ του 2015 θα μπορούσε και πάλι να επιτευχθεί για τον τουρκικό τουρισμό, με τους Τούρκους ξενοδόχους να κεφαλοποιούν την εφετινή άνοδο και να έχουν ήδη εξασφαλίσει υψηλότερες τιμές σε (σ.σ. τις οποίες είχαν «ρίξει» τις προηγούμενες χρονιές), έχοντας την ευκαιρία να καλύψουν έτσι τις απώλειες των προηγούμενων ετών.

Κι ενώ οι ακτές της Τουρκίας προς την πλευρά του Αιγαίου φαίνεται ότι πιάσουν «ταβάνι» την επόμενη χρονιά, η Κωσταντινούπολη φαίνεται ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο έδαφος: Η ζήτηση παραμένει σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με το ρεκόρ των 12,4 εκατομμυρίων του συνόλου των ξένων επισκεπτών του 2015- κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη «πηγή» εισερχόμενου τουρισμού για την πόλη με 990 χιλ. επισκέπτες το 2017 από το σύνολο των 10,8 εκατομμυρίων με βάση τα επίσημα νούμερα. Το βασικό «όπλο» θα είναι στην περίπτωση αυτή η χαμηλή λίρα, η οποία έχει κάνει την πόλη πολύ πιο φθηνή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Επισημαίνεται εδώ ότι στο οκτάμηνο του 2018, η Κωσταντινούπολη ήταν από τους πλέον δημοφιλείς τουρκικούς προορισμούς με 8,87 εκατ. επισκέπτες και ακολούθησε η Αττάλεια με 8,75 εκατομμύρια.

Από το σύνολο των 27 εκατομμυρίων αφίξεων που ανακοίνωσε για το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου 2018 το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας, οι Ρώσοι έρχονται πρώτοι με 4,18 εκατομμύρια τουρίστες στο οκτάμηνο, δεύτεροι οι Γερμανοί με σχεδόν 3 εκατομμύρια και τρίτοι οι Βρετανοί με 1,57 εκατ. επισκέπτες.
πηγη:newmoney.gr
.

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός