ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Στα πολύ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν από ομάδα επιστημόνων στο νησί με επικεφαλής τον Ολλανδό καθηγητή αρχαιολογίας κ. Gert Van Wijngaarden ξεναγήθηκε σήμερα η Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρμένης, οι Αντιδήμαρχοι Ζακυνθίων Παναγιώτης Κολύρης και Άκης Λαδικός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγγελική Πέττα και Γιώργος Κωνσταντίνου, ο εκπρόσωπος της ΛΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων Βασίλης Σαρρής, ο τέως Διευθυντής του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και συγγραφέας Γιάννης Δεμέτης επισκέφθηκαν το χώρο όπου έχουν συγκεντρωθεί και εξετάζονται τα αρχαιολογικά ευρήματα από την Μυκηναϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική εποχή από την επιστημονική ομάδα τριών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων αποτελούμενη από φοιτητές και καθηγητές.

Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2005 στο νησί και πραγματοποιούνται από την Ολλανδική Αρχαιολογική Σχολή, το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αθηνών.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές (Κερί, Λιθακιά, Βασιλικό, Μελινάδο) και τα ευρήματα περισυλλέχθηκαν, χρονολογούνται και ταξινομούνται ανάλογα με την περίοδο που ανήκουν.

Πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε όλα τα ευρήματα να φιλοξενηθούν σε χώρο κατάλληλο και επισκέψιμο.

Κατά την ξενάγηση κοινή θέση των παρευρισκομένων αποτέλεσε η αναγκαιότητα διαφύλαξής τους και εν συνεχεία έκθεσής τους στο κοινό, ώστε να διασφαλιστεί η γνώση για την αρχαιότητα και την ιστορία του τόπου και να μεταλαμπαδευτεί στην επόμενη γενιά. Παράλληλα, τέτοιου είδους ανακαλύψεις συμβάλλουν στην θετική προβολή του νησιού και στο εξωτερικό, δίνοντας τη δυνατότητα βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος.