ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Σύμφωνα με το σχετικό  Δελτίο τύπου, που εξέδωσε το γραφείο Δημάρχου  «Απαντήσεις στους ψιθύρους και στις κραυγές αναφορικά με τις δανειακές συμβάσεις που είχε συνάψει στο παρελθόν ο Δήμος Ζακύνθου με την Τράπεζα Πειραιώς, έδωσε ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, ο οποίος με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ έβαλε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και αναφέρθηκε στην οικονομική αιμορραγία που έχει επί χρόνια ο Δήμος»
Συγκεκριμένα ,
«Μπαίνουμε στο τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου και ο Δήμος δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Είχαμε εγγράψει 3.300.000 ευρώ, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, όμως η Αποκεντρωμένη δεν μας το ενέκρινε. Οι Ζακυνθινοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως καταβάλλουμε 49.666 ευρώ από ΚΑΠ και 35.000 ευρώ από τέλη καθαριότητας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κάθε μήνα, κάτι που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε από δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ζακύνθου. Αποτέλεσμα είναι να στερείται ο Δήμος το ποσό του 1.000.000 ευρώ ετησίως, χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν έργα και να είμαστε ανταποδοτικοί προς τους συμπολίτες μας. Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει συγκεντρωθεί ποσό 10,5 εκ. ευρώ, το οποίο είναι πολλαπλάσιο από αυτό που ζητά η Τράπεζα Πειραιώς (4.300.000 ευρώ). Με τους οικονομικούς και τους νομικούς μου συμβούλους είπαμε ότι πλέον η παρακράτηση και η παρακαταθήκη χρημάτων πρέπει να σταματήσει και αρχίσαμε να φτιάχνουμε φακέλους τόσο για τα δάνεια της Πειραιώς, όσο και της Εμπορικής. Δεν κάνουμε τίποτα εν κρυπτώ, ούτε παρανομούμε όπως αφήνουν να εννοηθεί κάποιοι που μιλάνε δημόσια. Εξάλλου, την απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τα δάνεια δεν τη λαμβάνει ο Δήμαρχος, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του. Απόδειξη πως δεν ενεργούμε στο σκοτάδι είναι πως αφενός δέχθηκα τις ενστάσεις που είχε η αντιπολίτευση για τον νομικό σύμβουλο, κ. Ζυγούρη, και αποδέχθηκα τους νομικούς που μου πρότειναν για να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις και, αφετέρου, το προσεχές Σάββατο και ώρα 10.30 το πρωί έχω συγκαλέσει στο γραφείο μου διαπαραταξιακή σύσκεψη, στην οποία έχουν προσκληθεί κι άλλοι παράγοντες, όπως είναι οι οικονομικοί σύμβουλοι, οι οικονομικές υπηρεσίες, ο πρώην Δήμαρχος, Στέλιος Μποζίκης, οι πρώην Δήμαρχος, Διονύσης Ακτύπης, καθώς και ο επικεφαλής της τότε αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, Στάθης Μπετίνης. Θέλω όλοι μαζί να συζητήσουμε και να πάρουμε μια απόφαση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά την αναγνώριση δανείων, όμως από την άλλη πρέπει να βρούμε και μια λύση. Τα δικαστήρια θα καθυστερήσουν αρκετά ακόμη χρόνια. Το ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα φτάσει στα 20 εκατομμύρια. Δεν πρέπει να δούμε τι θα γίνει; Να καθίσουμε μοιρολατρικά και παθητικά να περιμένουμε; Εμείς αυτό που πρέπει να ζητήσουμε είναι να μη συνεχιστεί άλλο η παρακράτηση ποσών. Θεωρώ πως το αίτημα είναι δίκαιο" σημείωσε ο Δήμαρχος»
 
Στη συνέχεια ο ίδιος τόνισε πως πλέον η Εμπορική Τράπεζα απειλεί τον Δήμο με κατασχέσεις.
 
«Με την Εμπορική έχουμε χάσει το δικαστήριο και πλέον βρισκόμαστε στο Εφετείο. Ως εγγυητές του συγκεκριμένου δανείου είχαν μπει οι ξενοδόχοι. Με μια απόφαση Δημάρχου όμως το 2008, τα λεφτά αυτά δεν πήγαιναν στην Τράπεζα για την εξόφληση του δανείου, αλλά έμπαιναν στο ταμείο του Δήμου. Όλα αυτά τα χρόνια το συνολικό ποσό είναι 650.000 ευρώ, το οποίο τώρα η Εμπορική το αξιώνει. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας κάνει κατάσχεση. Έχω εξηγήσει στην Τράπεζα πως ο Δήμος δε δύναται να το καταβάλλει άμεσα. Δυστυχώς, παθογένειες ετών σκάνε τώρα. Το ίδιο συνέβη με τα απορρίμματα, ένα θέμα που διευθετήσαμε. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε και με τα δάνεια κινούμενοι, επαναλαμβάνω, στο φως του ήλιου και πάνω στο τραπέζι. Να πω μάλιστα, πως οι όροι του εν λόγω δανείου είναι ιδιαίτερα επαχθείς για το Δήμο. Το επιτόκιο είναι 9% και το συνολικό ποσό από τα 6,5 εκ. ευρώ έχει πάει πλέον στα 7,5 εκ. ευρώ! Στη Ζάκυνθο γνωριζομάστε όλοι πολύ καλά. Τους σέβομαι όλους. Όποιοι, όμως, επιχειρούν να μου ρίξουν σκιές για το θέμα των δανείων, έχουν αποτύχει προκαταβολικά. Καλώ άπαντες να πάρουμε γενναίες αποφάσεις καθοδηγούμενοι από τους νομικούς και οικονομικούς μας συμβούλους. Ο Δήμος πρέπει να αναπνεύσει οικονομικά" υπογράμμισε ο Δήμαρχος»

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός