ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στο ιστορικό του αποχετευτικού δικτύου του Δ.Δ.Πλάνου,  σε ένα «στεγνό» από υπερβολές κείμενο, και καθώς φαίνεται, όχι με στόχο την επίρριψη ευθυνών, αλλά, στην αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος και των ίδιων των κατοίκων κοινή συνεργασία, αναφέρεται σε επιστολή -δελτίο τύπου,  προς τα ΜΜΕ , ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων, κ. Θοδωρής Κολπονδίνος.

Ο κ.Κολπονδίνος εμμέσως πλην  σαφώς, φαίνεται να ξορκίζει, τον αχαλίνωτο,  από όπου κι αν προέρχεται, ατομοκεντρισμό, που συμβάλει,  στο να χάνεται κάθε αίσθηση κοινού συμφέροντος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος διολίσθησης στο προηγούμενο κακό παρελθόν της περιοχής, λόγω έλλειψης αποχετευτικού δικτύου.

Επισημαίνοντας ότι, η σύνδεση των επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής του Δ.Δ.Πλάνου, είναι επιβεβλημένη προτάσσοντας ως, και μη αμφισβητούμενο επιχείρημα, την προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, δηλώνει, εμφανιζόμενος  άκαμπτος και αμετακίνητος στην αρχική του θέση, ότι η ευρύτερη περιοχή Δ.Δ.Πλάνου και η τουριστική ζώνη,  θα παραμείνουν  καθαρές, προστατεύοντας το περιβάλλον, την ποιότητα και την ευημερία της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι όποια εμπόδια ή αναχώματα σε αυτή την προσπάθεια δημιουργηθούν, ή ακόμη χειρότερα ενδεχομένως από κάποιους κατασκευαστούν , αυτά θα ξεπεραστούν.

Συγκεκριμένα:

"Πριν από 25 χρόνια, με τις τότε επιδημίες και γαστρεντερίτιδες, κάτοικοι και επιχειρηματίες πίεζαν την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος -επί σειρά ετών- για το αποχετευτικό δίκτυο στο χωριό.  

Απηύδησαν, και με την σύμφωνη γνώμη νομάρχη, δημάρχων και του τότε βουλευτή, κατασκευάστηκε με μελέτη, δίκτυο 17 χιλιομέτρων, χωρίς να κατασπαταληθεί δημόσιο χρήμα.   

Ακολούθησαν 2 δικαστήρια, το ένα στη Ζάκυνθο και το άλλο στην Πάτρα και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Οι κρατικές υπηρεσίες, Υγειονομικό, ΔΕΥΑΖ κλπ., εξέδιδαν πιστοποιητικά σύνδεσης για επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και σπίτια, γνωρίζοντας την σπουδαιότητα του αποχετευτικού του Πλάνου, και  οι γαστρεντερίτιδες των τουριστών εξέλειψαν.  

Και η πραγματικότητα είναι ότι το αποχετευτικό δίκτυο, εξυπηρέτησε εκτός από  επιχειρηματίες όλων των επαγγελμάτων, και κατοίκους, ενώ  συντέλεσε στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του νησιού, προστατεύοντας μέχρι σήμερα το περιβάλλον.

Όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συνταχθεί προϋπολογισμοί της ΔΕΥΑΖ, έχουν δαπανηθεί χρήματα για το αποχετευτικό από την ΔΕΥΑΖ, και εισπράττονται τέλη χρήσης από την ΔΕΑΥΖ, που ξεπερνούν τις € 400.000 έσοδα  ετησίως, μόνο από τον Πλάνο.

Η σύνδεση των επιχειρήσεων του Πλάνου και της ευρύτερης περιοχής, είναι, ήταν και θα είναι επιβεβλημένη, για την αποφυγή ρύπανσης της θαλάσσης, του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα προβλήματα λύνονται με δράσεις και έργα, μέσα από πνεύμα κοινής συνεργασίας, και καλής διάθεσης, χωρίς δεύτερες σκέψεις, σκοπιμότητες και εμπόδια. 

 Παρά τα όσα εμπόδια προβάλλονται από πολλούς,

δηλώνουμε ότι,  Τσιλιβί, Πλάνος, όπως και η ευρύτερη περιοχή, θα παραμείνουν καθαρές περιοχές, προστατεύοντας το περιβάλλον, και πρωτοστατώντας στην ποιότητα, και την ευημερία της περιοχής μας και του νησιού μας".

Η Ένωση Ξενοδόχων ΔΕ Αρκαδίων

 

 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός