ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Η υποστολή  της «Γαλάζιας Σημαίας» από όλες τις  παραλίες της Ζακύνθου λόγω των γνωστών καταγγελιών για  απορροή   λυμάτων  παραμένει η μόνιμα αιμορραγούσα πληγή του Δήμου Ζακύνθου και προσωπικά του Δημάρχου, κ. Παύλου Κολοκοτσά , ο οποίος, το τελευταίο διάστημα, έχει  επιδοθεί, σε έναν αγώνα δρόμου αλλαγής του κλίματος  και της αρνητικής εικόνας του νησιού με  σειρά συνεντεύξεων όπως αυτή στο protothema.gr  που ακολουθεί.
Στα πλαίσια αυτά με Δελτίο Τύπου ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων  όπως αυτά του ΚΕΠΕ ( που από την πρώτη στιγμή η ZantePress24 δημοσιοποίησε ) σύμφωνα με τα οποία δεν παρατηρείτε  διαρροή λυμάτων από τα φρεάτια των αντλιοστασίων του αποχετευτικού δικτύου Πλάνου.
Συγκριμένα το δελτίο τύπου αναφέρει:
Σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 66599/12887 έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Υποδομών και Μεταφορών του Τμήματος Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, κατόπιν αυτοψίας που διενεργήθηκε στην περιοχή Τσιλιβί Ζακύνθου, δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους διαρροή λυμάτων που να επηρεάζει το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι της εν λόγω υπηρεσίας κ. Χαράλαμπος Ραυτόπουλος και κ. Αικατερίνη Πλέσσα πραγματοποίησαν αυτοψία στις 26-7-2018 στα 2  αντλιοστάσια αστικών λυμάτων του αποχετευτικού δικτύου Πλάνου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δύο αυτοψιών δεν παρατηρήθηκε διαρροή λυμάτων από τα φρεάτια των αντλιοστασίων, ούτε υπήρξε διαρροή που να κατέληγε στη θάλασσα, ενώ δεν διαπιστώθηκε φαινόμενο δυσοσμίας που να επηρεάζουν το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου κ. Π. Κολοκοτσάς στο protothema.gr :
Ο δήμαρχος του νησιού κ. Παύλος Κολοκοτσάς μιλώντας στο protothema.gr κάνει λόγο για ατύχημα, αυτό που συνέβη με τα λύματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη για το οποίο υπήρξαν και καταγγελίες στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, ενώ επισημαίνει πως οι παραλίες του νησιού είναι καθαρές αφού στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν τα δειγματοληπτικά αποτελέσματα που πήραν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
«Οι παραλίες της Ζακύνθου είναι καθαρές. Δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα, εχθές είχαμε δημοτικό συμβούλιο έχουμε ελέγξει τις παραλίες μας είναι πεντακάθαρες και έχουμε και 20% αύξηση τουρισμού. Τα λύματα στο ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη ήταν από ένα ατύχημα που έγινε τον Ιούνιο ύστερα από πτώση ασφαλειών για 20 λεπτά. Έτσι έπεσαν λύματα βιολογημένα μεν όχι τελείως ξεκάθαρα. Αλλά αυτό έγινε για μισή ώρα. Φυσικά βγήκαν φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο αλλά θέλω να τονίσω πως η βλάβη αποκαταστάθηκε άμεσα και ο βιολογικός λειτουργεί κανονικά και με όλες τις προδιαγραφές».
Ο κ. Κολοκοτσάς πρόσθεσε επίσης ότι: «Όταν λειτουργούν 150 ξενοδοχεία και έχεις και 1 εκατομμύριο κόσμο, είναι πιθανόν πολλές φορές να πέσουν οι ασφάλειες σε ένα αντλιοστάσιο αλλά η επέμβαση στο συγκεκριμένο ήταν άμεση. Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι στο δημοτικό συμβούλιο παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία των ακτών και όλες είναι καθαρές και έχουμε και πολλά ημερόπλοια που κυκλοφορούν γύρω από το νησί και με αυτά είμαστε σε επιφυλακή σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Λιμενικό Σώμα».
Το θέμα του βιολογικού που είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για το νησί της Ζακύνθου βρίσκεται σε εξέλιξη όπως επισήμανε ο κ. Κολοκοτσάς ο οποίος εκτιμά ότι μέσα στο 2019 θα γίνει και επέκταση. «Αυτή τη στιγμή ο βιολογικός χρησιμοποιείται κανονικά και προχωράμε στην επέκταση του, λόγω αύξησης τουριστών. Πιστεύουμε μέχρι τέλος Αυγούστου να είμαστε έτοιμοι και από εκεί χρειαζόμαστε 5 εκατομμύρια ούτως ώστε μέσα στο 2019 να έχουμε ολοκληρώσει την επέκταση του βιολογικού».
Όσον αφορά το θέμα με τη «Γαλάζια Σημαία» ο δήμαρχος Ζακύνθου εξήγησε πως η υποστολή από τις ακτές έγινε λόγω έλλειψης ναυαγοσωστών αλλά και για κάποιες ομπρέλες.
«Μια αναστολή έχουμε για φέτος επειδή δεν είχαμε όλα τα κριτήρια. Είναι 36 κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για το θέμα αυτό. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης με την οποία είμαστε σε επαφή και παρακολουθεί, μας είπε ότι δεν είχαμε ναυαγοσώστες αλλά δεν φταίμε εμείς φταίει το κράτος που δεν μας έδωσε έγκαιρα γιατί άλλαξε το καθεστώς από τρίμηνο σε τετράμηνο. Έχουμε κάνει πρόσληψη έχουμε βρει μόνο τέσσερις, δεν μπορούμε να τους γεννήσουμε και το άλλο δεν είχαμε ξαπλώστρες και δεν προσέχαμε τα κρινάκια όμως από το θέμα λυμάτων δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Το 2019 θα επανέλθουμε δριμύτεροι».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους. Επιμένουν στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

Ζάκυνθος Καιρός