Παναγία Καταφυγιώτισσα: «Σφραγίστηκε» το εκκλησάκι που εικονογράφησε ο Μυταράς
«Όπως το έχουν κάνει, δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι, με αυτό το τερατογράφημα», ισχυρίζεται ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Η Παναγία Καταφυγιώτισσα, το εκκλησάκι που φέρει τη σφραγίδα του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, Δημήτρη Μυταρά, κλείνει μέχρι νεοτέρας, με τον ιεράρχη που αναίρεσε την άδεια λειτουργίας του ναού, να χαρακτηρίζει «τερατογραφήματα» τα έργα του καλλιτέχνη.
Όπως είχε πει ο Δημήτρης Μυταράς που πέθανε το 2017, στα 83 χρόνια της ζωής του, είχε προτείνει ο ίδιος να δημιουργήσει στο εσωτερικό του ναού, υπό έναν όρο: «Όταν είδα αυτό αυτό εκκλησάκι είπα είπα θέλετε να σας το ζωγραφίσω. Αλλά είπα θα το ζωγραφίσω όπως ξέρω εγώ».
Ο Δημήτρης Μυταράς ολοκλήρωσε αυτό που είχε στο μυαλό του μέσα σε 9 μήνες. Το εσωτερικό της εκκλησίας ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Αντί για τις βυζαντινές αγιογραφίες, οι τοίχοι είναι πλημμυρισμένοι από χρώματα.
Το κίτρινο κυριαρχεί. Στους τοίχους, οι μορφές των ανέμων και μια οροφή ντυμένη στο γαλάζιο. Όλη η εικονογράφηση μοιάζει να έχει κίνηση.
Το ύφος του Δημήτρη Μυταρά αναγνωρίζεται αμέσως από τους γνώστες. Μπροστά στην Ωραία Πύλη, τοποθετήθηκαν δύο εικόνες και άλλη μία ακριβώς μπροστά για τους προσκυνητές.
«Έχει το μάτι του θεού, και αγγέλους», είπε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ποσειδώνας».
Αυτή η εικονογράφηση, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις αυστηρές βυζαντινές αγιογραφίες, είναι και η πραγματική αιτία πίσω από την απόφαση της Μητρόπολης να απαγορεύσει στο εξής λειτουργίες και μυστήρια στο εσωτερικό του ναού.
Λειτουργίες στο εκκλησάκι γίνονταν κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο και το Πάσχα
«Όπως το έχουν κάνει, δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι, με αυτό το τερατογράφημα», είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Ο Δημήτρης Μυταράς δήλωνε ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα. Με τη δίκη του άποψη είχαν συνταχθεί μια σειρά από επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής.
«Το εκκλησάκι αυτό είναι μια προσευχή που πάντα χρωστούσα. Όταν σταθείς εκεί θα αισθανθείς την επαφή του Θεού καθώς φυσούν οι άνεμοι. Όταν προσφέρθηκα να εικονογραφήσω το εκκλησάκι είπα ότι δεν θέλω χρήματα, όχι για να πάω στον Παράδεισο, αλλά για να μη μου επιβάλλουν οι άλλοι τις απόψεις τους», είχε πει ο ίδιος.
Πότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο
Η αντίστροφη μέτρηση για την αναίρεση της άδειας λειτουργίας ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες όταν ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου εντόπισε ιερέ, που όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, είχε αποσχηματιστεί από την Εκκλησία λόγω διαζυγίου και ιερουργούσε με το Παλαιό Ημερολόγιο.
«Εδώ λειτουργίες δεν μπορούσαν να γίνουν», πρόσθεσε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ποσειδώνας».
Λειτουργίες στο εκκλησάκι γίνονταν κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο και το Πάσχα, ενώ άρχισαν να γίνονται γάμοι και βαπτίσεις σε περιορισμένο αριθμό.
Σε ετήσια βάση τα μυστήρια δεν ξεπερνούσαν τα 25 και τις περισσότερες φορές οι ανάγκες καλύπτονταν από ιερείς της περιοχής που δεν είχαν μυστήριο στις έδρες τους.
«Έχει εμπλακεί και το υπουργείο Πολιτισμού και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», είπε ο Χρήστος Καλούμενος, πρόεδρος Συλλόγου «Ο Ποσειδώνας».
Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η Παναγία Καταφυγιώτισσα παραμένει κλειστή χωρίς να γίνονται λειτουργίες.
Με την εικονογράφηση του Δημήτρη Μυταρά να επανέρχεται στο προσκήνιο και τις αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία να διαδέχονται η μία την άλλη.
«Ο κ. Μυταράς έχει σπίτι εδώ και όταν φτιάχτηκε το εκκλησάκι το ζωγράφισε αλλά δεν πήρε χρήματα γι΄ αυτό», δήλωσε ο Χρήστος Καλούμενος.
Ο Μάνος Στεφανίδης, κριτικός τέχνης και ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ και αρθρογράφος στα «ΝΕΑ» μίλησε στο LIVE NEWS και υπογράμμισε: «Επειδή εκτιμώ τον Μητροπολίτη Νικόλαο νομίζω πως ‘’τερατουργήματα’’ είναι μία λέξη που απάδει σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική έκφραση. Αυτό είναι ένα γεροντικό έργο του Δημήτρη Μυταρά, είναι η κατάθεση ψυχής του. Το εκκλησάκι είναι περισσότερο Μυταράς παρά οτιδήποτε το Ορθόδοξο. Αυτό δεν είναι κακό. Η τέχνη είναι η τελευταία μορφή ελευθερίας. Οι ωραιότερες εκκλησίες της Ελλάδας έχουν γίνει από ζωγράφους».
Πηγή:in.gr