Ανεβαίνουν τα μποφόρ στην ελληνική επιβατηγό ναυτιλία, με τους ναυτεργάτες να απέχουν από τον κοινωνικό διάλογο και τους ακτοπλόους να προειδοποιούν με σταδιακή αδυναμία εκτέλεσης προγραμματισμένων δρομολογίων.


Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έκανε χθες γνωστό με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, πως δεν θα συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο για τη ναυτεργασία.

Οπως αναφέρει, θεωρεί «ότι ο κοινωνικός διάλογος, που πρόκειται να εγκαινιασθεί είναι αναποτελεσματικός και αποπροσανατολιστικός». Είχε προηγηθεί μια μέρα πριν (στις 14/11) συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που απέβη άκαρπη. Σύμφωνα με ανακοινώσεις ναυτεργατικών σωματείων, ο ΣΕΕΝ έθεσε θέμα περικοπής μισθών κατά 15% αλλά και μείωσης προσωπικού στα πλοία, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την ΠΝΟ.

Κόκκινο πανί για τα ναυτεργατικά σωματεία αποτελεί και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δυο χρόνια, που ψηφίστηκε με το τελευταίο πακέτο μέτρων και ενώ οι ναυτικοί ανέμεναν πως είχαν εξαιρεθεί.

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΕΝ προειδοποιεί για την κρισιμότητα ?όπως λέει? των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες. Με χθεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «υφίσταται πραγματική αδυναμία κάλυψης του κόστους κινήσεως των πλοίων στο αμέσως προσεχές διάστημα» και ζητά από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα πριν είναι πολύ αργά, επιταχύνοντας παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ στα επίπεδα των ξενοδοχειακών υπηρεσιών».πηγή ethnos.gr