Νέα έξαρση καταγράφει η λαθρομετανάστευση από τις θαλάσσιες πύλες της χώρας μας, μετά τον περιορισμό της χερσαίας διόδου στον Εβρο. Κύθηρα και Κρήτη βρέθηκαν χθες στον δρόμο των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.


Ενα ιστιοφόρο με 122 επιβαίνοντες -κατά δήλωσή τους 120 Αφγανοί, ένας Ιρακινός κι ένας Ιρανός- εντοπίστηκε στο λιμάνι Καψαλίου των Κυθήρων χθες στις πέντε το πρωί. Το ιστιοφόρο «Sakika» σημαίας Τουρκίας είχε, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη πιθανότατα την Τετάρτη και κατευθυνόταν στην Ιταλία, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών βρέθηκε στα Κύθηρα.

Στο ιστιοφόρο επέβαιναν 54 παιδιά, 17 γυναίκες και 51 άνδρες που είχαν να φάνε τέσσερις ημέρες...

Ανθρωποκυνηγητό

Το σκάφος μήκους 22 μέτρων φαίνεται πως βρισκόταν τη νύχτα στη βραχονησίδα Αυγό (έξω από το λιμάνι). Οι λαθρομετανάστες ζήτησαν βοήθεια μέσω κινητού τηλεφώνου στον ευρωπαϊκό αριθμό βοήθειας 112. Τελικά βγήκαν στη στεριά και αρκετοί διασκορπίστηκαν στα Κύθηρα, γι' αυτό χρειάστηκε ανθρωποκυνηγητό για να εντοπιστούν.

Εκτός από τους 122 λαθρομετανάστες, που πιθανότατα θα ακολουθήσουν τις διαδικασίες της απέλασης, συνελήφθησαν και δύο Τούρκοι, μέλη του πληρώματος, οι οποίοι φέρονται να είναι οι διακινητές και θα προσαχθούν με την αυτόφωρη διαδικασία στον Πειραιά.

Στο μεταξύ, ο εντοπισμός ενός λαθρομετανάστη χθες νωρίς το πρωί κοντά στο Καστρί Βιάννου σήμανε συναγερμό στις Αρχές της Κρήτης, που αναζητούν τους υπόλοιπους. Εικάζεται πως δουλέμποροι τους «ξεφόρτωσαν» σε δύο διαφορετικές περιοχές του νησιού για να προωθηθούν στην ενδοχώρα με οχήματα.

Ο νεαρός δηλώνει Αιγύπτιος κι αρχικώς υποστήριξε ότι δουλέμποροι τον πέταξαν κοντά στην ακτή από το σκάφος στο οποίο επέβαινε μαζί με δεκαπέντε ακόμα άτομα. Στην πορεία παραδέχτηκε ότι το έσκασε μόλις τους έβγαλαν στην παραλία, καθώς θα έπρεπε να δώσει τα υπόλοιπα χρήματα της αμοιβής για τη μεταφορά του.
πηγή ethnos.gr