• Άνοδος των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία και κενές θέσεις είναι το βασικό συμπέρασμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, των πρώτων με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πανεπιστήμια που «ύψωσαν» την ΕΒΕ θα δεχτούν λιγότερους φοιτητές, όπως το Ιόνιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο ενώ άλλα όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα έχουν φοιτητές για το σύνολο των προσφερομένων θέσεων.
Όπως αναμενόταν ανοδικά κινήθηκαν οι βάσεις εισαγωγής σε περισσότερες από 400 σχολές. Η μεγαλύτερη άνοδος κατεγράφη στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι της τάξης του 1.725%. Στη συγκεριμένη σχολή, η βάση εισαγωγής άγγιξε τα 11.406 μόρια από 625 το 2020 και οφείλεται στην Ελάχιστη βάση Εισαγωγής. Πτώση των βάσεων έχουν σε 112 σχολές με την μεγαλύτερη στη σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του ΕΚΠΑ με τη βάση να διαμορφώνεται στα 10.549 μόρια από 19.550 πέρυσι.Η χαμηλότερη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στα 7.141 μόρια (σχολή Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη.
 
Η ακτινογραφία των κενών θέσεων
 
Ιόνιο και Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα έχουν λιγότερο αριθμό πρωτοετών φοιτητών λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ενώ ακόμα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Επιστημών Οίνου έχει 30 νέους φοιτητές για τις 108 θέσεις. Ακόμα και «παραδοσιακά» τμήματα τμήματα που προσελκύουν φοιτητές όπως το Μαθηματικό του Αριστοτελείου θα έχει 50 πρωτοετείς φοιτητές ενώ στο Πολυτεχνείο Κρήτης στο τμήμα Ορυκτών Πόρων στα Χανιά για τις προσφερόμενες θέσεις 118 θέσεις υπάρχουν 20 επιτυχόντες.
Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο το τμήμα Περιβάλλοντος Ζακύνθου έχει 5 εισακτέους στις 154 θέσεις το τμήμα Ιστορίας στην Kέρκυρα 22 νέους φοιτητές στις 178 προσφερόμενες θέσεις ενώ το τμήμα Αρχειονομίας 21 νέους φοιτητές στις 1οο θέσεις.
Δείτε αναλυτικά όλους τους πίνακες - Ποια είναι τα αποτελέσματα εισαγωγής - Η «ακτινογραφία» των κενών θέσεων - Τι ισχύει για τα ΙΕΚ στο PROTOTHEMA.GR, ΕΔΩ: ( ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ| Ποιες σχολές ανέβηκαν, ποιες έπεσαν - Πόσοι είναι οι εισακτέοι σε ΑΕΙ, δημόσια ΙΕΚ )
ΠΗΓΗ| protothema.gr