Skip to main content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Κατάθλιψη – Μαγικά μανιτάρια: Ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή θεραπείας με ψιλοκυβίνη – Ποιους θα ωφελήσει

Ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα μπορούσε να επωφεληθεί από την αναμενόμενη έγκριση του FDA της θεραπείας με ψιλοκυβίνη

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, με την κατάθλιψη να κυριαρχεί σε σοκαριστικά ποσοστά στον πληθυσμό. Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν όλους τους πιθανούς συμμάχους και να ανακόψουν την αρνητική τάση, ερευνητές υποστήριξαν ότι η ψιλοκυβίνη ίσως αποτελεί την απάντηση στη θεραπεία 2,2 – 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων με καταθλιπτική διαταραχή. Η πρωτοποριακή μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory, το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison και το UC Berkeley υποστηρίζει ότι αυτή η αντισυμβατική θεραπεία θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα πολλών ασθενών. Υπάρχει, ωστόσο, ένα βασικό εμπόδιο: Η ψιλοκυβίνη παραμένει μη εγκεκριμένη από τον FDA για ιατρική χρήση.

Τι είναι η ψιλοκυβίνη;

Πρόκειται για το ενεργό συστατικό των «μαγικών μανιταριών» κι έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη, ιδίως σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται καλά στις παραδοσιακές θεραπείες. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της, ο FDA αντιμετωπίζει, προς το παρόν, την ψιλοκυβίνη ως μια «πρωτοποριακή θεραπεία», επιταχύνοντας την έρευνα και την ανάπτυξη για την ταχεία προώθησή της προς πιθανή έγκριση.Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι το 24-62% των ασθενών που υποβάλλονται σήμερα σε θεραπεία κατάθλιψης θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις για θεραπεία με ψιλοκυβίνη, ανάλογα με το πόσο αυστηρά εφαρμόζουν οι κλινικοί γιατροί τα κριτήρια διαλογής. Ειδικότερα, από 600.000 έως 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές θεραπείες κατάθλιψης θα μπορούσαν να επιλεγούν για θεραπεία με ψιλοκυβίνη.

Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις ασθενών για τους οποίους η εν λόγω θεραπεία δεν ενδείκνυται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ψυχωσικές διαταραχές, πρόσφατες απόπειρες αυτοκτονίας, μη ρυθμισμένος διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, επιληψία και ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας είναι ιατρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να καταστήσουν αυτή τη θεραπεία μη ασφαλή για ορισμένους ασθενείς.

Παρ’ όλα αυτά, η πιθανή έγκριση της θεραπείας με ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. «Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν σε ένα σημείο ικανοποίησης, ώστε η ζωή τους να αποκτήσει νόημα και σκοπό», σημειώνει ο George Grant, MDiv, PhD, συνδιευθυντής του Κέντρου Ψυχεδελικών και Πνευματικότητας του Πανεπιστημίου Emory. «Τα ψυχεδελικά φάρμακα είναι πολλά υποσχόμενα, επειδή η παρέμβαση είναι ταχείας δράσης, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αντικαταθλιπτικές θεραπείες, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, χορηγούνται εφ’ όρου ζωής».

Πηγή:ygeiamou

Δείτε επίσης

του Δημήτρη Τετράδη
"Συντονιστείτε"