Skip to main content

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Μιλάει στο ygeiamou ο Δρ Victor Wenze Zhong, που παρουσίασε την έρευνά του στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και σκόρπισε την ανησυχία σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Οταν ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σανγκάης Victor Wenze Zhong ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο, την περασμένη Δευτέρα, για να παρουσιάσει τα πορίσματα της έρευνάς του για τη διαλειμματική δίαιτα, γνώριζε ότι οι ανακοινώσεις του θα προκαλούσαν σεισμό, τουλάχιστον στις χώρες της Δύσης που παλεύουν με την «επιδημία» της παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια.

Η ανακοίνωσή του ήταν λιτή, αλλά γεμάτη ουσία: ανάλυση των διατροφικών συνηθειών περισσότερων από 20.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που περιόριζαν το φαγητό τους σε λιγότερο από 8 ώρες την ημέρα, ένα κλασικό και δημοφιλές μοντέλο διαλειμματικής νηστείας (16:8), είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με τα άτομα που έτρωγαν εντός 12-16 ωρών ημερησίως. Η προκαταρκτική έρευνα παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των Επιστημονικών Καρδιομεταβολικών Συνεδριών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας με θέμα την Επιδημιολογία και την Πρόληψη μέσω του Τρόπου Ζωής (American Heart Association’s Epidemiology and Prevention Lifestyle and Cardiometabolic Scientific Sessions 2024) που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, στις 18-21 Μαρτίου.

Το «ΘΕΜΑ» μίλησε με τον καθηγητή Victor Wenze Zhong, τον επικεφαλής ερευνητή που έκανε τη σχετική ανακοίνωση, και του έθεσε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που μας απασχολούν από τη στιγμή που η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας: τι πρέπει να αλλάξει σε ό,τι αφορά τις συστάσεις για τη διαλειμματική νηστεία, ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, ποιο είναι το επόμενο στάδιο της έρευνας γύρω από αυτό το αντικείμενο; Οι απαντήσεις του δρος Zhong είναι αποκαλυπτικές.

-          Τελικά, πόσο πρέπει να ανησυχήσουν για την υγεία τους όσοι ακολουθούν αυτό το διατροφικό μοντέλο;

Στο ερώτημα που έθεσε το «ΘΕΜΑ» στον δρα Zhong, καθηγητή του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σανγκάης, πήρε την εξής απάντηση: «Είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε συγκεκριμένη σύσταση σχετικά με τη διαλειμματική νηστεία, με βάση τη μελέτη μας και μόνο. Τα ευρήματα της μελέτης μας εξακολουθούν να απαιτούν αναπαραγωγή και δεν μπορούμε με αυτή τη μελέτη παρατήρησης να αποδείξουμε ότι η 8ωρη διαλειμματική νηστεία προκαλεί καρδιαγγειακό θάνατο. Τα ευρήματα ενδέχεται να υπόκεινται και σε συγχυτική μεροληψία (των ερωτηθέντων). Ο μέσος όρος των διαιτητικών ανακλήσεων των δύο ημερών (που χρησιμοποιήθηκε) μπορεί να μην εκτιμά με ακρίβεια την τυπική διάρκεια διατροφής των ατόμων. Ωστόσο, η άσκηση διαλείπουσας νηστείας, ιδιαίτερα της 8ωρης μορφής της, για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως επί έτη, θα πρέπει να γίνεται με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή, βάσει των ευρημάτων της μελέτης μας».

Παρά τους περιορισμούς της μελέτης που αναφέρει ο ίδιος ο καθηγητής και τους οποίους αναγνωρίζει και η επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν εντούτοις ομάδες πληθυσμού που κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες σε περίπτωση που ακολουθούν τη νηστεία 16:8; «Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους, ιδίως για όσους έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο, να γνωρίζουν τη θετική συσχέτιση μεταξύ του 8ωρου διατροφικού “παραθύρου” και του καρδιαγγειακού θανάτου», μας είπε ο δρ Zhong.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Δείτε επίσης

του Δημήτρη Τετράδη
"Συντονιστείτε"