Εκλογές στη Γαλλία: Ανατροπή επετεύχθη – Και τώρα τι και με ποιους;
Η Αριστερά κέρδισε τις εκλογές στη Γαλλία, ενώ ο Μακρόν τελικά δεν κατέρρευσε - Ποιος θα γίνει πρωθυπουργός;
*Επιμέλεια:Νατάσα Ρουγγέρη
Αφού έχασε με περισσότερες από πέντε μονάδες από τον Εθνικό Συναγερμό και τους συμμάχους της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία (33,32% έναντι 27,99%), η Αριστερά αναδείχθηκε πρώτη στον δεύτερο γύρο, πετυχαίνοντας την απόλυτη ανατροπή.
Και αυτό, γιατί οι Γάλλοι ψηφοφόροι έκαναν για μία ακόμη φορά το «θαύμα» τους, καθώς αφενός ενώθηκαν μπροστά στον ακροδεξιό κίνδυνο ξανά και, αφετέρου, σημείωσαν και πάλι μία ιστορική συμμετοχή στις κάλπες.
Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ipsos για λογαριασμό της France Télévisions,το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) κερδίζει 172 έως 192 έδρες.
Ο Εθνικός Συναγερμός (RN), από την πλευρά του, φαίνεται να παίρνει 132 έως 152 έδρες, μαζί με τους συμμάχους του, Ρεπουμπλικάνους.
- Και τώρα ποιος;
Με μια σχετική πλειοψηφία, η Αριστερά θα μπορούσε να βρεθεί ξανά στην εξουσία τις επόμενες εβδομάδες. Το Μαζί (Ensemble) η πρώην προεδρική πλειοψηφία, κερδίζει 150 έως 170 έδρες. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει επομένως, όπως απαιτεί η παράδοση, να προσφέρει τα κλειδιά του Ματινιόν (Hotel de Matignon – επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στην Γαλλία) σε κάποιον από το NFP.
Αλλά ποιος θα ήταν; Στην Αριστερά, το ερώτημα ποιος θα ήταν πρωθυπουργός σε περίπτωση μιας ενωτικής νίκης απασχόλησε μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας, παρόλο που οι σύμμαχοι είχαν αρνηθεί να διευθετήσουν το θέμα στις διαπραγματεύσεις τους.
Και ενώ ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι ήταν «ικανός» να ηγηθεί μιας πιθανής ενωμένης αριστερής κυβέρνησης, οι κομμουνιστές, οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι σφυρηλάτησαν την άποψη ότι ο διχαστικός ηγέτης δεν θα πήγαινε στο Ματινιόν. Για να επιλέξουν τον πρωθυπουργό τους, τα κόμματα της αριστερής συμμαχίας ζητούν ψηφοφορία από όλους τους νέους βουλευτές.
Η Ανυπότακτη Γαλλία (Insoumis), που ίδρυσε ο Μελανσόν, από την άλλη πλευρά, θέλουν να αποφασίσει η ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων βουλευτών.
Αυτές οι βουλευτικές εκλογές αποκαλύπτουν επίσης την αργή αποσύνθεση του κόμματος Μακρόν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση
- Η αργή αποσύνθεση του καθεστώτος Μακρόν
Η αποτυχία του Εθνικού Συναγερμού να κερδίσει στις εκλογές οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο μπλόκο των Ρεπουμπλικάνων, που τέθηκε μεταξύ των δύο γύρων. Μετά από έναν πρώτο γύρο που σημαδεύτηκε από υψηλή συμμετοχή (66,7%), θα έπρεπε να είχαν διεξαχθεί περισσότερες από 300 τριγωνικές εκλογές.
Όμως, μπροστά στον κίνδυνο να έρθει η ακροδεξιά στην εξουσία, η αριστερά και ο προεδρικός συνασπισμός, σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικάνους, ανέλαβαν την ευθύνη αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων που αποσύρθηκαν σε εκλογικές περιφέρειες όπου η τριπλή ισοψηφία θα διευκόλυνε έναν υποψήφιο των Λεπενιστών. Ως αποτέλεσμα, από τις 306 πιθανές τριγωνικές αναμετρήσεις, μόνο 89 πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.
Παρόλο που ορισμένοι υποψήφιοι των Μακρονιστών αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τον κανόνα σχετικά με τις αποσύρσεις, τελικά 81 εκπρόσωποι του «Μαζί» έριξαν «λευκή πετσέτα» με δική τους πρωτοβουλία. Από την Αριστερά, περισσότεροι από 120 υποψήφιοι παραιτήθηκαν.
Αυτές οι βουλευτικές εκλογές αποκαλύπτουν επίσης την αργή αποσύνθεση του κόμματος Μακρόν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Μετά την απόκτηση μιας μεγάλης, απόλυτης πλειοψηφίας 350 βουλευτών το 2017 και μιας σχετικής πλειοψηφίας 250 βουλευτών το 2022, ο προεδρικός συνασπισμός (Αναγέννηση, Modem και Ορίζοντες) είναι τώρα μόλις η τρίτη πολιτική δύναμη στο Palais-Bourbon.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο συνασπισμός «Μαζί» προβλέπεται να κερδίσει μεταξύ 150 και 170 εδρών. Το στρατόπεδο του προέδρου βλέπει τα δύο αριστερά και τα ακροδεξιά μπλοκ να το ξεπερνούν. Ως εκ τούτου, ο Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να αποχωρήσει από το Ματινιόν τις επόμενες ημέρες.
- Πού βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι
Την ίδια στιγμή, το ιστορικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων σταθεροποιήθηκαν. Παρά το ψυχόδραμα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώτου γύρου, που είδε τον πρόεδρο του κόμματος Ερίκ Σιοτί να ανακοινώνει – παρά τις συμβουλές σχεδόν όλων – συμμαχία με το ακροδεξιό RN της Λεπέν, οι υποψήφιοι που παρέμειναν με την ετικέτα «LR» και μόνον θα κέρδιζαν 57 έως 67 βουλευτές, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της Ipsos.
Πριν από τη διάσπαση, αριθμούσαν 61 κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου, όταν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να μπορέσει η κυβέρνηση Μακρόν να εξασφαλίσει πλειοψηφία για τα περισσότερα νομοθετήματα.
- «Πρέπει να καινοτομήσουμε»
Η Αριστερά, σε ισχυρή θέση με τα αποτελέσματα των εκλογών, παραμένει διχασμένη. Δεν υπάρχει τίποτα απλό στο να κυβερνάς με μια σχετική πλειοψηφία, σημειώνει χαρακτηριστικά η Liberation.
Αν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αποφάσιζε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς διεύρυνση με άλλες δυνάμεις και χωρίς συμβιβασμούς στο σχέδιό του, θα κινδύνευε πολύ γρήγορα με πρόταση μομφής. Ορισμένα ηγετικά στελέχη, όπως η γραμματέας των Οικολόγων Marine Tondelier, δεν κλείνουν την πόρτα σε μια πιθανή συμφωνία με την κυβέρνηση Μακρόν, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι αυτή θα γίνει στη βάση του προγράμματος του NFP – κάτι που δεν δέχεται, σύμφωνα με τις πρώτες του δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Μελανσόν.
Τον οποίο, εξάλλου, ουδείς μπορεί να ψέξει, μετά τις επιθέσεις σε βαθμό ύβρεων που έχει δεχτεί το Νέο Λαϊκό Μέτωπο από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, από τη μία, δεν θα ήθελε να συγκατοικήσει με την ακροδεξιά και, από την άλλη, έκανε λόγο για τον «ακροαριστερό κίνδυνο».
«Η Γαλλία είναι πολύ πιθανό να βιώσει μια πρωτοφανή θεσμική κατάσταση. Είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να καινοτομήσουμε», δικαιολόγησε την άποψή της για πιθανή συμμαχία με τον Μακρόν, την Τρίτη 2 Ιουλίου, σε συνέντευξή της στη Libération, η γραμματέας των Οικολόγων και εταίρος του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Αλλά η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. Γι’ αυτούς, είναι αδύνατο να υπερασπιστούν μια αποδυναμωμένη εκδοχή του σχεδίου που καταρτίστηκε την επομένη των ευρωεκλογών.
Πηγή:in.gr