ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Θοδωρής Κολπονδίνος (Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αρκαδίων)

"Η τουριστική περίοδος εξελίσσεται βιώνουμε μία σαιζόν στα πλαίσια που είχαμε προβλέψει, υπάρχει όμως  ανησυχία και για τις επόμενες χρονιές.
Είμαστε στο φουλ της τουριστικής σαιζόν, υπάρχει πληρότητα,  όμως δεν μπορεί να καλύψει την εικόνα που είχαμε στην αρχή αλλά και το τέλος  της σαιζόν.
Μπορεί να μην παρουσιάζουν ιδιαίτερη μείωση οι αφίξεις  στο αεροδρόμιο,  όμως υπάρχει μείωση θέσεων από τους tour operations.  Υπάρχει ανησυχία, αγωνία για το πως θα αντιμετωπιστεί η επόμενη χρονιά,  η οποία  δείχνει να είναι ανάλογη με φέτος. Ελπίζουμε να μη συνεχιστεί και να καταφέρουμε να αυξήσουμε αντίθετα με τις προβλέψεις
Δεν μένουμε σαν κλάδος, μόνο σε επίπεδο ανησυχίας , αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε για το καλύτερο, όχι μόνο για το κλάδο, αλλά πρωτίστως για  το νησί

Σήμερα κάναμε συναντήσεις με αστυνομικό διευθυντή, βουλευτή και δήμαρχο που τους ευχόμαστε καλή θητεία.
Μένει τυπικά να συναντηθούμε και με τη νέα Περιφερειάρχη για τα θέματα του νησιού μας.

Με τον αστυνομικό διευθυντή, είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, μιλήσαμε για παραβατικότητα, ανομία, εγκληματικότητα.  Δεν διανοούμαστε,  η Ζάκυνθος να μην έχει ασφάλεια, που είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα ενός επισκέπτη.
Ο αστυνομικός διευθυντής, μας έδωσε το στίγμα του , μας εντυπωσίασε η εγρήγορση του  αν και λίγες ημέρες μόνο είναι στο νησί μας, αλλά  και η γνώση του για τα προβλήματα της Ζακύνθου.
Στόχος είναι η εγκληματικότητα να περιοριστεί σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο.
Δεν έλειψε από τη συζήτηση μας και το θέμα με το κυκλοφοριακό ,  τα συνεχή τροχαία και το πρόβλημα με τις γουρούνες.
Για να περιοριστεί το πρόβλημα χρειάζεται συνεργασία της αστυνομίας με το δήμο γιατί ο δήμος είναι αρμόδιος όσο αφορά την αδειοδότηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και οχημάτων
Θα υπάρξει θεωρώ, συνεργασία αστυνομικού διευθυντή και νέου Δημάρχου
Με το κ.Αρετάκη μιλήσαμε για όλα τα προβλήματα του νησιού, τα απορρίμματα , τη διαχείριση υγρών αποβλήτων…
Όσο αφορά τα απορρίμματα, δεν συζητάμε για αλλαγή χώρου. Διαφοροποίηση όσο αφορά τη διαχείριση, θα υπάρξει. Είναι πόνος ψυχής, να δεματοποιούνται ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί η ανακύκλωση και να είχε λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων. Από τη στιγμή που στα απορρίμματα το 80% είναι ανακυκλώσιμα θα έπρεπε να βλέπουμε σε ποσοστό 80% μπλέ και όχι πράσινους κάδους.
Είμαστε αρωγοί σε κάθε τι που θα βελτιώσει και θα αλλάξει την εικόνα του νησιού μας. Μας είπε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές όσο αφορά τη διαχείριση, κάτι που θεωρώ ότι θα είναι και το καλύτερο.
Ένα σκεπτόμενο άτομο, θα ήταν λάθος να μιλάει για αλλαγή  χώρου, όταν δεν έχει βρεθεί αυτός ο χώρος. Αυτό γινόταν στο παρελθόν και αυτό είναι που μας έφερε στη κατάσταση που είμαστε σήμερα.
Μας το είπε και ο κ.Αρετάκης ότι δεν υπάρχει προοπτική αλλαγής χώρου, ενώ μας έδειξε ότι υπάρχει διάθεση να γίνει σωστή διαχείριση. Το έργο όχι μόνο δεν θα απενταχθεί, αλλά  ίσως να μειωθούν και τα έξοδα για το ζακυνθινό λαό.
Στόχος  του νέου δημάρχου, είναι η αναβάθμιση του βιολογικού  , όχι η επέκταση του και θα συμφωνήσω μαζί του
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει στο δίκτυο να ενταχθεί και το υπόλοιπο μέρος της πόλεως
Όσο αφορά άλλο βιολογικό, σαφώς είναι και στόχος και συγκεκριμένα στο Γερακάρι - Αλυκές  που θα γίνει ένας βιολογικός τελευταίας γενιάς.
Όταν καλούμαστε να κάνουμε ένα προσωρινό εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όταν εναποθέτουμε δέματα για κάποια χρόνια, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση μεμβράνης που εκεί ίσως να υπάρχει ένα κενό. Δε σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αδρανήσουμε και πιστεύω ότι θα προχωρήσει με ασφάλεια η διαχείριση.
Είναι τεράστιο πρόβλημα και  τα ήδη υπάρχοντα δέματα, θέμα που καλείται και αυτό  να διαχειριστεί και αυτό το θέμα λόγω του μεγάλου όγκου τους.
Με το βουλευτή αναφερθήκαμε στα μεγάλα θέματα που βιώνουμε ,  που είναι γνωστά, θέματα που  τα γνωρίζει και ο ίδιος, και έχει κάνει ήδη τις ενέργειες για την αντιμετώπιση τους. Συζητήσαμε για το τρίγωνο  Λαζαρετα -Καμίνια –Κρυονέρι,  ώστε να υπάρξει ανάπτυξη όπως επίσης δεν διανοείται να μην υπάρχει ένα ιστορικό κέντρο ανάλογο με αυτό που αρμόζει στο νησί μας.
Αναφερθήκαμε και στους υδρογονάνθρακες… θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για το πως σαν κοινωνία θέλουμε να προχωρήσουμε.
Ασφαλώς θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε το κάθε τι που είναι ωφέλιμο για  το νησί. Όπως επίσης θα πρέπει να προσέχουμε και αυτό που μπορεί να μας καταστρέψει. Δεν είναι θέμα τι θέλουμε να κερδίσουμε από την εξόρυξη, αλλά, αν θέλουμε να κερδίσουμε από την εξόρυξη. Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες,  το τι επιθυμεί και το τι σκέπτεται, όμως εμείς σαν κοινωνία θα πρέπει να έχουμε πρόταση και άποψη, γι α το τι θέλουμε να κάνουμε.
Είναι ένα αναπτυξιακό εγχείρημα, όμως θα πρέπει, εις βάθος να δούμε τα υπέρ, τα κατά, και να καταλήξουμε σαν κοινωνία. Στόχος πρέπει να είναι, όχι το τι θα κερδίσουμε αλλά το τι θα χάσουμε"

 
Ακολουθεί το υπόμνημα των Ξενοδόχων στο κ. Αρετάκη

 

Κύριε Αρετάκη,   

 

Είναι γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί την κύρια οικονομία της Ζακύνθου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η οικονομική κρίση, μείωση των κρατήσεων από τις κλασικές αγορές, BREXIT, νέοι ανταγωνιστικοί προορισμοί.

 

Ο τουρισμός είναι ένα ιδιαίτερα «ευαίσθητο» προϊόν, το οποίο για να αποδώσει τα μέγιστα, θα πρέπει να στηρίζεται σε σύγχρονες, επαρκείς και ποιοτικές υποδομές, οι οποίες δυστυχώς λείπουν από το νησί μας.

 

Αναφερόμαστε σε σημαντικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα και ο μόνος τρόπος για να έχουμε θετικά αποτελέσματα, μπορεί να είναι μέσω της συνεργασίας των τοπικών αρχών με τους φορείς, με  συντονισμένες ενέργειες, ώστε να προσφέρουν στρατηγικά αποτελέσματα που θα ευνοούν τους κατοίκους και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία του νησιού.

 

Οι Σύλλογοι Ξενοδόχων Ζακύνθου, ως ο κύριος τουριστικός φορέας, θα θέλαμε για μία ακόμη φορά να τοποθετηθούμε δημοσίως σχετικά με την εξέλιξη και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ζακύνθου. 

 

Παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα και ενέργειες που χρήζουν άμεσης επίλυσης και υλοποίησης, τα οποία θεωρούμε «έργα και ενέργειες πνοής» για την κοινωνική και οικονομική αναβάθμιση του νησιού μας.

   

Ι. ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Αναφερόμαστε σε προβλήματα που έχουν ανακύψει και ταλανίζουν το νησί μας και η επίλυση τους άπτεται ενεργειών της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια).

 

 1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το τελευταίο διάστημα το Νοσοκομείο Ζακύνθου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει αυτή η κατάσταση να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν, μιας και βρισκόμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου. 

 

 1. ΛΙΜΑΝΙ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Η Ζάκυνθος υστερεί στις λιμενικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών, ως η δεύτερη πύλη εισόδου στο νησί μας.  

 

Ενώ η Ζάκυνθος τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σε ότι αφορά την ανάπλαση, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού. Προτάσεις πολλές, όπως η κατασκευή νέου λιμένος σε άλλο σημείο, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει. Δεδομένου ότι το λιμάνι της Ζακύνθου έχει δοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για να δημοπρατηθεί, ελπίζουμε σε κάποια θετική έκβαση σχετικά με τη δημοπράτηση του. 

 

 1. ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ

Η Ζάκυνθος έχει υψηλή ζήτηση για την επίσκεψη κρουαζιερόπλοιων και η δημιουργία προβλήτας είναι άμεσης προτεραιότητας για το νησί μας.

 

Ενώ από πλευράς εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να είναι η Ζάκυνθος προορισμός για αυτόν τον τύπο τουρισμού και οι απαιτούμενες υποδομές προς τούτο μπορούν να συντελεσθούν με τη διαδικασία ΣΔΙΤ, δεν υπάρχουν υποδομές για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων, με αποτέλεσμα ελάχιστα από αυτά να προσεγγίζουν (αρόδου) το νησί, πράγμα που έχει σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες.

 

 1. ΜΑΡΙΝΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ένα ακόμη σημαντικό έργο, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται και αυτό στα χαρτιά τα τελευταία είκοσι χρόνια και του οποίου η τύχη είναι μάλλον αβέβαιη.  

 

 1. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Δεδομένου ότι η Ζάκυνθος είναι τουριστικό νησί, με κύρια κατεύθυνση εκμετάλλευσης του ήλιου και της θάλασσας στον μαζικό τουρισμό, είναι επιτακτική η ανάγκη να προβούμε άμεσα σε ανάπλαση των παραλιών των τουριστικών περιοχών.

 

Είναι πολύ σημαντικό η Πόλη, καθώς και οι τουριστικές περιοχές, να αποκτήσουν τοπικό χρώμα με κύρια σημεία τους κεντρικούς δρόμους και τις παραλίες (πχ όψεις κτιρίων, ξαπλώστρες, ομπρέλες, δενδροφύτευση παραλιών, χρώματα κτιρίων, τέντες κ.α.).

Ανάπλαση περιοχών

 • Κρυονερίου,
 • Λαζαρέτων,
 • Κεντρικής παραλιακής οδού Λομβάρδου,
 • Κεντρικού δρόμου και παραλίας Λαγανά,
 • Λίμνης Κερίου,
 • Λιμανιού Αγίου Σώστη.
 • Για την παραλία Αργασίου, υπάρχει μελέτη και προφανώς το έργο είναι έτοιμο να ενταχθεί.

 

 1. ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

 

 1. Διαχείριση Στερεών αποβλήτων

Θα πρέπει να εξευρεθεί μία λύση άμεσα από τις αρχές, διότι η υγιεινή και η καθαριότητα επηρεάζουν την ποιότητα της καθημερινής ζωής των κατοίκων, καθώς και τον τουρισμό.

 

 1. Ανακύκλωση

Ελλιπής αποκομιδή και διαχείριση.

 

 1. Γενική Καθαριότητα

Προγραμματισμός και έγκαιρη προετοιμασία, ώστε οι τουριστικές περιοχές να είναι απολύτως έτοιμες για την υποδοχή τουριστών πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

 

Ειδικότερα:

 • Κοπή χόρτων κατά μήκος των δρόμων και καθαρισμός εγκαταλελειμμένων οικοπέδων
 • Περισυλλογή Ογκωδών αντικειμένων σε τακτά χρονικά διαστήματα
 • Προμήθεια Σκούπας καθαρισμού δρόμων -  πεζοδρόμων
 • Επιμελής πεζή καθαριότητα
 • Να εξεταστεί η αντικατάσταση κάδων με containers και η ανάπτυξη προγραμμάτων ανακύκλωσης.
 • Καθαρισμός και ευταξία των παραλιών πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

   

 1. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Αναβάθμιση – επέκταση βιολογικού καθαρισμού και σχεδιασμός

Θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη επέκτασης του δικτύου και αναβάθμισης του συστήματος του βιολογικού καθαρισμού (εκβολή των λυμάτων, όπως προέβλεπε η αρχική μελέτη 500 μέτρα από την ακτή ή χρήση για άρδευση).

 

Ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Αλυκών –Αλυκανά.

Αναβάθμιση και ολοκλήρωση αποχετευτικού δικτύου Πλάνου, Καλαμακίου και Λαγανά.

 

8.ΥΔΡΕΥΣΗ

Η μη επαρκής κάλυψη του δικτύου υδροδότησης αναγκάζει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην καταβολή υπέρογκων ποσών για την αγορά νερού, ώστε να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες, παρόλο που βρισκόμαστε σε ένα καταπράσινο νησί με τεράστια αποθέματα νερού.

 

9.ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στα παρακάτω:

 • Ασφαλτόστρωση (επιδιόρθωση) υπαρχόντων δρόμων-διάνοιξη δρόμων – ονομασία αυτών - σήμανση– διαγραμμίσεις – πινακίδες
 • Βελτίωση  κεντρικών οδών εντός των τουριστικών περιοχών
 • Πεζοδρόμια – πεζοδρομήσεις ιδιαίτερα κατά μήκος των κεντρικών οδών στις τουριστικές περιοχές, όπου κινούνται πλήθος επισκεπτών
 • Φωτισμός κεντρικών δρόμων - Λάμπες
 • Ράμπες
 • Ταμπέλες στα πεζοδρόμια
 • Πρόσβαση των ΑΜεΑ σε όλες τις τουριστικές περιοχές .

 

 1. Αναβάθμιση δικτύου ίντερνετ στις τουριστικές περιοχές της Ζακύνθου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ζάκυνθος Καιρός