ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

  • Γράφει ο Νίκος Τσουκαλάς
Σε ηλικία 101 ετών πέθανε , ο Θέμης Μαρίνος, σαμποτέρ που συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1917. Έγγαμος με τρία τέκνα. Οικονομολόγος. Έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, καταδρομέας αλεξιπτωτιστής. Το 1940 πολέμησε στο ελληνο¬αλ¬βανικό μέτωπο. Το 1941 πολέμησε στην Κρήτη. Διέφυγε στην Αίγυπτο με υποβρύχιο και κατετάγη στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία στο Γραφείο Συνδέσμου. Το 1942 συμμετέσχε στη βρετανική ομάδα αλεξι¬πτωτιστών που προσγειώθηκε στην Ελλά¬δα και ανατίναξε τη σιδηροδρομική γέφυρα Γοργοποτάμου με τη βοήθεια του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ διακόπτοντας τον εφοδιασμό των Γερμανών στη Β. Αφρική.
Ο Θέμης Μαρίνος ήταν ένας άνθρωπος που ήταν περήφανος για το παρελθόν του, ποτέ δεν κρύφτηκε και όταν προκλήθηκε υπερασπίστηκε με πάθος την δική του αλήθεια. Έτσι ο διάλογος με τον γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Βούλτεψη, στέλεχος του ΕΛΑΣ κατά την Κατοχή, μέσα από τις στήλες εφημερίδας (28/7/1984-13/8/84) ανέδειξε όλα τα πάθη που εξακολουθούσαν να καταδιώκουν τους πρωταγωνιστές εκείνης της ταραγμένης περιόδου, σαράντα χρόνια μετά που δίχαζαν τους Έλληνες. Όμως κάποιοι σκοτεινή κύκλοι ακόμα και σήμερα προσπαθούν να αναπαράγουν τα πάθη εκείνης τις περιόδου και να τα φέρνουν στην σύγχρονη κονίστρα, λόγο έλλειψης επιχειρημάτων ,για την ιδεολογική αντιμετώπιση των σύγχρονων  προβλημάτων τις οικονομίας και της κοινωνίας  .
Δυστυχώς, ο φανατισμός και η εμπάθεια που απορρέει από τα πάθη εκείνης της περιόδου και των κύκλων που την αναπαράγουν , στέρησαν από τον Πρωθυπουργό της  χώρας  την ευκαιρία να σταθεί πάνω από τις αντιπαραθέσεις που εξακολουθούν να επιβιώνουν 75 χρόνια μετά από αυτά τα τραγικά γεγονότα του εμφύλιου σπαραγμού  και να εκδώσουν  τουλάχιστον μία τυπική ανακοίνωση συλλυπητηρίων  . Άλλωστε ο φανατισμός και η εμπάθεια  φέρνει πάντα την μικροψυχία .
 Προφανώς αυτή η περίοδος αποτελεί έναν από τους ιδρυτικούς μύθους της μετεμφυλιακής Αριστεράς που η ύπαρξη προσωπικοτήτων σαν τον Θέμη Μαρίνο την  αποδομούν . Γιατί λένε την πραγματική αλήθεια εκείνης της περιόδου, που δεν συνάδει με το διαχρονικό αφήγημα της αριστεράς. Αυτή η περίοδος και το αφήγημα της αριστεράς ταλανίζουν την Ελλάδα έως και σήμερα. Και κάποιοι  κύκλοι  έως και σήμερα έχουν λόγο ύπαρξης  γιατί αναπαράγουν και διαχειρίζονται τα πάθη εκείνης της περιόδου και διχάζουν τους Έλληνες πολίτες.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη  μια ανακοίνωση από το  Μάξιμου  θα   ήταν ένα δείγμα μεγαλοψυχίας και ένα μήνυμα πως και η Αριστερά επιθυμεί την εθνική συμφιλίωση. Θα ήταν ένα μήνυμα πως τα πάθη εκείνης της περιόδου έχουν πλέον ξεχαστεί και όλοι μας  ενωμένοι, πορευόμαστε αδελφοποιημένα  στους δύσκολους ατραπούς που έχουμε μπροστά μας ως έθνος και κοινωνία .Τα μεγάλα  προβλήματα ποτέ δεν λύθηκαν με εμφύλιους σπαραγμούς και έντονες αντιπαραθέσεις , αλλά με την συλλογική προσπάθεια όλων από το δικό τους μετερίζι.Ο  Θέμης Μαρίνος, σαμποτέρ που συμμετείχε στην ανατίναξη της γέφυρας του ΓοργοπόταμουΤΣΟΥΚΑΛΑΣ Γ. ΝΙΚΟΣ