Γιατί μειώνεται η τουριστική κίνηση στη Ζάκυνθο;

Γράφει ο Χρήστος Ξένος (Καπετάνιος) – Ξενοδόχος 

Ως απάντηση στην αγωνία πολλών Ζακυνθινών που αναρωτιούνται γιατί φέτος παρατηρείται μείωση της τουριστικής κίνησης στο νησί μας, ο Όμιλος μας “Xenos Hotels” παραθέτει τους εξής λόγους:

 1. Άνοιξαν ξανά οι τουριστικές αγορές της Τουρκίας και της Β. Αφρικής οι οποίες είναι πιο φθηνοί προορισμοί διακοπών σε σχέση με την Ελλάδα.
 2. Η υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της σουηδικής κορόνας μεταφράζεται σε αυξημένο κόστος διακοπών στις χώρες του ευρώ.
 3. Το Brexit προκαλεί ανασφάλεια στους Βρετανούς, οι οποίοι είναι η κύρια αγορά εισερχόμενου τουρισμού της Ζακύνθου.
 4. Η καλοκαιρία στην Ευρώπη επηρεάζει αρνητικά τις κρατήσεις για την Ελλάδα.
 5. Η περιβαλλοντική εκστρατεία της νεαρής Σουηδής ακτιβίστριας, Γκρέτα Θανμπεργκ, έχει συμβάλει έως και 3%-4% στη μείωση των τουριστών που χρησιμοποιούν αεροπλάνο.
 6. Πολλές φορές ο τουρισμός, όπως και η οικονομία, κάνει κύκλους. Τρία έως πέντε χρόνια καλά και δυο έως τρία άσχημα. Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια με την αλληλοδιαδοχή περιόδων παχιών και ισχνών «αγελάδων». Ας θυμηθούμε την κρίση του ’87 και του ’93.
 7. Τα τοπικά προβλήματα της Ζακύνθου με κυριότερα τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων αλλά και το θολό καθεστώς του Ναυαγίου. Επισημαίνεται ότι οι εικόνες με τις χωματερές στους δρόμους του νησιού αλλά και η καχυποψία γύρω από τις θάλασσες μας, κάνουν το γύρο του κόσμου μέσω του Διαδικτύου και του Facebook, Instagram κτλ. Εξακολουθεί, δε, να υπάρχει ανασφάλεια – η οποία διαδίδεται- για το πώς λειτουργεί το Ναυάγιο για τους τουρίστες.
 8. Λόγω γραφειοκρατίας η Ζάκυνθος έχασε την ευκαιρία να υποδεχθεί 96 νέες πτήσεις εξωτερικού τη σεζόν 2019. Το ραντάρ της Ανδραβίδας, από όπου ρυθμίζεται η εναέρια κυκλοφορία στη Δυτική Ελλάδα, δεν επέτρεψε στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου να υποδέχεται 4 πτήσεις εξωτερικού εβδομαδιαίως για τη σεζόν που διανύουμε.
 9. Οι αυξήσεις των τελευταίων ετών στις τιμές των ξενοδοχείων, βιλών κτλ. έκαναν τη Ζάκυνθο πιο «ακριβό» προορισμό διακοπών για τον μέσο τουρίστα.
 10. Παρότι πολλοί Ζακυνθινοί επιχειρηματίες, ανάμεσα τους και ο Όμιλος μας “Xenos Hotels”, επενδύουν σε νέα, καταλύματα πέντε αστέρων που προσελκύουν στο νησί μας τουρίστες υψηλότερων εισοδημάτων, οι δημόσιες υποδομές δεν υποστηρίζουν τις απαιτήσεις του πολυτελούς τουρισμού.
 11. Η μέση διάρκεια διακοπών των τουριστών έχει μειωθεί διαχρονικά. Έτσι εμφανίζεται το παράδοξο να αυξάνονται οι αφίξεις στο Αεροδρόμιο Ζακύνθου αλλά ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και τα τουριστικά έσοδα να πέφτουν.

Συμπερασματικά, η τουριστική πτώση αφορά όλη την Ελλάδα ενώ οι τοπικές συνθήκες σε κάθε τουριστικό προορισμό διαμορφώνουν την ανταγωνιστικότητα του. Αν στη Ζάκυνθο οι αρχές, οι φορείς, οι κινήσεις πολιτών όπως τα «Καθαρά Νερά», δεν συνεργαστούν για να βρουν οριστικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα, τότε κερδισμένα θα βγουν τα ανταγωνιστικά νησιά και μεγάλος χαμένος η κοινωνία της Ζακύνθου.

Ας γίνει κατανοητό προς όλους και όλες τις κατευθύνσεις ότι από το περιβάλλον και την προστασία του, εξαρτώνται η ποιότητα ζωής των Ζακυνθινών και η ανταγωνιστικότητα της Ζακύνθου. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το αποχετευτικό δίκτυο του Πλάνου και εν μέρει του Αργασίου έγιναν γιατί έβαλαν το χέρι στην τσέπη επιχειρηματίες του Τουρισμού, ανάμεσα τους και τα “Xenos Hotels”. Τα αποχετευτικά δίκτυα, σε όσες περιοχές δεν υπάρχουν, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα. Τουρισμός χωρίς προστασία του Περιβάλλοντος δεν υπάρχει.