ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Ως Πάσχα του καλοκαιριού έχει ονομαστεί η περίοδος από  1-15 Αυγούστου με την 15η ημέρα η Αγία μας Εκκλησία να τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τη Μετάσταση της υπερευλογημένης, ενδόξου, Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειρπαρθένου Μαρίας στους ουρανούς.

Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου και η στιγμή της ολοκλήρωσης της επίγειας ζωής της Θεοτόκου, Άγγελος Κυρίου της μετέφερε το μήνυμα τρείς ημέρες πριν. Η χαρά της Παναγίας ήταν πολύ μεγάλη γνωρίζοντας ότι θα πήγαινε να συναντήσει τον Υιό και Θεό της και από εκεί να πρεσβεύει για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.

Αφού πήγε, λοιπόν, και προσευχήθηκε η Θεοτόκος στο όρος των Ελαιών, επέστρεψε στο σπίτι του αγαπημένου μαθητή, του Ιωάννη και έκανε γνωστή την αναχώρησή της από τα επίγεια.

Μάλιστα, η παράδοση αναφέρει ότι λίγο πριν την μετάστασή της, παρά το ότι οι Απόστολοι δεν ήταν στα Ιεροσόλυμα, εντούτοις με θαυμαστό τρόπο συνάχθηκαν όλοι γύρω από το σκήνωμα της.

Όταν κοιμήθηκε «ο γλυκασμός των αγγέλων των θλιβομένων η χαρά, των χριστιανών η προστάτης» (η Κυρία Θεοτόκος), οι Απόστολοι με ψαλμούς και ύμνους την κατευόδωσαν στην τελευταία της κατοικία, στη Γεθσημανή. Όταν άνοιξαν τον τάφο, μετά από τρεις ημέρες, έμειναν έκπληκτοι, διότι το σώμα της δεν ήταν εκεί αλλά αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς

Η Θεοτόκος είναι ο δικός μας άνθρωπος πλησίον του θρόνου του Θεού. Οι πρεσβείες της είναι σταθερές και αμετακίνητες, η προστασία της μια συνεχής ελπίδα για τους ανθρώπους που με πίστη, ευλάβεια και σεβασμό την επικαλούνται. Η Παναγία που ως αειπάρθενος (πριν, κατά και μετά τον τόκο), δεν ήταν δυνατόν να την κρατήσει ο τάφος νεκρή. Και τούτο διότι, ως μητέρα της ζωής μετέστη προς την ζωή, τον Υιό και Λόγο του Θεού και Υιό της Υπεραγίας Θεοτόκου.  

Με μεγαλοπρέπεια, κατάνυξη και πολυήμερα πανηγύρια σε ολόκληρη την Ελλάδα τιμάται η σημερινή ημέρα που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης και την μεγαλύτερη από όσες καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμής της μητέρας του Χριστού.

Η μεγαλύτερη και πιο ξακουστή εορτή λαμβάνει χώρα με κάθε επισημότητα στην Τήνο. Χιλιάδες προσκυνητές φτάνουν στο νησί για να παρακολουθήσουν το προηγούμενο βράδυ την περιφορά του επιταφίου, όπως γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο του Χριστού. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που η 15η Αυγούστου θεωρείται το Πάσχα του καλοκαιριού. Η μεγάλη θρησκευτική γιορτή συμπίπτει με την επέτειο μνήμης του τορπιλισμού του καταδρομικού «ΕΛΛΗ» από τους Ιταλούς και  η οποία θα εορταστεί και φέτος- όπως κάθε χρόνο - με σχετική δέηση και ρίψεις στεφάνων. Το πανηγύρι όμως δεν τελειώνει στο νησί παρά στα εννιάμερα της Παναγίας, δηλαδή στις 23 Αυγούστου.    

Στην Ζάκυνθο πραγματοποιούνται πανηγύρια και μέσα στην Πόλη στην Εκκλησία της Παναγίας της Φανερωμένης αλλά σχεδόν και  σε κάθε χωριό του νησιού  προκειμένου να τιμήσουν την μνήμη της Θεοτόκου. Επίσης πρέπει να αναφερθεί και η εορτή  της Παναγίας της Θαλασσομαχούσας. Πρόκειται για ιστορική εικόνα της Ιεράς Μονής Στροφάδων Ζακύνθου που ήταν αρχικά φυλαγμένη στην Κωνσταντινούπολη και η οποία τιμάται σήμερα.

Στα χρόνια της εικονομαχίας οι χριστιανοί την έριξαν στη θάλασσα, για να διαφυλαχθεί και να σωθεί από τη μανία των διωκτών. Η θαυματουργός εικόνα στάθηκε όρθια και κατευθύνθηκε προς την Ιερά Μονή Στροφάδων Ζακύνθου. Ο ηγούμενος και οι Πατέρες την παρέλαβαν με δεήσεις και παρακλήσεις και την τοποθέτησαν στο Καθολικό της Μονής. Την ονομασία “Θαλασσομαχούσα” η εικόνα την οφείλει σύμφωνα με την παράδοση, στο γεγονός ότι πάλεψε με τα κύματα και έφτασε στο Μοναστήρι χωρίς να καταστραφεί.

Σε κάθε θαλασσοταραχή οι μοναχοί έπαιρναν το ακοίμητο καντήλι της Παναγίας και έριχναν το λάδι του στην αγριεμένη θάλασσα, η οποία γαλήνευε αμέσως.