ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

*Έργο του Αντώνη Μιλάνου| 
  • Το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο επιμένει να θυμάται Ναυμαχία του Ιονίου-Ναυπάκτου 449 χρόνια μνήμης
Το 2020 συμπληρώνονται 18 χρόνια εορταστικών εκδηλώσεων από το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου για την περιφανή ΝΙΚΗ του ΙΟΝΙΟΥ-Ναυπάκτου 7 Οκτωβρίου 1571 αποδίδοντας φόρο τιμής στους Επτανήσιους και Κρήτες, όπου χωρίς τη συμμετοχή τους το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι στις 38000 που έλαβαν μέρος οι 15-18000 ήταν Έλληνες από τα Επτάνησα και την Κρήτη.
Το νικηφόρο αποτέλεσμα της Ναυμαχίας αυτής, που βρίσκεται στην ίδια σειρά της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και του Ακτίου, έγινε έξω από τη Ζάκυνθο και κατά τον ιστορικό Ντίνο Κονόμο οι Ζακυνθινοί την παρακολούθησαν με γυμνό οφθαλμό, άλλαξε τον ρου της Ιστορίας, καθόρισε τα σύνορα της Ευρώπης και έσωσε τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται 18 χρόνια στο νησί μας από το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο συμμετέχουν όλα τα Επτάνησα και η Κρήτη με φιλαρμονικές, χορωδίες και άλλα πολιτιστικά σύνολα.
Σε αυτές παρευρίσκονται ως ομιλητές και προσκεκλημένοι του Μουσείου καθηγητές Πανεπιστημίου, Ιστορικοί, Λόγιοι, Ναύαρχοι και άλλοι ειδήμονες.
Εμπνευστής των εορτασμών ο Αντώνης Μιλάνος, Ζωγράφος, Ιστοριογράφος, μελετητής της τέχνης, της ιστορίας και του πολιτισμού.
Έτσι με υπερηφάνεια μπορούμε να λέμε ότι η καθιέρωση του ιστορικού γεγονότος είναι ΓΕΝΝΗΜΑ-ΘΡΕΜΜΑ της Ζακύνθου και σ’ αυτό συνέβαλε αδιαμφισβήτητα η Ζακυνθινή κοινωνία που το αγκάλιασε και το εδραίωσε με την ευγενική πολυπληθή παρουσίας της κάθε χρόνο.
Το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο υλοποιεί τις εκδηλώσεις άλλοτε με το Δήμο Ζακύνθου και άλλοτε με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου γιατί ο Πολιτισμός ανήκει σε ΟΛΟΥΣ. Συμμετέχει πάντα το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.
Εφέτος λοιπόν με αίσθημα ευθύνης για τη μη διασπορά του ιού θα περιοριστούμε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, αποφεύγοντας τους λαμπρούς εορτασμούς και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, το Δήμο Ζακύνθου και το Λιμεναρχείο Ζακύνθου, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς, και θα πραγματοποιήσουμε, όπως πάντα, επιμνημόσυνη δέηση στο Εκκλησάκι Τριών Μαρτύρων Ακρωτηρίου, με την ανελλιπή ευγενική παρουσία του Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημου Κεφαλληνού, τηρώντας την αυστηρή αριθμητική συμμετοχή των εννέα (9) ατόμων και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.
Εκτός της μεγάλης ιστορικής σημασίας έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό και η οικογένεια Μιλάνου κάθε χρόνο μεταφέρει στο εκκλησάκι το εικόνισμα της Παναγίας της Λαουρένταινας ως πιστό αντίγραφο φιλοτεχνημένο από τον Αντώνη Μιλάνο, της πρωτότυπης εικόνας που βρίσκεται στην Αγία Τριάδα πόλης, κόνισμα που είχαν μεταφέρει οι Ζακυνθινοί από το Κάστρο στην τοποθεσία Βόιδι, τοποθετώντας το απέναντι από τη μεγάλη σύρραξη δεόμενοι γονυπετείς για τη ΝΙΚΗ των Χριστιανικών Δυνάμεων. Όπως και έγινε έτσι λοιπόν είμαστε οι Ζακυνθινοί υπερήφανοι γιατί εδραιώσαμε το μεγάλο ιστορικό γεγονός με προοπτική να απλωθεί και στα υπόλοιπα Επτάνησα.
Ευχόμαστε το 2021 να εορτάσουμε ξανά με την λαμπρότητα που εορταζόταν μέχρι σήμερα και ακόμη πιο ψηλά το μεγάλο ιστορικό γεγονός.
 
Από το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο