ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΙΛΑΝΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το πνεύμα είναι ελεύθερο χωρίς περιορισμούς και δεν χρειάζεται άδεια για να θυμηθούμε.

Γι’ αυτό κι εμείς σε καιρούς απαγορευτικούς λόγω της πανδημίας, τηρώντας όμως αυστηρά την αριθμητική συμμετοχή των 9 ατόμων κατά τα υγειονομικά μέτρα πράξαμε το ιστορικό μας καθήκον.

Τετάρτη 7 Οκτώβρη 2020 στις 11 το πρωί γιορτάσαμε με σεμνή «λαμπρότητα» την πιο ένδοξη σελίδα της Ιστορίας γενικά, αλλά και της Ζακύνθου.

Στο εκκλησάκι ΤριώνΜαρτύρων, σημείο που αγνάντευε τη θάλασσα της Ναυμαχίας, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη κ. Νικόδημο Κεφαλληνό, όπως πάντα μπροστά στο «κόνισμα» της Παναγίας της Λαουρένταινας, πιστό αντίγραφο του πρωτότυπου, που φιλοτέχνησε με ιστορικό και θρησκευτικό σεβασμό ο Αντ. Μιλάνος. Το πρωτότυπο «κόνισμα» είχαν μεταφέρει οι Ζακυνθινοί από το Κάστρο στην τοποθεσία «Βόιδι» την ώρα της μεγάλης σύρραξης και γονυπετείς παρακαλούσαν για την Νίκη των Χριστιανών και οι Χριστιανοί νίκησαν.

Το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο, ο Αντ/χης ΠΕΖ Ιονίων Νήσων κ. ΓιώργοςΣτασινόπουλος, ο Λιμενάρχης Ζακύνθου κ. ΕυάγγελοςΤζούρτζος, είμαστε όλοι εκεί για να τιμήσουμε τους ήρωες Επτανησίους Ναυμάχους και Κρήτες που συνέβαλαν στο νικηφόρο αποτέλεσμα, ανακόπτοντας τον επεκτατισμό της ΟθωμανικήςΑυτοκρατορίας που διαφέντευε την Μεσόγειο μέχρι τότε, αναγκάζοντάς την να χάσει το γόητρό της το οποίο ποτέ δεν ανέκτησε.

Είναι αμφίβολο κατά πόσο θα είχε κερδηθεί η μάχη χωρίς το θάρρος και τη γενναιότητα των Επτανησίων και σ’ αυτό η Ζάκυνθος διεκδικεί μεγάλο μερίδιο.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν και ο κ. Νίκος Γκλαβάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων, και ο κ.Αλέκος Αγαλιώτης, Αρχιμουσικός της φιλαρμονικής Αρτεμησίων.

Ευχαριστούμε πολλούς συντοπίτες μας αλλά και πολλούς συμμετέχοντες από τα Επτάνησα που κάθε χρόνο βρίσκονται κοντά μας οι οποίοι μας έκαναν «νοσταλγικά» τηλεφωνήματα , διατυπώνοντας μελαγχολικά την αναγκαστική απουσία τους, ευχόμενοιόμως

Του χρόνου, καλύτερα και δυνατότερα.

Και εμείς τους το υποσχόμαστε με τη βοήθεια του Θεού αφού το 2021 συμπληρώνονται  450 χρόνια από τη μεγάλη σύρραξη.

«Το "ΜΙΛΑΝΕΙΟ" ναυτικο μουσειο, στον απόηχο του σεμνού, λόγω των ειδικών επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά ουσιαστικού εορτασμού για τη Δόξα της Νίκης των Χριστιανικών δυνάμεων επί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κατά την Ναυμαχία του Ιονίου- Ναυπάκτου 7 Οκτωβρίου 1571, επιθυμεί να τονίσει την καλή συνεργασία που είχε με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την ΠΕ Ζακύνθου ώστε να πραγματοποιηθεί εκδήλωση ΜΝΉΜΗΣ στο εκκλησάκι Ακρωτηρίου (Τρεις Μάρτυρες)  την Τετάρτη 7 Οκτώβρη 2020 μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ιστορικης υπερηφάνειας»

Για το «ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο

Στ. Γασπ. Μιλάνου