ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Δελτίο Τύπου

Η ΑΜΚΕ Ζωφόρος, το λογοτεχνικό περιοδικό Κόντε Σπουργίτης και η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Κωστή Καπελώνη παρουσιάζουν από τις 12.10 έως και τις 30.10.2021 στο Αναγνωστήριο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης  Ζακύνθου την έκθεση φωτογραφίας:

«Επίδαυρος. Έμψυχες εικόνες μιας προσωπικής εξιστόρησης».

Η έκθεση αποτελείται από το υλικό του φωτογραφικού λευκώματος του σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, Κωστή Καπελώνη, με τίτλο «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Επίδαυρος 1985-1998» και συμπεριλαμβάνει ένα αφιέρωμα στον εικαστικό και σκηνογράφο Νίκο Αλεξίου, με σκηνικά και κοστούμια που είχε δημιουργήσει για την παράσταση της «Μήδειας» του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο, τα οποία ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του Κωστή Καπελώνη.

Ο Νίκος Αλεξίου παράλληλα με το τεράστιο εικαστικό του έργο ασχολήθηκε επιλεκτικά με τη σκηνογραφία, κυρίως με θιάσους και σκηνοθέτες, με τους οποίους  είχε προσωπική σχέση. Η πρώτη του συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης ήταν στην «Μήδεια» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο, με σκηνοθέτη τον Γιώργο Λαζάνη, το 1995.  .  Η τελευταία του σκηνογραφία έμελλε να είναι στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης, «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, το 2011.

Η πρώτη συνεργασία του Νίκου Αλεξίου με τον Κωστή Καπελώνη ήταν το 1998 στο Δημοτικό Θέατρο Ρεθύμνου, στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο Ήχος του όπλου». Έκτοτε η συνεργασία τους ήταν τακτική, σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και του ΚΘΒΕ. Μάλιστα το 2002 ίδρυσαν μαζί τον θίασο «Θ όπως Θέατρο» και δημιούργησαν το έργο «Παραμύθι από χαρτί». Για την παράσταση αυτή  τους απονεμήθηκε, από την Ένωση Κριτικών, το Βραβείο Δραματουργίας «Κάρολος Κουν» 2002.

Η πλειονότητα των φωτογραφιών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση απαθανατίζουν στιγμές από τις πρόβες των έργων στο κοίλον του Θεάτρου της Επιδαύρου, οι οποίες άρχιζαν όταν έκλεινε ο αρχαιολογικός χώρος για το κοινό, στις επτά το απόγευμα –με αποτέλεσμα οι περισσότερες λήψεις να έχουν γίνει με το ίδιο μεταβαλλόμενο φως, από τη δύση του ήλιου μέχρι να νυχτώσει.

Με τρυφερή και παιγνιώδη διάθεση, αλλά και την επίγνωση της καταγραφής ενός ιστορικού ντοκουμέντου, ο Κωστής Καπελώνης, ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτης σ’ εκείνες τις παραστάσεις, αποτύπωσε ως ερασιτέχνης φωτογράφος στιγμές των προβών, και ενσταντανέ των προσώπων στα παρασκήνια, τα καμαρίνια, τις παραστάσεις, αλλά και τους ηθοποιούς εκτός σκηνής, στην ταβέρνα του Λεωνίδα, στη θάλασσα ή στην ντίσκο “Καπάκι”, αναδεικνύοντας μέσα από το μαυρόασπρο φιλμ την αγωνία και την αναμονή, τη ραστώνη, τη δοκιμασία, τον μόχθο, τη χαρά και την ένταση, μνήμες από την πολύχρονη διαδρομή των ανθρώπων που συμμετείχαν από το 1985 έως το 1998 στις παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τρίτη 12.10.2021 και ώρα 19.00 στην  Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου.

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Ζακύνθου θα υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ζακύνθου κατά την διάρκεια της έκθεσης.