• «Πέντε από τις εικόνες των συλλογών του αρχαιολογικού μουσείου, βρίσκονται στην πολύ μεγάλη έκθεση του μουσείου του Λούβρου, είναι τιμητικό για την Ζάκυνθο και σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί πρώτη φορά εκτίθεται μεταβυζαντινή και νεότερη ζωγραφική»

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ  | ΑΠΟΚΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ | ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ | ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ζάκυνθο πραγματοποιεί η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία ,ως γνωστόν , βρίσκεται από το βράδυ της Παρασκευής στο νησί.Η Υπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψη της στη Ζάκυνθο αναφέρθηκε σε μια σειρά από  σημαντικά πολιτιστικά έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξηΗ Υπουργός  αναφερόμενη αρχικά στον  πολιτισμικό πλούτο της Ελλάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά  «είναι τόσο μεγάλος και εξαπλώνεται σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Κάθε σημείο της Ελλάδας έχει τη δική του πολιτισμική φυσιογνωμία, η οποία είναι σχεδόν πάντοτε ιδιαίτερα πλούσια. Είναι μία από τις ψηφίδες που συνθέτουν το αρχαιολογικό και ιστορικό πλαίσιο αυτής της χώρας που έχει μία τεράστια κληρονομιά και μία ιστορική βαρύτητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μία Περιφέρεια που αγαπάμε ιδιαίτερα, μία νησιωτική Περιφέρεια η οποία διαδραμάτισε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό ρολό»Σχετικά με τα πολιτιστικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη η Υπουργός Πολιτισμού επισήμανε

ΑΠΟΚΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ |
«Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η εγκατάσταση του αναδόχου»  ενώ  δεν παρέλειψε να αναφερθεί  και στο έργο στην Παναγιά της Αναφωνήτριας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΡΟΦΑΔΕΣ |
«Πραγματοποιούμε το πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο έργο, της αποκατάστασης του μοναστηριού στα Στροφάδια, μέσα από την προγραμματική σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα στην Περιφέρεια και το υπουργείο. Ο ανάδοχος του έργου έχει εγκατασταθεί, γίνονται οι πρόδρομες εργασίες απομάκρυνσης πεσμένων λίθων, καθαρισμών μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο στον μόλο, προκειμένου να πάει ένα μεγαλύτερο σκάφος, το οποίο θα μεταφέρει τους γερανούς, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κατέβουν στο νησί για να ξεκινήσει συστηματικά το έργο».

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ |
«Αποφασίσαμε το κάστρο της Ζακύνθου, να χρηματοδοτηθεί και να ενταχθεί στις πολιτιστικές διαδρομές που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Πολιτισμού, στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό, 1.500.000 ευρώ. Εάν χρειαστούν παραπάνω, θα τα δώσουμε, διότι το κάστρο της Ζακύνθου μας ενδιαφέρει απόλυτα, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ίδια την Ζάκυνθο, είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός για την επισκέπτη της Ζακύνθου».

 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ|
«Το μουσείο έχει μοναδικά εκθέματα, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την πολύ δημιουργική και πολύτιμη πολιτιστική φυσιογνωμία του νησιού…  αυτή τη στιγμή, πέντε από τις εικόνες των συλλογών του μουσείου, βρίσκονται στην πολύ μεγάλη έκθεση του μουσείου του Λούβρου, είναι τιμητικό για την Ζάκυνθο και σημαντικό για την Ελλάδα, γιατί πρώτη φορά εκτίθεται μεταβυζαντινή και νεότερη ζωγραφική. Στο αρχαιολογικό μουσείο, το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα δημοπρατήσουμε την μελέτη αποκατάστασης του. Είναι μια μελέτη που αρχικά είχε υπολογιστεί στις 580.000 ευρώ, αλλά τελικά χρειάζονται 940.000 ευρώ, ξεκινώντας από το σύνολο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, με απόλυτη προτεραιότητα σε μια σύγχρονη φυσιογνωμία αυτού του ιστορικού κτιρίου. Μέχρι το τέλος, το 2022, θα υπάρχει πλήρης μελέτη και στην επόμενη προγραμματική περίοδο να εντάξουμε το έργο».
Photo | Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων (fb)