ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έχουμε μια σημαντική εξέλιξη! Πριν λίγες εβδομάδες η ισπανική πετρελαϊκή Repsol ανακοίνωσε το νέο της στρατηγικό πλάνο με το οποίο φιλοδοξεί να κάνει το πρώτο βήμα για τον μετασχηματισμό της σε μία ενεργειακή επιχείρηση μηδενικού άνθρακα έως το 2050, όπως έχει δεσμευτεί. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ανακοινώσει μία σειρά από σημαντικές αλλαγές, όπως η σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου και της διεθνούς της παρουσίας στον τομέα των εξορύξεων.
 
Η εξέλιξη αυτή είναι μία πολύ καλή είδηση για την Ελλάδα! Η Repsol εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από τα δικαιώματα έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και ορυκτού αερίου σε τρία ελληνικά “οικόπεδα”: την Αιτωλοακαρνανία, το Ιόνιο και τα Ιωάννινα. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα.
 
Έχεις και εσύ μερίδιο σε αυτήν την επιτυχία!
 
Θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε που υπέργραψες την εκστρατεία μας και μας έδωσες τη δύναμη να παλέψουμε όλοι μαζί για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφής για τη χώρα μας. Επιβεβαιώνεται κάθε φορά πως όταν προσπαθούμε όλοι μαζί, καταφέρνουμε πολλά.
 
Ο ρόλος του WWF
 
Τα τελευταία χρόνια αγωνιζόμαστε μαζί για να σταματήσουμε αυτή την απειλή για τις θάλασσες, τις ακτές και τα δάση μας. Τεκμηριώσαμε το περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό ρίσκο των υδρογονανθράκων μέσα από πολύπλευρες μελέτες. Ταξιδέψαμε στο Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη και σε συνεργασία με τα τοπικά κινήματα ενημερώσαμε και κινητοποιήσαμε τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω της συστηματικής μας παρουσίας στα ΜΜΕ και τα social media, ενημερώσαμε τους πολίτες για τον κίνδυνο. Η νομική μας δράση και η δουλειά μας για την ενίσχυση της κλιματικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμόρφωσε νέα δεδομένα ως προς την εκτίμηση ρίσκου των επενδύσεων σε έργα ορυκτών καυσίμων.
 
Επόμενα βήματα
 
Καλούμε την κυβέρνηση να ακυρώσει οριστικά όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, από τα οποία έχουν ήδη παραιτηθεί ή αναμένεται να παραιτηθούν οι συμβεβλημένες εταιρείες και να μην προκηρύξει διαγωνισμούς για αυτά ή για νέα οικόπεδα. Απώτερος στόχος η κυβέρνηση να ακυρώσει οριστικά το πρόγραμμα ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
 
Βρες εδώ περισσότερες πληροφορίες για το πραγματικό κόστος των εξορύξεων καθώς και εδώ την επιστολή που στάλθηκε σήμερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα σε ενημερώσουμε για τις εξελίξεις όταν έχουμε νεότερα.
 
Οδεύουμε προς μια αλλαγή σημαντική. Αν τελικά η Repsol όντως αποχωρήσει, τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν έντονα και τολμάμε να πούμε πως θα έχουμε επιτύχει μια μεγάλη νίκη. Είμαστε περήφανοι που σε είχαμε στο πλευρό μας σε αυτή την προσπάθεια.
 
Τέλος, να σε ενημερώσουμε ότι μένουν λίγες ακόμα μέρες για να συμπληρώσεις την έρευνα γνώμης που έχουμε ετοιμάσει, μέρος της νέας μας πρωτοβουλίας για τη συνδιαμόρφωση πρότασης εθνικού κλιματικού νόμου.  Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία πλέον φιλοδοξεί να ψηφίσει εθνικό κλιματικό νόμο που απαγορεύει κάθε νέα έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην επικράτειά της!
 
Σε ευχαριστούμε πολύ για μια ακόμη φορά και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί για τον κόσμο μας!