ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου, είναι από τα μεγαλύτερες ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την ευαισθητοποίηση και την ανάδειξη της σημασίας της φύσης. Η μέρα αυτή δρα ως υπενθύμιση προς το κόσμο πως το περιβάλλον δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κάτι δεδομένο και πως οφείλουμε συνολικά ως ανθρωπότητα να το σεβόμαστε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το διατηρήσουμε αναλλοίωτο.
Διανύοντας ήδη το 2021, βρισκόμαστε στην δεκαετία του ΟΗΕ για την Οικοσυστημική Αποκατάσταση, μια αποστολή για την πρόληψη, αναστροφή της συνεχούς υποβάθμισης των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας που διατηρούν. Σε αυτό το στόχο συνδράμουν διάφοροι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και πολλοί άλλοι.
Πολλά από τα οικοσυστήματα της Γης πλησιάζουν το σημείο μη αναστρέψιμων αλλαγών εξαιτίας υπερεκμετάλευσης, ραγδαίας αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού και της ολοένα και συνεχούς πίεσης προς αυτά. Σύμφωνα  με τον ΟΗΕ, αν παραμείνουν τα τωρινά επίπεδα κατανάλωσης και παραγωγής και με την αυξητική πορεία του παγκόσμιου πληθυσμού να φτάνει τα 9,6 δις.  σε σχεδόν 30 χρόνια από τώρα, η ανθρωπότητα θα χρειάζεται όχι ένα, όχι δύο αλλά τρεις πλανήτες για να καταφέρει να διατηρήσει τις ίδια επίπεδα και συνήθειες με το σήμερα.
Καταναλώνοντας με σύνεση και κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να συνεισφέρουμε στην διασφάλιση ενός υγειούς μέλλοντος όσο για εμάς, όσο και για τις επόμενες γενιές. Μια βιώσιμη καθημερινότητα σημαίνει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα με λιγότερα. Σημαίνει σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση για τον ρόλο του περιβάλλοντος και τον ρόλο που παίζουν οι υπόλοιποι οργανισμοί που «συγκατοικούν» μαζί μας σε αυτόν τον πλανήτη. Κάθε είδος ανεξάρτητα από το πόσο μικρό ή μεγάλο, έχει μια εντυπωσιακή επίδραση στο οικοσύστημα. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι μικροί, όμορφοι εξάποδοι φίλοι μας, οι μέλισσες, των οποίων η συμβόλή στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι εκπληκτική.