ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Αδέσποτες γάτες σκοτώνουν μωρά θαλάσσιας χελώνας

 

Είναι γεγονός ότι η θήρευση γατών σε νεογνά θαλάσσιας χελώνας συμβαίνει στις «Προστατευόμενες» παραλίες ωοτοκιας θαλάσσιας χελώνας στη Ζάκυνθο. Συγκεκριμενα στο Καλαμάκι, Δάφνη, Γέρακα.

Αυτό επιβεβαιώνεται από:

-  Τo σύλλογο για την προστασία της θαλάσσια χελώνας Archelon ο οποίος είναι υπευθυνος για την έρευνα των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκιας του Εθνικού Θαλασσιου Πάρκου Ζακύνθου. Οι εθελοντές έχουν καταγράψει τουλάχιστον 5 φωλιές που ανακάλυψαν οι γάτες αυτή τη σεζόν.

 

- Καταγεγραμμένο από ANTA πρωτοβουλία 

 •   Αμέτρητα ίχνη από γάτες γύρω από φωλιές που εκκολάπτονται
 •   Ίχνη των νεοσσών που δεν έφτασαν ποτέ στη θάλασσα, υποδεικνύοντας ότι τα σήκωσε    μια γάτα
 •   Η ανασκαμμένη άμμος  και αποτυπώματα γάτας στη φωλιά εκκόλαψης 
 • Αδέσποτες γάτες που παρατηρούνται ν μυρίζουν πάνω από τη φωλιά που εκκολάπτεται το χελωνακι 

- Το προσωπικό ξενοδοχείων και εστιατορίων που εργάζεται σε επιχειρήσεις κοντά στις παραλίες αναφέρει τα εξής:

 

 •        « Είδα μια γάτα με ένα νεκρό χελωνάκι στο στόμα της να έρχεται από την παραλία και να παίζει μαζί του στον χώρο της πισίνας του ξενοδοχείου» .
 •        « Έχω μαζέψει περισσότερα από 30 νεκρά νεογνά στο γρασίδι του ξενοδοχείου. οι γάτες τα φέρνουν από την παραλία ».
 •        « Είδα μια γάτα σε μια φωλιά εκκόλαψης να περιμένει μέχρι να βγει ένα νεογνό και μετά να το πιάνει» .
 •        « Είδα πολλές φορές γάτες να έρχονται με νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες στο στόμα από την παραλία και να εξαφανίζονται στην καλαμιώνα πίσω από την παραλία » .

 

Στιγμιότυπο 2022-09-15, 2.36.48 μμ.png

Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα σε πολλές παραλίες όπως του Λαγανά και του Καλαμακίου, της Δάφνης και  του Γέρακα . Είναι  πολύ σοβαρό και μεγεθύνεται στην παραλία Καλαμακιου μπροστά από το ξενοδοχείο Crystal. Στην περιοχή αυτή έχουμε έναν ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό γατών λόγω της δημιουργίας σημείων καθημερινής σίτισης ακριβώς πάνω από την παραλία και επειδή δεν γίνεται στείρωση.  Δυστυχώς κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν έκανε κάτι μέχρι τώρα.  Για να λυθεί το πρόβλημα, τους έχουμε επιστήσει την προσοχή και έχουν υποσχεθεί ότι θα δράσουν. Η πρωτοβουλία ANTA προχωρά, προτείνει, παρακινεί, ενεργεί και είναι ανοιχτή στη συνεργασία με όποιον είναι πρόθυμος να είναι υπεύθυνος ή απλώς να βοηθήσει. Μέχρι στιγμής  πρόθυμοι να βοηθήσουν είναι ιδιοκτήτες τοπικών επιχειρήσεων, φιλόζωοι, ο πρόεδρος της κοινότητας, ξένες και τοπικές οργανώσεις ζώων όπως  (https://robinhood-tierschutz.at/ueber-robin-hood/) ακόμη και οι φυλακές του ΕΘΠΖ υποσχέθηκαν να κάνουν κάτι. Το ερώτημα όμως παραμένει, πως πρέπει να δράσουμε ?

Ακολουθούν προτεινόμενες ενέργειες. Ατομα με ιδέες και διάθεση για δράση είναι ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανεξάρτητα ή από κοινού.

Αυτό που έχει σημασία είναι να λυθεί το πρόβλημα.

 

Τώρα που βρισκόμαστε στην περίοδο εκκόλαψης, οι γάτες μετακινούνται καθημερινά και τα απειλούμενα νεογνά θανατώνονται.

 

 1. Ποιος θέλει να φιλοξενήσει γάτες μέχρι να τελειώσει η περίοδος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας; Αυτό σημαίνει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου?
 2. Συγκεντρώνουμε χρήματα για να πληρώσουμε τους ανθρώπους για τη φιλοξενία γατών μέχρι να τελειώσει η περίοδος αναπαραγωγής.
 3.  Επικοινωνήστε με την ΑΝΤΑ εάν θέλετε να πάρετε μια γάτα (διατίθενται ενήλικες ή γατάκια).
 4. Επικοινωνήστε με την ΑΝΤΑ εάν θέλετε να φιλοξενήσετε μια γάτα μέχρι να ολοκληρωθεί η στείρωση και να βρεθεί μόνιμο σπίτι (ενήλικες ή γατάκια είναι διαθέσιμα) ή απελευθερώνεται ξανά μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου.
 5.  Μαζεύουμε χρήματα για στείρωση.
 6. Χρειαζόμαστε κλουβιά για να πιάσουμε τις γάτες. Ποιος μπορεί να βοηθήσει;
 7. Οι φιλόζωοι που ταΐζουν γάτες, παρακαλούμε να απομακρύνουν τα σημεία σίτισης μακριά από τις παραλίες.

 Στιγμιότυπο 2022-09-15, 2.45.51 μμ.png

Κατανοητό είναι πολύ δύσκολο για τους γατόφιλους να βρουν λύση, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν το τάισμα των γατών γίνεται χωρίς πρόγραμμα στείρωσης, αυξάνει τον πληθυσμό των γατών. Οι γάτες είναι δολοφόνοι από χόμπι, που σημαίνει ότι δεν σκοτώνουν μόνο από ανάγκη για φαγητό, αλλά αυτές σκοτώνουν επίσης για διασκέδαση και κυριολεκτικά αποδεκατίζουν τον πληθυσμό της άγριας ζωής. Πουλάκια, σαύρες, φίδια και στην περίπτωσή μας τα σπάνια και απειλούμενα θαλάσσια χελωνάκια Caretta caretta που κινδυνεύουν.

 

Λοιπόν, ας κινητοποιηθούμε όλοι και ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα με τις γάτες δολοφόνους το συντομότερο δυνατό.

 

 Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μου και πείτε μου πώς θα θέλατε να βοηθήσετε!

 

Άντα Βλαχούτσικου 

0030 6945776501

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Στιγμιότυπο 2022-09-15, 2.39.53 μμ.png