ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

To κόκκινο-καφέ έντομο μήκους 3 εκατοστών, Aσιατικής καταγωγής που, προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινικόδεντρων, πρόσφατα έκανε την εμφάνιση του και στους φοίνικες της πόλης της Ζακύνθου.Ήδη ο πρώτος φοίνικας στην Πλατεία Σολωμού κόπηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ενώ η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και σε φοίνικα μπροστά από το Ξενία.

Στην ΠΕΖ αλλά και στο Δήμο έχει σημάνει συναγερμός  κι επικρατεί έντονη ανησυχία για  την εξάπλωση του ξενόφερτου κόκκινου ρυγχωτού σκαθαριού.  Οι γεωπόνοι προειδοποιούν ότι πλέον αποτελεί επιτακτική ανάγκη η λήψη προστατευτικών μέτρων και οι τακτικοί έλεγχοι στους υπόλοιπους φοίνικες της πόλης, από τους οποίους πολλοί έχουν ηλικία αρκετών δεκαετιών.

Το κόκκινο σκαθάρι στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 2005 σε φοίνικες του είδους Phoenix canariensis  στην Κρήτη.

Οι βλάβες δεν γίνονται ορατές στα αρχικά στάδια  της προσβολής παρά μόνο στα τελικά που  τα φύλλα του φοίνικα αρχίζουν να γέρνουν και να πέφτουν. Τα  θηλυκά σκαθάρια, γεννούν εκατοντάδες αβγά σε οπές του φοίνικα, τα οποία όταν εκκολαφθούν, οι προνύμφες ανοίγουν στοές, που μπορεί να φτάνουν σε μήκος ακόμα και το ένα μέτρο στο εσωτερικό του δέντρου, προκαλώντας  τελικά το θάνατο του φοίνικα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ήχοι που παράγουν οι κάμπιες καθώς καταστρέφουν το ξύλο μπορεί να γίνουν αντιληπτοί αν κανείς ακουμπήσει το αφτί του στο δέντρο.

Μέτρα αντιμετώπισης του κόκκινου σκαθαριού

1.            Καταστροφή του δέντρου που έχει προσβληθεί από τη ρίζα, με άνοιγμα του κορμού στη μέση ώστε να καταστρέφονται  όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου.

2.            Ψεκασμός των δέντρων στις οπές τους με διασυστηματικά εντομοκτόνα ή με τη χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών σκωλήκων.

Μέτρα αποφυγής μετακίνησης του καθαριού σε νέα δέντρα

1.            Αποφυγή  μετακίνησης φοινικόδεντρων από τις περιοχές που υπάρχουν προσβολές, στις αμόλυντες περιοχές.

2.            Καθαρισμός των κεφαλών των φοινικόδεντρων σε τακτά χρονικά διαστήματα

3.            Να κλαδεύονται από τα μέσα Δεκεμβρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου που μειώνεται η κινητικότητα του ακμαίου.

4.            Προληπτικά να ψεκάζονται με εντομοκτόνα, ιδίως μετά το κλάδεμα, ώστε να αποτρέπεται  η ωοτοκία του σκαθαριού