ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Όπως έχει ήδη γίνει   γνωστό, από την Zante press 24 και από το  IonianRadio.gr,  από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, ξεκίνησαν απανωτές συνεδριάσεις του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Ζακύνθου,  του τομέα χειρουργικής και του Ιατρικού Συλλόγου,  μετά την απόφαση της Διοίκησης  να  επαναλειτουργήσουν τα   χειρουργεία  του νοσοκομείου Ζακύνθου, προτείνοντας  μάλιστα  και τον τρόπο . Συγκεκριμένα,  η αίθουσα της Μαιευτικής   να  λειτουργήσει με αναισθησία από το κεντρικό δίκτυο Αερίων ενώ  οι άλλες δύο χειρουργικές αίθουσες να  λειτουργήσουν με φιάλες αερίων, οι οποίες θα είναι  εγκατεστημένες εκτός των αιθουσών , αλλά, συνδεδεμένες  με το εσωτερικό Δίκτυο των χειρουργείων.
Στα πλαίσια αυτά και υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων,  αλλά, κυρίως,  της διαφορετικής  άποψης  αναφορικά  με την  επαναλειτουργία  των χειρουργείων, από τον φορέα που γνωμοδοτεί για αυτό, δηλαδή το  Επιστημονικό Συμβούλιο, αποφάσισαν   να ενημερώσουν την  εισαγγελική αρχή. Για το λόγο αυτό, από χθες το βράδυ,  βρίσκονται στη Ζάκυνθο οι  δικηγόροι,   Διονύσης  Γκούσκος και Φώτης Λεπίδας,  της 6ης ΥΠΕ .
Εξάλλου, με δηλώσεις του  IonianRadio.gr ο κ. Ποταμίτης, είχε επισημάνει ότι …«Έχουμε εκφράσει εξαρχής επιφυλάξεις για τη χρήση των Δικτύων, όπως έχει εκφράσει και η Επιτροπή Πέτρου. Θέλουμε να γίνει αυτό που έχουμε  εισηγηθεί,  δηλαδή,  λειτουργία με φιάλες για ενάμιση με δύο μήνες και στη συνέχεια, με σύνδεση στο κεντρικό Δίκτυο».
Στο μεταξύ ,η μετακίνηση δύο ιατρών ειδικότητας χειρουργικής και ενός ιατρού ειδικότητας αναισθησιολογίας, από άλλο νοσοκομείο της 6ης ΥΠΕ στη Ζάκυνθο,  προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο την έντονη αντίδραση των Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ζακύνθου,  επισημαίνοντας μάλιστα με Δελτίο Τύπου «Σημειώνουμε ότι  η σχετική έκδοση της απόφασης  του Δ.Σ. με την φράση «εντέλλεστε» παράλληλα με τα υπονοούμενα μέλους του Δ.Σ. για αντικατάσταση γιατρών του νοσοκομείου μας με άλλους ,  αλλά και  την αναγγελία  της ήδη  απόφασης  τους για  μετακίνηση γιατρών από  τη Μεσσηνία,  δεν έχουν προηγούμενο  και θυμίζουν  άλλες εποχές  με  μη δημοκρατικές κυβερνήσεις ,  ενώ παράλληλα πυροδοτούν  αναστάτωση  με ανεξέλεγκτες συνέπειες.  Να σημειώσουμε εδώ  ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις γιατρών προγραμματίζονται χωρίς να το έχουμε ζητήσει οι εργαζόμενοι ή το ΕΣ και χωρίς να εξυπηρετούν  επιπλέον ανάγκες  ή εξειδικευμένες γνώσεις».
 
Αναλυτικά,

Σύλλογος  Εργαζομένων 

Γενικού  Νοσοκομείου  Ζακύνθου

 

                                                                                                  Ζάκυνθος 29/3/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα χειρουργεία του Νοσοκομείου μας  παραμένουν κλειστά  για τέσσερεις  ολόκληρους  μήνες , με αποτέλεσμα  εκατοντάδες  συμπολίτες μας     αυτό το διάστημα  να έχουν μεταβεί  με συγγενείς τους  για αντιμετώπιση στην Πάτρα  ενώ σήμερα,   παραμονές της εκκίνησης της τουριστικής περιόδου,  παραμένει  ακόμα άγνωστος  ο αιτιολογικός παράγων των ατυχών συμβάντων του Νοέμβρη  ενώ  μένει να προσδιοριστεί ο τρόπος της  ΑΣΦΑΛΟΥΣ  επανεκκίνησης των χειρουργείων.  

Είναι γεγονός ότι,  το παραπάνω διάστημα  με ευθύνη  της  Διοίκησης  έγιναν έλεγχοι, πιστοποιήσεις από ιδιωτικές εταιρείες ή  φορείς του δημοσίου  και  παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα χωρίς όμως να λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη η γνώμη και οι προτάσεις  του μόνου Επιστημονικού οργάνου που διαθέτει το νοσοκομείο μας , δηλαδή του Επιστημονικού Συμβουλίου

Είναι  επίσης  γεγονός  ότι, καταλυτικό ρόλο στην  διαδικασία  των ερευνών και των παρεμβάσεων έπαιξε η  Επιστημονική Επιτροπή Διενέργειας  Ελέγχων που ο Υπουργός διόρισε για να είναι υπεύθυνη για τις έρευνες του αιτίου και την επανεκκίνηση των χειρουργείων.

Όμως   !!!     Για την αρμόδια   Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου,  οι    όποιες διορθωτικές  ή  προληπτικές παρεμβάσεις  που έγιναν,   φαίνεται ότι  δεν αποτέλεσαν  μέχρι τώρα  ασφαλή εγγύηση για την  χρήση των ιατρικών αερίων από τα δίκτυα και τις σωληνώσεις του  Νοσοκομείου , έτσι που  η συγκεκριμένη επιτροπή   τελικά να προτείνει   ότι η επανεκκίνηση των χειρουργείων  ,  πρέπει  να γίνει  ΜΟΝΟ με τη χρήση  μεμονωμένων  φιαλών αερίων παρακάμπτοντας έτσι το υπό διερεύνηση  ακόμα  δίκτυο.

Με απλά λόγια  η επιτροπή  προτείνει να ακολουθήσουμε την απλούστερη και  ασφαλέστερη μέθοδο για χορήγηση ιατρικών αερίων, από τις  ασφαλείς  καινούργιες φιάλες  στα καινούργια  αναισθησιολογικα  μηχανήματα και μετά  στον ασθενή, μέχρι να ολοκληρωθούν και οι τελευταίοι  έλεγχοι και να περάσει  ένα μικρό διάστημα από τότε που θα έχουν χειρουργηθεί  και επανελεγχθεί οι πρώτοι ασθενείς .

Η πρωτοβουλία του Υπουργού να επισκεφτεί  έστω και καθυστερημένα το νοσοκομείο μας ήταν σε θετική κατεύθυνση και θα μπορούσε  να συμβάλει στην τελική επίλυση του αδιεξόδου.   Η  τελική πρόταση  του Επιστημονικού  συμβουλίου σε εναρμόνιση  με  αυτήν της επιτροπής του Υπουργείου  που είχε κατατεθεί από μηνός στην Διοίκηση,   βρισκόταν στα χέρια του υπουργού από τριημέρου πριν το ταξίδι του στη Ζάκυνθο, και είχε σαν βάση της  την επανεκκίνηση των χειρουργείων αρχικά με φιάλες αερίων.

 Η συμφωνία  του υπουργού  με το Επιστημονικό συμβούλιο  αφορούσε  ότι,     ήταν άμεση ανάγκη  αφενός  και μπορούσαν αφετέρου  να ανοίξουν  άμεσα τα χειρουργεία ,  με προοδευτικό τρόπο   και με την  συνεργασία Διοίκησης  και Επιστημονικού Συμβουλίου.

Θυμίζουμε ότι  το κλείσιμο των χειρουργείων από 2/12/2016 έγινε από τη διοίκηση μετά από  σχετική γνωμοδότηση του Επιστημονικού συμβουλίου.

Η απόφαση  της Διοίκησης να επανεκκινήσουν  τα χειρουργεία,   ΧΩΡΙΣ τη  σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού συμβουλίου και με τρόπο που δεν  εγγυάται   κατά το δυνατόν  την απόλυτη ασφάλεια των ασθενών αφού χρησιμοποιεί και πάλι τα δίκτυα ή μέρος αυτών ,  βάζει το επιστημονικό προσωπικό του νοσοκομείου μπροστά στο εξής δίλημμα:    «συμμόρφωση»   με μια  επισφαλή διοικητική εντολή η  « διεκδίκηση» του επιστημονικά , ηθικά και λογικά ορθού δρόμου με  υπέρτατο κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών  ;

Αποτελεί άραγε κριτήριο για την επιλογή των δικτύων η ενδεχόμενη , με τη χρήση φιαλών,  «σιωπηρή»  αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των εταιρειών που πιστοποιούν ( αλλά δεν πείθουν την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου ) ή μήπως πρέπει , βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια των ασθενών  να λάβουμε  υπόψη και να συμμορφωθούμε με  παραμέτρους  που θα ενέχονται σε πιθανά  μελλοντικά  ποινικά δικαστήρια;  Κανένα από τα δύο !!!

Εξάλλου τι άλλο θα αποτελούσε  , η επιλεκτική χρήση  των δικτύων σε μια αίθουσα και  των φιαλών  στις άλλες,  από την εφαρμογή ενός ιδιότυπου πειραματισμού  από αυτούς μάλιστα που δεν μπορεί και δεν  πρέπει ποτέ  να κάνουν οι λειτουργοί  της υγείας;

Σημειώνουμε ότι  η σχετική έκδοση της απόφασης  του Δ.Σ. με την φράση «εντέλλεστε» παράλληλα με τα υπονοούμενα μέλους του Δ.Σ. για αντικατάσταση γιατρών του νοσοκομείου μας με άλλους ,  αλλά και  την αναγγελία  της ήδη  απόφασης  τους για  μετακίνηση γιατρών από  τη Μεσσηνία,  δεν έχουν προηγούμενο  και θυμίζουν  άλλες εποχές  με μη δημοκρατικές κυβερνήσεις ,  ενώ παράλληλα πυροδοτούν  αναστάτωση  με ανεξέλεγκτες συνέπειες.  Να σημειώσουμε εδώ  ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις γιατρών προγραμματίζονται χωρίς να το έχουμε ζητήσει οι εργαζόμενοι ή το ΕΣ και χωρίς να εξυπηρετούν  επιπλέον ανάγκες  ή εξειδικευμένες γνώσεις.

  Καλούμε  τα πρωτοβάθμια  σωματεία,  συλλόγους  και ενώσεις στο νησί μας, αλλά  και θεσμικά όργανα , όπως  και τον κάθε πολίτη χωριστά ,  να στηρίξουν με τον τρόπο που διαθέτουν την προσπάθεια μας  να διασφαλίσουμε τη μέγιστη ασφάλεια των ασθενών και την αποκατάσταση  της ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου μας με βάση τις  Επιστημονικές , δεοντολογικές  και ηθικές   προϋποθέσεις που θέτει το επιστημονικό προσωπικό   μας ,  το οποίο  για πολλά χρόνια τώρα  εμπιστεύονται οι Ζακυνθινοί αλλά και οι επισκέπτες στο νησί μας.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου  μας , μαζί με το όλο το επιστημονικό  προσωπικό αποτελούν  δραστήρια μέλη του  Συλλόγου των εργαζομένων μας  .

Καλούμε  τα δευτεροβάθμια  και τριτοβάθμια  συνδικαλιστικά όργανα (ΟΕΝΓΕ , ΠΟΕΔΗΝ   και ΑΔΕΔΥ )  να προασπίσουν για ακόμα μια φορά  τα εργασιακά δικαιώματα  των λειτουργών υγείας ,  να επισκεφτούν  το νοσοκομείο μας και  να διεκδικήσουν  μαζί μας  στην κατεύθυνση  όχι  μόνο της  ασφαλούς  λειτουργίας των χειρουργείων μας αλλά και  της  συνολικής  αναβάθμισης   των  παροχών  υγείας  στο νησί μας.

Για  το Δ.Σ

Απόσπασμα  πρακτικού  του δ.σ του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου ...