ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Σχετικά με τη  πρόσφατη  σκανδαλώδη ,  αντιδημοκρατική,     απροκάλυπτη και με   ψευτοκομματικά   κριτήρια  παρέμβαση  της διοίκησης – ΥΠΕ στον τρόπο ανάδειξης του Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου , και μετά τη ανακοίνωση  της ΕΝΙΖ  που με τρόπο συναδερφικό καλούσε τον γιατρό της επιλογής τους  να μην αποδεχτεί τη θέση,   υπήρξε μια τοποθέτηση στο facebook  από τον συντονιστή  του ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο  και συνάδελφο  Αντώνη  Κασσιμάτη .

 Ο συνάδελφος προφανώς ξεχνά , η κάνει  ότι ξεχνά, τι σημαίνει απαρτία ενός οργάνου   ( και το ΕΣ ήταν σε νόμιμη απαρτία)   αλλά και το ότι η συνεδρίαση του για αξιολόγηση των γιατρών ήταν σε γνώση  και υπό την αιγίδα  της Διοίκησης .

Απλά  η  «νομιμοποίηση» της συγκεκριμένης συνεδρίασης  φαίνεται    σαν να   ήταν  «προκαθορισμένο να κριθεί» από το αν  το αποτέλεσμα θα ήταν  το επιθυμητό η μη .

Αλλά ούτε και επανάληψη της διαδικασίας  έγινε ( όπως ζήτησε η Διοίκηση)  πριν βεβαίως  ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ  τελικά   ο Διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας.

 Θυμίζει άραγε κάτι  αυτό στον συνάδελφο; 

Άλλες εποχές …θα μου πείτε .

Άλλες   και  όμως πολύ ίδιες  !!

  Ο  συνάδελφος  ,  χωρίς  καμία αναφορά να κάνει  στην επιχειρηματολογία  που  κατατέθηκε ,    προφανώς πικραμένος  για το ότι γιατροί  του νοσοκομείου  τόλμησαν να τοποθετηθούν, ως όφειλαν , για μια   Διοικητική  απόφαση,     λίγο έως πολύ αμφισβητεί το δικαίωμα μιας συνδικαλιστικής συλλογικότητας να εκφέρει άποψη , να διεκδικεί τη νομιμότητα, και να υπερασπίζεται την ιατρική και συναδερφική  δεοντολογία..

 Πρόκειται όμως,  όχι απλά για αναφαίρετο δικαίωμα της ένωσης των γιατρών του  Νοσοκομείου  ,  αλλά για υποχρέωση της να ασκεί κριτική στη Διοίκηση  για αποφάσεις της αλλά και να παρεμβαίνει  με κόσμιο και συναδερφικό τρόπο στις ενδοιατρικές σχέσεις συμβάλλοντας έτσι  στη μέγιστη δυνατή συνεργασία μεταξύ των μελών της.

 Όμως δεν θα απαντούσα,......  απαξιώνοντας    έτσι  την φτωχή σε επιχειρήματα,  εξευτελιστική  για θεσμούς και νόμους φρασεολογία και  άξια λύπης  απόγνωσητου γράφοντα,   που δικαιολόγησε τα αδικαιολόγητα  και υπερασπίστηκε απλά τη εξουσία  κόντρα  στον ίδιο  τον  παλαιότερο  εαυτό του   και όσα υπερασπίζονταν  τότε,   ...... αν    η επίθεση που εξαπέλυσε ο κος Κασσιμάτης έμμενε μόνο στο επίπεδο του facebook .

  Η προκλητική εμμονή  όμως του συναδέλφου να αναδημοσιεύει  την,    προσβλητική για τους συναδέλφους του Νοσοκομειακούς γιατρούς,   άποψη του στα  τοπικά ΜΜΕ   δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη , γιατί πέρα από το προσωπικό έχει  και ένα  βαθύτατα «πολιτικό»  στοιχείο και ας αποτελεί παράλληλα  απόδειξη  βαθιά   απολίτικης   και καθεστωτικής  αντίληψης των πραγμάτων .

   Σήμερα 10 μήνες μετά,   ενώ καμιά  συγκεκριμένη προσωπική ευθύνη σε εργαζόμενο δεν εντόπισε η ΕΔΕ  και  η αιτία  του προβλήματος των χειρουργείων παραμένει ακόμα άγνωστη,    καθόλου δεν αποτελεί  αντίβαρο   για τις  ανακρίβειες και τη συκοφαντία       που δεχτήκαμε   συλλήβδην   σαν νοσοκομειακοί  τόσο  "απλόχερα"   από την ομάδα  Συριζα

( η ότι έχει απομείνει από την πάλε ποτέ τοπική  κομματική   οργάνωση  στη Ζάκυνθο) ,   καθόλου δεν είναι άλλοθι τους    η επίκληση φιλανθρωπικών ενεργειών τύπου δωρεών  στο Νοσοκομείο. 

 Δωρεών  που   "ανεβάζουν" μεν  τον δωρητή αλλά που ταυτόχρονα  "υποτιμούν"  τον αποδέκτη ασθενή  , που θέλει  δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες υγείας  σαν δικαίωμα  του  απέναντι στην πολιτεία  και όχι σαν ελεημοσύνη  από τους  "χορτασμένους".

 Όσο για τη αφιλοκέρδεια που επικαλείται σε πρόσφατη  ανάρτηση του ο συνάδελφος  , προφανώς δεν  κατάλαβε  ότι αναφερόμαστε στον  πρόσφατα διορισμένο Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας  και όχι  στον ίδιον το γράφοντα . Πάντως έκπληξη αποτελεί η αγωνία του να  δημοσιοποιηθεί η ευχαριστήρια επιστολή της Διοίκησης για τις δικές  του υπηρεσίες.  Συγχαρητήρια !!!

 Εγώ  όμως κατ’ αρχήν  δεν ξεχνώ.  Τιμώ  τον συνάδελφο Κασσιμάτη για τη συμβολή του  στο ξεκίνημα και την οργάνωση της Καρδιολογικής  κλινικής   και του αναγνωρίζω  δημόσια  το δικαίωμα  να  γινόταν    τότε  ( πριν αρκετά χρόνια )   αυτός   Διευθυντής της κλινικής  και όχι άλλος.

 Επίσης θυμίζω ότι το  τσουβάλιασμα των πραγμάτων είναι κακιά συνήθεια και   πως «ο φίλος του εχθρού μου δεν είναι απαραίτητα εχθρός  , ούτε ο εχθρός του εχθρού  μου είναι  απαραίτητα φίλος μου».

  Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε  !!!

  Όμως από τότε πέρασε  πάνω   μια δεκαετία.  Ο κάθε ένας από εμάς έκανε τις επιλογές του.  Επαγγελματικές και πολιτικές.

 Ολόκληρη η ιατρική και μη Ιατρική κοινότητα του Νοσοκομείου για πάνω από έξη χρόνια ,με αγώνες τους στο δρόμο, στήριξαν τη  έγκαιρη μεταφορά  στο νέο νοσοκομείο και διεκδίκησαν με τρόπο  σκληρά αντιπολιτευτικό, όχι μόνο την στήριξη του νέου Νοσοκομείου αλλά  και την ίδια την αποδόμηση  και πτώση των μνημονιακών  κυβερνήσεων μέχρι που το σημερινό κυβερνών κόμμα να πάρει την εξουσία.

 Τότε τους νοσοκομειακούς  μας έλεγαν Συριζέους !! .  Μερικούς  ίσως δικαίως.

 Και ξαφνικά  όλα άλλαξαν!  Ο Σύριζα πήρε την κυβέρνηση .

  Οι   «αγωνιστές»  Νοσοκομειακοί  απέναντι   στα μνημόνια  έγιναν  «υπονομευτές» της μεγάλης «αριστερής ιδέας  με το παράλληλο  πρόγραμμα».

Οι χτεσινοί  «ακτιβιστές» του δρόμου , των συλλαλητηρίων, των ημερίδων ,  των συνεντεύξεων τύπου   και  των αυτοκινητοπομπών  για καλύτερο Νοσοκομείο   έγιναν«σαμποτέρ»  των χειρουργείων,  του Νοσοκομείου    γενικά,   και του ΕΣΥ ακόμα γενικότερα!!!!!!..............  Έλεος !!!

  Τα μνημόνια έγιναν «υποχρεωτικά»  και επεκτάσιμα, η τρόικα έγινε «θεσμοί»,    η φτώχεια  έγινε  "προγράμματα σίτισης,  συντάξεις και  μισθοί   πείνας  με επιδόματα  ξεφτίλας"  ,    ο ΕΝΦΙΑ έγινε ενιαίος φόρος ,     η ανάπτυξη  έγινε ξεπούλημα τύπου   fraport    και  ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ    και τα   «πλεονάσματα»  δηλαδή  η φτωχοποίηση, η  δυστυχία και ηκατάρρευση  του ΕΣΥ  (  βλέπε  ΕΣΑΝ  Α.Ε    ) και όλων των άλλων δομών κοινωνικής  πρόνοιας    είναι   υπογεγραμμένα πια  για τα επόμενα 40 χρόνια !! Από τον Συριζα… όχι από τους άλλους !!!

 Μας κατηγόρησαν  ( τους  εργαζόμενους  στο νοσοκομείο)   ότι υπονομεύουμε  το «μεγάλο Αριστερό όραμα».

 Όμως  οι διορισμοί   Ιατρικού και νοσηλευτικού – παραϊατρικού  προσωπικού γίνονται, από τριετίας τώρα,   μόνο με το σταγονόμετρο   και μόνο για να παραταθεί  ( όχι να αποφευχθεί) η  τελική κατάρρευση του ΕΣΥ,  που δεν χρηματοδοτείται πια παρά μόνο με το 40 %  του ποσού που δαπανιούνταν  για αυτό το 2008 .

Ακριβώς όπως  το  απαίτησαν  οι «δανειστές» δηλαδή !!

 Ερήμωσαν τα νοσοκομεία από γιατρούς,  κυρίως νέους,  που  «δραπέτευσαν» στο 50 %  του αριθμού τους   -  εσπευσμένα  -   στο εξωτερικό  και όσοι μένουν ζουν και εργάζονται σε απόλυτη εξαθλίωση,   αφού σε μια εξαετία  οι μισθοί τους μειώθηκαν στο 60% και τα χρήματα για εφημερίες στο 30% (3.5 Ευρώ  την ώρα).

   Το αποτέλεσμα ήταν   σε σημαντικά τμήματα και κρίσιμες ειδικότητες  ( και στο νοσοκομείο Ζακύνθου)   οι γιατροί να κάνουν πια  μόνο εφημερίες  ετοιμότητας (να μην βρίσκονται δηλαδή εντός του νοσοκομείου  όταν εφημερεύουν  αλλά να έρχονται μετά από  κλήση)   για  να μειωθεί το δαπανώμενο κόστος,   αλλά και μεγάλης ηλικίας γιατροί να παραμένουν  σε 24 ωρη βάση στα επείγοντα  ιατρεία των νοσοκομείων  , λόγω έλλειψης βοηθών και ειδικευομένων.  Δεν φτάνουν  όμως αυτά που….. ξεκίνησαν από τους «ΑΛΛΟΥΣ»   τους προηγούμενους  δηλαδή !!!!!

. Η σημερινή   κυβέρνηση  των « απατημένων ονείρων» και της  «ναυαγισμένης  αριστεροσύνης»  έρχεται και  νομιμοποιεί  στα Νοσοκομεία   την εργασία γιατρών με  «μπλοκάκι»   (  ο  παραπάνω συγγραφέας στο face book  γνωρίζει  πολύ καλά το συγκεκριμένο  νέο φρούτο !! )  αλλά και προωθεί  τη λειτουργία των κλινικών  ουσιαστικά  σε κυκλικό ωράριο, ώστε και πρόστιμα να μην πληρώνει στην Ευρώπη για την υπερεργασία των γιατρών  αλλά και λεφτά  για εφημερίες  να μην ξοδεύει  (αφού «ελευθερώνει»  τους  εργαζόμενους  γιατρούς  από την πρωινή  βάρδια  για να τους χρησιμοποιήσει  το βράδυ )   αποδυναμώνοντας  όμως έτσι την πρωινή λειτουργία των κλινικών , μειώνοντας  την δυνατότητα  λήψης αδειών και προωθώντας  απροκάλυπτα τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας για όποιον  όμως έχει να πληρώσει.

  Παράλληλα  αντικαθιστά την διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΙΚΑ - ΠΕΔΥ) , με ελάχιστων  ειδικοτήτων γιατρούς διετίας (ΤΟΜΥ) , που θα πληρώνονται   ……από την Ευρώπη !!!! .

Και εδώ ΕΣΠΑ δηλαδή , με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ποσά  και το χρόνο αποπληρωμής  τους στους εργαζομένους.  

 Αυτά τα ΟΜΟΡΦΑ συμβαίνουν στον  τομέα της Υγείας στις μέρες μας.

 Τα  κακό  όμως δεν σταματά εδώ.

Ακριβώς επειδή δεν τους βγαίνει τίποτα από το περίτεχνα διακοσμημένο με «αριστεροσύνη»  ( τρίζουν τα κόκαλα χιλιάδων  αγωνιστών )  αφήγημά τους  και καμία τους υπόσχεση δεν πραγματοποιείται ουσιαστικά,  μέσα σε ένα περιβάλλον που οι  πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, το μόνο που τους έμεινε είναι  οι « μαγκιές», οι«λεονταρισμοί» και  η  «επίδειξη»  αυθαίρετης  ισχύος.  Σαν  να ζήλεψαν από τους  προκατόχους τους και να θέλουν και   αυτοί να γίνουν …..ακόμα χειρότεροι   !!!.

  Στους συμπολίτες τους όμως και όχι στους διάφορους  «Μαρινάκηδες» ,  « Eldorando»  ή  «Νταινσεμπλουμ» ενός   Eurogroup φαντάσματος .

 Τους τελευταίους μήνες , ειδικότερα  μέσα  από την  κρίση που περάσαμε σαν νοσοκομείο, αναδείχτηκε στην τοπική,   και όχι  μόνο,  κοινωνία ένα νέο φαινόμενο.

Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού κάποιοι, στελέχη του κυβερνόντος κόμματος η άλλοι όψιμοι «φίλοι» που είδαν φώς και μπήκαν , επιδίδονται συστηματικά  σε   τοποθετήσεις,   κριτικές που συχνά φτάνουν να γίνονται λάσπη  και μάλιστα στον ανεμιστήρα του διαδικτύου,  ψεύδη  ασύστολα  και  συκοφαντία  προσώπων , επιστημονικών      η συνδικαλιστικών  οργάνων που θυμίζουν άλλες … «μαύρες»  εποχές.

 Το παραπάνω  «χόμπι»  το ασκούν  βέβαια  έξω από  εργασιακές συλλογικότητες , συνδικαλιστικά  η Επιστημονικά όργανα, έξω από την μάχιμη πραγματικότητα  που μας φέρνει  όλους  αντιμέτωπους με τη λιτότητα και την αδικία.

 Πρόκειται  για «χόμπι»  που το  ασκούν στα σίγουρα..... μέσα  στην ασφάλεια  του καναπέ τους και της τρέχουσας κυβερνητικής εξουσίας,   εγκλωβισμένοι  μέσα στην  « ελευθερία» του ηλεκτρονικού τους μικρόκοσμου  και αποχαυνωμένοι  μέσα στο  συννεφάκι   της   «ψευδούς  τους συνείδησης» .

  Ας είναι όμως!

Καταλαβαίνω ότι στους κύκλους της εξουσίας ποτέ δεν άρεσαν οι αποφάσεις συλλογικοτήτων.   Όμως  η μανία τους  να απαξιώνουν ακόμα  και συνδικαλιστικά όργανα δεν έχει όρια.   Φαίνεται ότι αναγνωρίζουν ότι δεν τα χρειάζονται  πια .

ΤΩΡΑ   ΠΙΑ  ΤΗΝ  ΠΗΡΑΝ  ΤΗΝ  ΕΞΟΥΣΙΑ.

 Όμως  η Ιστορία  δεν πέθανε.   Ο Φουκουγιάμα  δεν δικαιώνεται  !! 

Η κοινωνία δεν μίλησε ακόμα.

Απλά κάτι πήγε να ψελλίσει , με το  «ΟΧΙ»,  και κάποιοι της έκλεισαν βιαστικά το στόμα. 

Σαν να ήξεραν τι θα πει ....

 Σαν να φοβόντουσαν  τι θα πει .....

 Σαν να μην έπρεπε να το πει !!!

 

Το λόγο πια  τον έχουν οι πράξεις .

 

 Νίκος  Ποταμίτης

 Διευθυντής  Ορθοπαιδικής  Κλινικής

Πρόεδρος  Νοσοκομειακών  Γιατρών  Ζακύνθου

Περιφερειακός  Σύμβουλος  Περιφέρειας  Ιονίων νήσων