ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή ξανάστοχοποιούν με χαλκευμένα, ανυπόστατα και ψευδή στοιχεία, αυτή την φορά μεμονωμένα τον Πρόεδρο του Ε.Σ., καλούμε την Διοίκηση να μας απαντήσει δημόσια …»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Σχετικά με τις επισημάνσεις που κάνει το Επιστημονικό Συμβούλιο (Ε.Σ.) του Γ.Ν. Ζακύνθου  στην από 28/12/17 συνεδρίασή του έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:
Καταρχήν για τα περισσότερα από τα θέματα αυτά έχουμε ήδη τοποθετηθεί σαν σύλλογοι επανειλημμένα καταγγέλλοντας την αυθαίρετη, αντιδημοκρατική και έξω από κάθε συνεργασία με το Ε.Σ. συμπεριφορά της Διοίκησης στα θέματα της επανεκκίνησης των χειρουργείων, της επιλογής του Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας, της έγκρισης εφημεριών με ανεπαρκή προγράμματα και των χειρισμών – καθυστέρησης δημοσιοποίησης του πορίσματος Πέτρου.
Ειδικότερα όμως :
Υπενθυμίζουμε ότι ήταν πραξικοματική  η επιλογή του Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας πέρα και παρά την πρόταση του Ε.Σ. όπως προβλέπει ο νόμος. Είχαμε καλέσει μάλιστα τότε τον επιλεγόμενο Δ/ντή να μην αποδεχθεί την με αυτό τον τρόπο αντιδημοκρατική επιλογή του.
Το αναισθησιολογικό τμήμα έχει σοβαρά πληγεί όχι μόνο από την υποστελέχωσή του ( έχουν αποχωρήσει τρεις γιατροί ) αλλά και από τις επιλογές της Διοίκησης να «τιμωρήσει» με μετακινήσεις την Δ/ντρία του όταν παράλληλα μετακινούσε άλλους αναισθησιολόγους από νοσοκομεία ακριβώς για να καλύψει το κενό. Με έκπληξή μας όμως σήμερα δεν διαπιστώνουμε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετακίνησης αναισθησιολόγων αλλά ούτε και την ολοκλήρωση της κρίσης για την προκηρυγμένη θέση, ούτε και προκήρυξη νέας θέσης. Τα παραπάνω συμβαίνουν με τους δύο εναπομείναντες αναισθησιολόγους μας να έχουν φτάσει και  ξεπεράσει τα όρια των φυσικών τους αντοχών, εφημερεύοντας μέρα παρά μέρα.
Διαφωνούμε επίσης και καταγγέλλουμε την Διοίκηση που προεγκρίνει προγράμματα εφημεριών με σοβαρά προβλήματα, τα οποία έχει μόνος του ο Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας συμφωνήσει και αναρτήσει στο διαδίκτυο χωρίς προηγουμένως να έχει γνωμοδοτήσει το Ε.Σ. όπως προβλέπετε από το νόμο.
Διαπιστώνουμε επίσης, την συνέχιση και όξυνση του «τιμωρητικού»  κλίματος ,με το οποίο η Διοίκηση χωρίς να λύνει τα προβλήματα, επιχειρεί ακόμα μια φορά, να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, απομακρύνοντάς την από τις αιτίες που προκάλεσαν τις επιπλοκές στους πέντε ασθενείς.
Συγκεκριμένα, αυθαίρετα (από τον Αύγουστο) και εν’ αιθρία εξαπολύει μηνύσεις, στοχοποιεί  ξανά συναδέλφους μας, με την ίδια πάντα παραπλανητική και αβάσιμη κατηγορία ότι γενικά ευθύνονται για το κλείσιμο των χειρουργείων αποκρύβοντας  ότι: α) μετά από εισήγηση του Ε.Σ. (σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ.) ήταν της Διοίκησης η απόφαση να κλείσουν τα χειρουργεία όπως και να ανοίξουν τέσσερις μήνες μετά β) ότι με βάση τόσο τα στοιχεία του πορίσματος Πέτρου όσο και της Ε.Δ.Ε δεν προκύπτουν ευθύνες για εργαζομένους  αλλά ούτε και η αιτία του προβλήματος που δημιούργησε τις επιπλοκές στους πέντε ασθενείς έχει ακόμα εντοπιστεί αλλά  αντίθετα,  με ευθύνη της Διοίκησης δεν διευκολύνθηκε, αν δεν παρεμποδίστηκε,  η μέχρι τέλους ολοκληρωμένη διερεύνηση του προβλήματος όπως αναφέρει η επιτροπή Πέτρου  γ) με ευθύνη της Διοίκησης  και της 6ης ΥΠΕ το περιβόητο πόρισμα δεν έχει ακόμα επισήμως δημοσιοποιηθεί, αφήνοντας έτσι πολλά αναπάντητα ερωτηματικά που πρέπει κάποτε να απαντηθούν στην κοινωνία.
Πρόκειται τέλος, για μια ακόμα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την πραγματική διάσταση των προβλημάτων, που δεν αφορούν μόνο την αποτυχημένη  διαχείριση της κρίσης των χειρουργείων αλλά κυρίως,  την αναλγησία της και την ανικανότητά της να δώσει λύση στα χρόνια πια προβλήματα της εξευτελιστικής χρηματοδότησης (και εξ’ αυτής της απουσίας συμβάσεων συντήρησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ), όπως και της επικίνδυνης και τραγικής υποστελέχωσης του νοσοκομείου μας  (στα όρια του προσωπικού ασφαλείας).
Τα παραπάνω προβλήματα, αλλά και την αυταρχική και αυθαίρετη συμπεριφορά της Διοίκησης, που δεν δίστασε να αποκαλέσει «προπυλακισμό» την απαίτησή μας να μας ενημερώσει για το πόρισμα, τόνισαν σε σχετικές καταγγελίες τους τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα εργαζομένων που δύο μάλιστα φορές προ τριμήνου επισκέφτηκαν το νοσοκομείο μας.
Τέλος προς αποκατάσταση της αλήθειας και επειδή ξανάστοχοποιούν με χαλκευμένα, ανυπόστατα και ψευδή στοιχεία, αυτή την φορά μεμονωμένα τον Πρόεδρο του Ε.Σ., καλούμε την Διοίκηση να μας απαντήσει δημόσια για το ποιοι ακριβώς ήταν παρόντες στην κοινή συνεδρίαση Ε.Σ. και Δ.Σ. στις 2/12/16 κατά την οποία το Δ.Σ. αποφάσισε το κλείσιμο των χειρουργείων και την ενημέρωση των αρμόδιων φορέων.