ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

Με αφορμή δημόσιες αναφορές,   τόσο της  Διοίκησης  του Γ.Ν. Ζακύνθου  και της   6ης Υ.ΠΕ. όσο και από άλλους τοπικούς κομματικούς παράγοντες,  αναφορικά με  το πρόβλημα λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ζακύνθου, στις οποίες είναι ολοφάνερη η προσπάθεια αποποίησης  και  μετακύλησης  των αποκλειστικά  δικών τους ευθυνών  σε άλλους,  μεταξύ των οποίων και  στον Ιατρικό Σύλλογο Ζακύνθου, αναφέρουμε τα εξής:

Στις  28-11-2018 πραγματοποιήθηκε ανοικτή  συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου με θέμα συζήτησης τα προβλήματα  της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Ζακύνθου.

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκαν από τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Ζ. και συμμετείχαν  όλοι οι συνάδελφοι Παιδίατροι, μέλη του Ι.Σ.Ζ., καθώς και ο Δ/ντης της Ιατρικής Υπηρεσίας  και Αναπληρωτής Διοικητής  του Γ.Ν. Ζακύνθου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ενημέρωση από όλες τις πλευρές, κατατέθηκαν προβληματισμοί και προτάσεις και συζητήθηκαν τρόποι που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία  θα επέτρεπαν  στους συναδέλφους ιδιώτες Παιδιάτρους να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε αφ’ ενός το ενδιαφέρον και η θέληση όλων των μελών του Δ.Σ. και των συναδέλφων Παιδιάτρων να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος και αφετέρου η ευθύνη της Διοίκησης του Νοσοκομείου στη δημιουργία του προβλήματος  και οι παραλήψεις της   στην αντιμετώπισή του.

Προκειμένου οι συνάδελφοι Παιδίατροι να συνδράμουν στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ιατρικού και κοινωνικού προβλήματος  θα πρέπει άμεσα:

  1. Να μετακινήσει η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ τουλάχιστον ένα ειδικευμένο Παιδίατρο (Διευθυντή ή έστω Επιμελητή Α΄), από άλλο Νοσοκομείο (όπως προβλέπεται από το νόμο), προκειμένου να αναλάβει την διοικητική και επιστημονική υπευθυνότητα της κλινικής, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στοιχειωδώς την νόμιμη και ασφαλή συνέχιση λειτουργίας της κλινικής (ενέργεια την οποία θα έπρεπε να έχει ήδη πράξει από την πρώτη στιγμή της παραίτησης και του  τελευταίου  νοσοκομειακού παιδιάτρου).
  2. Να ενημερώσει την κοινή γνώμη η ίδια η Διοίκηση του Γ.Ν. Ζακύνθου, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα,  για την πραγματική διάσταση του προβλήματος και των συνεπειών του και όχι να  προσπαθεί να το αποκρύψει για προφανείς λόγους.
  3. Να προκηρυχθούν με ταχύτατες και άμεσες διαδικασίες όλες οι κενές οργανικές θέσεις Παιδιάτρων και ιδίως του Διευθυντή (ενέργεια η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει) και όχι να αρκούνται και να επαναπαύονται  σε υποσχέσεις για το μέλλον.

Οι όποιες αποσπασματικές και σπασμωδικές ενέργειες έχουν γίνει, μέχρι σήμερα, με τις μετακινήσεις συναδέλφων Παιδιάτρων από άλλες δομές, χωρίς να έχει ορισθεί όμως Επιστημονικά  και Διοικητικά  Υπεύθυνος της Κλινικής,  δεν διασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια  και  λειτουργίας της.

Αναμένουμε έστω και καθυστερημένα τις άμεσες και επιβεβλημένες  ενέργειες από τη  Διοίκηση  του συστήματος υγείας.