ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 

Η μαύρη σοκολάτα χαρακτηρίζεται από μεγάλη συγκέντρωση κακάο και έχει ελάχιστη ή καθόλου προσθήκη γάλακτος. Το κακάο, ο αποξηραμένος και ζυμωμένος καρπός του κακαόδεντρου Theobroma cacao, είναι η τροφή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονόλη, σε αναλογία βάρους. Το κακάο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μια κατηγορία φλαβονοειδών, τις φλαβαν-3-όλες (επικατεχίνες, κατεχίνες και προκυανιδίνες).

Για πολλούς ανθρώπους τα προϊόντα του κακάο, όπως η μαύρη σοκολάτα, συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική λήψη φλαβονοειδών. Σε πολλές χώρες αποτελούν μεγαλύτερο μέρος της διατροφής από ό,τι οι τροφές και τα ροφήματα που περιέχουν βιοενεργές ουσίες με παρόμοιες ιδιότητες, όπως το πράσινο τσάι.

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει τα προστατευτικά για την υγεία οφέλη του κακάο. Οι άνθρωποι της φυλής Κούνα που ζουν στην περιοχή Σαν Μπλας του Παναμά πίνουν ένα πλούσιο σε φλαβονόλη κακάο, το οποίο αποτελεί το βασικό ρόφημά τους. Εκτιμάται ότι έχουν μία από τις πιο πλούσιες σε φλαβονοειδή διατροφές στον κόσμο και το ποσοστό καρδιοπαθειών και καρκίνου είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στον υπόλοιπο Παναμά.

Η μαύρη σοκολάτα αποδείχθηκε πρόσφατα ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ότι προστατεύει από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια, μειώνει την υπέρταση, τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και ρυθμίζει το σάκχαρο

Έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά του εντέρου και το μαστού.

Επιπλέον, το κακάο έχει θετική επίδραση στη χημεία και τη φυσιολογία του εγκεφάλου και χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό διάθεσης εδώ και αιώνες. Πράγματι, η μαύρη σοκολάτα αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και την καρδιά. Ιατρικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι περιέχει πολλές χημικές ουσίες που έχουν θετική επίδραση στη διάθεσh και τη γνωστική υγεία.
πηγή : ygeiamou