Ερευνητές μελέτησαν απεικονίσεις 4D, 15 υγιών εμβρύων και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χασμουριούνται.

Τα έμβρυα όχι μόνο έχουν λόξiγκα, καταπίνουν ή τεντώνονται μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, αλλά, όπως ανακαλύπτεται τώρα, χασμουριούνται κιόλας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο "PLoS ONE".

Η μελέτη των Βρετανών ειδικών από τα Πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Ντέραμ, με επικεφαλής την Δρ Νάτζα Ράισλαντ έρχεται να δώσει τέλος στην επιστημονική διαφωνία για το εάν τα έμβρυα όντως χασμουριούνται ή απλώς ανοιγοκλείνουν το στόμα τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν υπερήχους τέταρτης διάστασης 15 υγιών εμβρύων (οκτώ θηλυκών και επτά αρρένων), κατά τη διάρκεια της 24ης με 36ης εβδομάδας κυοφορίας. Παρατήρησαν λοιπόν πως τα έμβρυα χασμουριόντουσαν συχνά, ενώ μετά την 28ης εβδομάδα καταγράφηκε σταθερή μείωση του χασμουρητού.

Αν και η λειτουργία και η σημασία του χασμουρητού παραμένουν άγνωστες, οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με την ανάπτυξη του παιδιού και έτσι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα δείκτη για την υγεία του εμβρύου.

"Αντίθετα με μας, τα έμβρυα δεν "κολλάνε" το χασμουρητό από άλλους, ούτε χασμουριούνται επειδή νυστάζουν. Μάλλον, η συχνότητα του χασμουρητού τους στη μήτρα σχετίζεται με την ωρίμανση του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την κύηση", δήλωσε η Δρ Ράισλαντ, αν και, όπως είπε, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Πέρυσι, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε εντοπίσει σε δύο έμβρυα πολύπλοκες εκφράσεις του προσώπου, σαν το γέλιο και το κλάμα, μεταξύ της 24ης και της 35ης εβδομάδας της κύησης.

πηγή news247.gr