ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ

 

«Για τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα και ενός Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με αφορμή το Μεταναστευτικό, ζήτημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, παρουσία της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική πλευρά του μείζονος αυτού θέματος, τόνισε, πως η Αυτοδιοίκηση α' Βαθμού δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε αποφάσεις της Κυβέρνησης, χωρίς να υπάρξει πρότερη ενημέρωση και σύμφωνη άποψη των Δήμων, ενώ υπογράμμισε, πως στη σχετική με το Μεταναστευτικό πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου, «η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να έχει προσκληθεί και να είναι παρούσα».

Γ. Πατούλης: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού. Δεν θα γίνουν οι Δήμοι "μπαλάκι" ξανά!»

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε τη δημιουργία προσωρινών Κέντρων Κράτησης μεταναστών - προσφύγων σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές, «τόσων όσων μπορεί να διατηρήσει και να συντηρήσει η Κυβέρνηση», ζητώντας τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης από πλευράς της, προκειμένου στα Κέντρα αυτά να παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες (σίτιση, ιατρικές, υγειονομικές παροχές κ.τ.λ.).

Η κα. Χριστοδουλοπούλου, στην πρώτη τοποθέτησή της, ξεκίνησε με το σύνθημα, «Ελλάδα S.O.S. - Ευρώπη S.O.S. Αναλογική κατανομή προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα. Αναλογική κατανομή προσφύγων - μεταναστών στην Ευρώπη», λέγοντας με τον τρόπο αυτό, πως η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί στις μεγάλες ροές μεταναστών - προσφύγων στην Ελλάδα, ελλείψει υποδομών, «υποδομές που είχε δεσμευθεί στους Ευρωπαίους η προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν τήρησε», συγκεκριμενοποιώντας, πως μόνο 2.500 από τη δέσμευση των 4.500 θέσεων έχει υλοποιηθεί, «που και αυτή δεν είναι αρκετή να απορροφήσει το μεγάλο "κύμα" μεταναστευτικής ροής» όπως παρατήρησε.

Για «αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα για όσο μείνουν και σε κλειστούς χώρους» έκανε λόγο η αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη συνέχεια της ομιλίας της, διαβεβαιώνοντας, πως τα Κέντρα Κράτησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν θα δημιουργηθούν χωρίς τη συναίνεση των Δήμων και των Περιφερειών.

«Σας κάνω έκκληση: Όλοι να φιλοξενήσουμε 20, 50, 100 άτομα, χωρίς να δημιουργήσουμε "γκέτο". Το ίδιο θα ζητήσω και από τους Περιφερειάρχες που θα συναντηθούμε το Σάββατο. Οι πρόσφυγες έχουν "μηδέν" παραβατικότητα» συμπλήρωσε, κλείνοντας την ομιλία της.

Η αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στα κυριότερα σημεία των απαντήσεων της, σε ερωτήσεις αιρετών των Ο.Τ.Α. α' Βαθμού, που ακολούθησαν την ομιλία της, διευκρίνισε τα ακόλουθα:

  1. Η προσφυγική ασυλία δεν θα δίνεται αφειδώς και θα γίνεται μέσω της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου.
  2. Αν δεν βρεθούν κλειστοί χώροι, τότε και μόνο θα αναζητηθούν ανοιχτοί χώροι, όπως στρατόπεδα, κατασκηνώσεις κ.α. από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους Φορείς ή Σωματεία.
  3. Για τους έκτακτους χώρους κράτησης η εποπτεία και η λειτουργία τους θα βαρύνει οικονομικά τους Δήμους, ενώ για τους μόνιμους θα αναζητηθεί Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
  4. Η παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, στατιστικά, δεν ξεπερνά τους δύο μήνες και στη συνέχεια «εξαφανίζονται στην Ευρώπη», όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, η κα. Χριστοδουλοπούλου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναγνώρισε, πως η Αυτοδιοίκηση πρέπει να προσφέρει στην επίλυση του Μεταναστευτικού, λέγοντας, χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει "όχι" στην αυλή μου», παρατηρώντας, ταυτόχρονα, πως «οι Κυβερνήσεις έκρυβαν το ζήτημα "κάτω από το χαλί", διοχετεύοντας επί δύο δεκαετίες τους μετανάστες στην Αθήνα».

Ο κ. Καμίνης εξειδικεύοντας τη συνεισφορά του Δήμου Αθηναίων στάθηκε στην παροχή και επισιτιστικής βοήθειας, σε συνεργασία και συνεννόηση με την Εκκλησία, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την εικόνα, εκατοντάδες μετανάστες να βγαίνουν από τα πλοία της γραμμής, κατά την προώθησή τους στην ηπειρωτική χώρα και συγκεκριμένα την Αθήνα, μετά την πρώτη αντιμετώπισή τους στα νησιά, που είχαν αρχικά καταφύγει.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, σε νέα τοποθέτησή του, επισήμανε, πως η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να ζητήσει αλλαγή του «Δουβλίνο ΙΙ», ενώ επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του Δήμου Αθηναίων να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, πρότεινε το ξενοδοχείο "La Mirage", για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.

«Ζητάμε ξεκάθαρο σχέδιο και τρόπο υλοποίησης αυτού» τόνισε ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Πύλου - Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, κλείνοντας τις τοποθετήσεις των αιρετών, πριν την τελευταία τοποθέτηση της αν. Υπουργού.

«Εμείς δεν ξέρουμε τους χώρους. Δεν θέλουμε μεγάλους ανοιχτούς χώρους. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε "γκέτο". Γι' αυτό θέλω να μας προτείνετε μικρούς, λειτουργικούς χώρους ακόμη και προς ενοικίαση. Από κει και πέρα ποιος θα αναλάβει τη σίτιση θα το συζητήσουμε» τόνισε η αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, κλείνοντας, ζητώντας από τους Δημάρχους μέχρι το τέλος της εβδομάδας να έχει τις προτάσεις αυτές.

Σύμφωνα με την κα. Χριστοδουλοπούλου, η Ελλάδα μέχρι το τέλος του Απριλίου πρέπει να υποβάλλει σχετική αίτηση προς την Ευρώπη, ώστε να ζητήσει σχετική χρηματοδότηση, αποδεικνύοντας, όμως πρώτα, πως «στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός και έχει γίνει Εθνική προσπάθεια προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος» όπως επισήμανε.

«Το χρονοδιάγραμμα για τις ανάγκες και τα ποσά που θα χρειαστούν» ζήτησε από την κα. Χριστοδουλοπούλου, κατά την αποφώνησή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.-epoli.gr